Нутриционистът д-р Йорданка Господинова: Най-добрият диетичен режим при Ковид-19


Болест : Ковид-19

Последна промяна на 20 October 2023 в 19:23 330 0

Д-р Йорданка Господинова е лекар с над 30-годишен лекарски стаж. Работи като специалист – нутриционист. Магистър е по социална психология. Носител е на множество награди за литература.

- Срещата с ковид-19 се оказва неизбежно изпитание за доста хора. Какво ще ги посъветвате?

- Индивидуалните особености на всеки организъм обосновават и различната клинична картина при различните пациенти. С времето успяхме да натрупаме доста информация за това какво вирусът засяга и кои групи от популацията са по-податливи. Безспорно се доказа, че хора в по-добро здраве прекарват инфекцията значително по-леко и рискът от усложнения при тях е доста по-нисък. Противоположно на това, при хора с хронични заболявания като артериална хипертония, захарен диабет, сърдечно-съдови и мозъчни болести, вирусът е много по-опасен. Преболедуването на ковид-19 представлява една системна “травма” за организма, като възстановяването изисква продължителен период от време, така както е и при всяка външна травма. Степента на засягане и възстановителният период зависят от индивидуалните особености на организма, както и от тежестта на прекараната инфекция. Обикновено симптомите след прекараното заболяване отшумяват и изчезват напълно до няколко месеца.

- Какво трябва да правим, когато се ваксинираме срещу ковид-19?

- Препоръчително е няколко дни преди и след ваксинацията да не се приема никакъв алкохол, упойващи субстанции и диуретици, тъй като те действат обезводняващо и неблагоприятно на организма. При някои хора след ваксиниране се наблюдават повишена температура, обща отпадналост, умора, главоболие, мускулни болки, студени тръпки, втрисане и гадене. Дехидратацията може да засили страничните ефекти на ваксините срещу ковид-19. За да подготвите тялото си за ваксинация е необходимо преди да се ваксинирате да изпиете два-три литра вода.

- Какво да ядат и да пият страдащите от пост-ковид-синдром?

- Хората, прекарали инфекция с ковид-19, е нужно да приемат богата диета, съдържаща всички есенциални хранителни вещества. Трябва да приемат голямо количество витамини, протеини, мастни киселини, фибри и други, които ще повишат защитните и възстановителните сили на организма. Подходящи продукти за хората, възстановяващи се от тежка ковид-инфекция, са: риба, млечни продукти, бобови растения, плодове, сурови зеленчуци, ядки, зърнени култури, консумирани заедно с люспите. Трябва да се избягват храни, които товарят организма, водят до дискомфорт в стомаха, причиняват запек и имат ниска хранителна стойност. Такива са чипсове, сладкиши, торти, тестени изделия и други. Много важно е да познаваме състава на храните, с които се храним, и да се научим да ги подбираме така, че да донесат максимална полза на организма ни.