Остеоартрозата може да бъде спряна


Болест : Остеоартроза

Последна промяна на 01 октомври 2019 в 22:16 1959 0

Остеоартрозата е най-разпространеното заболяване, засягащо опорно-двигателния апарат. Според статистиката от него страда около 10% от земното население, като при възрастните хора този процент е доста по-висок. Как да се борим с остеоартрозата, какво можем да предприемем?

Какво представляваостеоартрозата
Това заболяване поразява ставите и често води до ограничаване на подвижността и дори до инвалидност. Макар да се поразяват всички тъкани на ставата, преди всичко остеоартрозата е заболяване на ставния хрущял.
Ставният хрущял е гладка, здрава, прилична на гума или желатин тъкан, която не позволява на краищата на костите в ставата да се трият един в друг (подобно хрущялче можете да видите на края на кокошето краче). Хрущялът постоянно се обновява, част от клетките му умират и се сменят от нови. При остеоартрозата обаче това равновесие се нарушава: хрущялната тъкан продължава да се разрушава, без да се възстановява. Започва възпаляване, ставата надебелява, губи подвижност, костите се деформират, появяват се различни израстъци и издутини.
В началния стадий на болестта болните имат болки в ставите, които се появяват при движение или в края на деня и минават след почивка. Понякога сутрин на такива хора им е необходимо време, за да раздвижат ставата – тя се задейства чак след няколко интензивни движения. Пукането на ставите, което понякога не е съпроводено с болка, също е тревожен признак. Любителите да „попукат” с пръсти са предразположени към остеоартроза.
Когато болестта започне да прогресира, болката в ставите се засилва, не минава дори след почивка, ставата на практика се обездвижва.

Защо боледуваме
Остеоартрозаета е неизлечимо заболяване, затова не разчитайте да стане чудо. Някои мерки обаче, които могат да забавят развитието на болестта и да повишат качеството на живот на пациента, могат да се вземат.
Точните причини за появата на остеоартрозата и досега остават неизвестни. Смята се, че болестта може да възникне под влиянието на няколко фактора.
Ето най-вероятните от тях:
• Възраст. С течение на времето ставният хрущял губи своята еластичност и става по-чувствителен на натоварвания, освен това губи и способността си да се възстановява след увреждания.
• Наследственост. Смята се, че рискът да се разболеете от остеоартроза се повишава, ако в семейството вече е имало човек с такова заболяване Особено уязвими са жените, чиито майки са страдали от остеоартроза.
• Наднормено тегло. Излишните килограми дават допълнително натоварване върху опорните стави – тазобедрената и особено върху колянната. Остеоартрозата на колянната става при пълни жени се среща 4 пъти по-често, отколкото при жени с нормално тегло.
• Травма. Понякога след увреждане хрущялът губи способността си да се възстановява. Често остеоартрозата се появява след операция на ставите.
• Непосилни натоварвания. Хората, чиито професии са свързани с натоварвания на ставите, по-често страдат от артроза. Класически пример е остеоартрозата на ръцете при работнички в текстилни предприятия.

Как да лекуваме ставите
За съжаление остеоартрозата е неизлечимо заболяване и затова не трябва да разчитате да стане чудо. Но може сами да вземете някои мерки, които ще забавят развитието на болестта и ще повишат качеството на живот на пациента.
В началния стадий на лечение на остеоартрозата обикновено се прилагат немедикаментозни методи – такива като лечебна физкултура, физиотерапия и диета. Ако тези средства не помогнат, ще се наложи да се ползват лекарства.
Обикновено при остеоартрози се изписват аналгетици, за да се премахне болката, и противовъзпалително средство. Подобно лечение не винаги дава добър ефект. Причината е, че тези препарати често притежават страничен ефект – например нестероидните противовъзпалителни средства са способни да предизвикат нарушения в дейността на стомашно-чревния тракт и не винаги са съвместими с други лекарства. И тогава след неуспешното лечение болния го очаква операция.
Съвременните изследвания показват, че добър ефект притежават препаратите, съдържащи хондропротектори – вещества, които подпомагат растежа на нова хрущялна тъкан и спират развитието на остеоартрозата. Към тях се отнасят глюкозаминът и хондроитинът. Глюкозаминът е вещество, което в малки количества се съдържа в храната. Той стимулира възстановяването на увредения хрущял и предотвратява разрушаването му. Притежава противовъзпалително действие, намалява болката и отоците. Хонтроитинът кара хрущялните тъкани по-добре да попиват течностите. Това е много важно, тъй като именно от тях хрущялната тъкан получава хранителни вещества. Ефективността на хондропротекторите при лечението на остеоартрозата вече е доказана, но видимо подобрение настъпва не веднага, а 2-8 седмици след началото на лечението. За сметка на това ефектът се запазва много дълго – 2-3 месеца.

Народни средства
Освен медицинските препарати за лечение на ставите се ползват и народни средства. Естествено, те съвсем не във всички случаи могат да заменят лекарствата, но пък могат да помогнат като допълнителни средства в битката с болестта.

• Да облекчим болката в ставите ще помогне компрес от лаврово (дафиново) масло. Не е трудно да си го приготвите: в 200 г олио сипете 4 суп. лъж. (не препълнени) добре надребнен дафинов лист и оставете покрито за една седмица на топло. Така получения маслен извлек прецедете. Съхранявайте на хладно. Слагайте топъл компрес от него върху болното място за 20-25 минути или просто втривайте маслото в ставите. Лавровото масло намалява болката и притежава затоплящо действие.

• Боровите пъпки също са добре известно средство за лечение на стави. Вземете 1-литров буркан, постелете 2-сантиметров слой от дъното му с борови пъпки, отгоре сипете слой захар. Напълнете буркана до горе, като редувате захар и борови пъпки. Затворете съда и го оставете на тъмно за една седмица. Полученото лекарство ползвайте за втриване в ставите и за вътрешно приемане (по 1 ч. лъж. 2-3 пъти дневно).

• Вземете няколко листа от алое, измийте ги и ги пуснете през месомелачка. В 50 г от сока добавете 100 г мед и 150г водка. Получената смес ползвайте, за да правите компреси на болните места.

• Вземете 200 г сол, 100 г суха горчица, добавете вода, докато се получи смес с консистенцията на сметана. Втривайте мазилото преди сън в болните места.

• Добре действат и загряванията с помощта на пясък. Сипете в торбичка едър пясък, затоплете го във фурната и слагайте върху болните места.

• Обикновеният репей отдавна е известен със своите целебни свойства. За лечението на болни стави пресни листа от репей измийте добре с вода и слагайте върху болните места компрес от 5-6 листа. Отгоре направете топла превръзка и дръжте 20-25 минути.

• При съпътстваща наднормена телесна маса наред с диетата за отслабване се препоръчва и следната смес: кора от зърнастец – 60 г, корен от глухарче – 20 г, плодове от магданоз – 20 г, плодове от феншел – 20 г, листа от пиперлива мента – 20 г. Вземайте от сместа по 2 чаши сутрин преди ядене. При нарушена обмяна на веществата и затлъстяване се препоръчва също цариградско грозде по 100 грама 2-3 пъти дневно преди ядене.

• Солните отлагания са една от възможните причини за ставните болки. За профилактика вечер сипете три супени лъжици ориз в половин литров буркан, измийте, сменете водата и оставете ориза в тази вода до сутринта. На сутринта сварете рядка оризова каша без сол и я изяжте на гладно. След час можете пак да си хапнете.