Няма връзка между аутизма и ваксината срещу морбили

Морбили се възражда и в страни, които почти са елиминирали болестта
Болест : морбили

Последна промяна на 20 February 2019 в 12:26 2752 0


Доц. д-р Михаил ОКОЛИЙСКИ от Българския национален офис на Световната здравна организация:

- Световната здравна организация (СЗО) определи отказът от ваксини като една от 10-те опасности за здравето ни през 2019 г. Толкова ли е мащабен проблемът?

Морбилито е силно заразно, сериозно заболяване, причинено от вирус. Преди въвеждането на ваксина срещу морбили през 1963 г. и широко разпространена ваксинация епидемията настъпва приблизително на всеки 2-3 години, а морбили причиняват приблизително 2,6 милиона смъртни случая всяка година.
Въпреки че ваксина вече съществува и тя е достъпна за всички хора, СЗО посочи данни, които показват, че тревожната тенденция на нарастващи случаи на морбили не само в България, но и в глобален аспект, включително в богатите държави, където обхватът на ваксинациите по традиция е широк. При морбили се наблюдава увеличение от 30% в световен мащаб. Причините за това покачване са сложни и не всички от тези случаи се дължат на отказ от ваксина. Дори в страни, които са били близо до елиминирането на болестта, се наблюдава възраждането й.

Рекорден брой хора за последното десетилетие са засегнати от вируса през 2018 г. В Европа през 2018 г. морбили убива 72 деца и възрастни. Според статистиката на СЗО 82 596 души в 47 страни са се заразили с морбили. В страни, които съобщават данни за хоспитализация, близо 2/3 (61%) от случаите на морбили са били хоспитализирани. Общият брой на хората, заразени с вируса през 2018 г., е бил най-високият през това десетилетие: три пъти повече от общо отчетените през 2017 г. и 15 пъти повече от рекордно ниския брой на засегнатите през 2016 г. хора.
Поради тези причини СЗО определи отказът от ваксини като една от-най-големите опасности за здравето заедно с Ебола, замърсяването на въздуха и други. Колебанието на родителите да поставят ваксина на детето си заплашва да обърне напредъка, постигнат в борбата с болестите, предотвратими с ваксини. Ваксинацията е един от най-рентабилните начини за избягване на болести - понастоящем тя предотвратява 2-3 милиона смъртни случая годишно, а допълнителни 1,5 милиона могат да бъдат избегнати, ако глобалният обхват на ваксинациите се подобри.

- С какво малцина неваксинирани са опасни за голям брой ваксинирани?

Вирусът на морбили е един от най-заразните инфекциозни агенти, които са познати на науката. Предаването става по въздушно-капков път. Това означава, че в затворени колективи като детски градини, ясли, училища, за кратко време може да „избухне” епидемия при наличие дори само на едно заразено дете.
Да си представим нашето общество като една детска градина, в която има 100 деца и от тях около 95 са ваксинирани, а 5 по една или друга причина не са ваксинирани. В този случай ваксинираните деца осигуряват необходимата защита на неваксинираните поради добрия така наречен колективен имунитет. Така разпространението на вируса не се допуска в групата и шансът петте неваксинирани деца да се разболеят е много малък. Тоест за едно толкова силно заразно заболяване като морбили е необходимо да се поддържа висок процент на ваксинираните деца, за да се осигури този колективен имунитет. Това означава над 95% от децата да са с поставена ваксина. По-ниското покритие на ваксинацията довежда до отслабване на колективния имунитет. Така децата, които не са ваксинирани, остават незащитени.

- Към 15 февруари потвърдените случаи на морбили у нас са 21 души, от които 17 са деца. Опасна ли е ситуацията?

Ако не се вземат адекватни мерки, има риск броят на децата и възрастните, които заболяват от морбили, да се увеличи. Последиците от морбили не винаги са летални, но късните усложнения могат да бъдат много сериозни. Вирусът може да доведе до трайни последствия и инвалидизация поради засягане на редица важни органи и системи – бял дроб, черен дроб, нервна система, имунна система. Непосредствените усложнения от инфекцията включват засягане на гастроинтестиналния тракт - повръщане, диария и развитие на дехидратация, засягане на дихателната система – остър среден отит, ларингит, пневмония, бронхиолит, засягане на нервната система – фебрилен гърч.

- Какви са страничните ефекти от ваксините ?

В България съществува утвърден имунизационен календар. Поставянето на ваксините, които са заложени в него (включително за морбили), има задължителен характер. Това е така, защото освен персонална отговорност хората носят и отговорност към обществото. След поставянето на ваксината е най-вероятно да няма никаква реакция на свръхчувствителност. При около 5 до 10% от ваксинираните може да се наблюдават повишена температура или обрив, което се случва осем до десет дни след поставянето на ваксината. Също така веднъж на 24 хил. деца тази ваксина може да предизвика намаляване на броя на кръвните клетки. Това състояние не води до смърт или продължителна хоспитализация.

- Има ли причинно-следствена връзка между ваксините и епилепсия, аутизъм, отключване на автоимунни заболявания?

Поради навлизането на антиваксиналните движения все повече родители отказват да поставят на децата си задължителните ваксини. Това създава сериозна заплаха за избухване на епидемии. Твърдението, че ваксината против морбили може да предизвика аутизъм, принадлежи на британския гастроентеролог Андрю Уейнфийлд, чиито лекарски права са отнети за разпространяване на подвеждаща информация. Публикувани са много широки проучвания на деца с аутизъм, които доказват, че няма връзка между ваксинирането и появата му.„Към момента заразата е ограничена, но вирусът още циркулира“, обяви главният здравен инспектор на страната д-р Ангел Кунчев