Основни мерки срещу грип


Болест : грип

Последна промяна на 13 декември 2020 в 11:38 439 0

Грипът е инфекциозна болест, която засяга предимно дихателните пътища. Болните имат висока температура, втрисания, мускулни болки и слабост, главоболие. Заразяването става по въздушно-капков път.
Имунитетът у преболедувалите от грип А се запазва от една до три години, а от грип В той е от три до шест години.
При разразената вече грипна епидемия възниква основният въпрос как да се предпазим. Според медиците само комплексната профилактика може да предостави максимална ефективна защита.
Ето и тяхната класация:

Чесън и лук
Богати са на фитонциди и могат бързо да неутрализират вирусите във въздуха. Съдържат витамини и микроелементи, стимулиращи имунната система. Най-добрият начин е да се консумират. Ефектът настъпва веднага и трае около два часа. Тези имуностимулатори обаче не са подходящи за хора със стомашни и бъбречни заболявания.

Прополис
Съдържа около 250 биологично активни вещества, които повишават имунитета и имат пряко антимикробно и антивирусно действие. Противопоказни са при алергия към пчелни продукти.

Витамин С
Най-добър източник са цитрусите, киви, зеле. Отварата от шипки е богата на този витамин. Сега, при страха от коронавирус, е най-разумно витамин С да се набавя от храната, а не да се взима на хапове, защото той влияе кръвосгъстяващо, а вече е ясно, че при коронавурус има риск от тромби.

Миене на ръце
Миенето на ръцете трябва да е много често, със сапун и да трае около 50 секунди.
Ограничете ръкуването.

Мехлем за носа
Да не допусне вирусите в носа, се използва мехлем с етерично масло, вазелин, мазен крем. С кръгови движения се намазват ноздрите отвътре. Те отблъскват вирусите.

Промивка на ноздрите
Промивайте си носа със солен разтвор на всеки 2-3 часа – така ще отмиете вирусите.

Пийте течности
Приемайте много течности – така ще поддържате влажни лигавиците на горните дихателни пътища. Тяхната сухота улеснява вирусите.

Пазете се от усложнения при грима

Възможните усложнения на грипа са вирусна пневмония, която се диагностицира предимно с рентгенова снимка.
При поява на слабост и неразположение, бледа кожа, тежест в сърдечната област, ритъмни нарушения и нехарактерни електрокардиографски промени трябва да се мисли за миокардит, понякога съчетан с перикардит. Това са възпалителни заболявания на сърцето.

При други болни е възможна появата на кръв в урината, тежест в поясната област, съпроводени с повишена температура. Тези симптоми говорят за бъбречно възпаление.

Не са редки и усложненията от страна на централната нервна система – менингити и менингоенцефалити.

Най-тежките усложнения на грипа са инфекциозно токсичен шок, мозъчен или белодробен оток.

Диагностиката на грипа се изгражда на базата на клиничната картина, епидемиологичната обстановка и вирусологичните изследвания.

Препоръчват се общо укрепващи средства: антипиретици, витамини, минерали, билкови чайове. В началните стадии се дава ремантидин по схема. Антибиотиците се предписват само при вторична бактериална инфекция – остър трахеобронхит, пневмония, менингит, отит. Много е важно лекуващият лекар да постави навреме точна диагноза.