Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата с онлайн тест за риска от заболяването


Болест : остеопороза

Последна промяна на 21 октомври 2020 в 20:28 231 0

В глобален мащаб на всеки три секунди се получава по една фрактура вследствие на заболяването

На 20 октомври всяка година отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. По този повод през месец октомври Международната фондация по остеопороза и Амджен България стартират информационна кампания „Спечели здраве за своите кости“. Всеки желаещ да провери своя риск от развитие на заболяването може да го направи с бърз тест на онлайн платформата “Wheel of Bones”. Повече за заболяването пациентите могат да научат на Facebook страницата „Внимание, чупливо“.

Остеопорозата е заболяване на костите, при което се наблюдава намалена костна плътност. В резултат на това костите стават крехки и се повишава рискът от фрактури. Типични са счупванията на прешлените, бедрената кост и китката. Опасността идва от факта, че остеопорозата се развива „тихо“, без каквито и да било симптоми. Костната плътност постепенно намалява и всяко падане, дори и най-малкото, може да доведе до счупване.

По данни на Българското дружество по ендокринология 426 000 жени в зряла възраст у нас са с остеопороза на гръбнака или бедрената шийка , а в света от намалена костна плътност страдат близо 200 млн. дами .

Болестта е толкова често срещана, че в глобален мащаб на всеки три секунди се получава по една фрактура. Приблизително една от всеки три жени и един от всеки пет мъже над 50-годишна възраст получават остеопоротична фрактура до края на своя живот. Рискът от счупване на бедрото при жените е по-висок от опасността от развитие на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети заедно. Този тип фрактури, от своя страна, водят до повишаване на смъртността с над 20% в рамките на една година след инцидента. А една четвърт от пациентите имат нужда от продължителен престой в болнични заведения. Това е и причина лечението на последиците от фрактури при остеопороза да струва на Европейския съюз 37 млрд. евро годишно.2-

За ранна диагностика на заболяването лекарите съветват да се извършва ежегодна профилактика чрез измерване на костната плътност (остеодензитометрия). Препоръката за превенция на остеопорозата е да се правят редовни упражнения (ходене, джогинг, танцуване и др.), да се консумира храна, богата на калций (мляко, сирене, зелени зеленчуци, ядки) и да се осигурят необходимите дневни дози витамин D, който помага за абсорбцията на калция. В случай на диагностициране на заболяването, съществуват съвременни терапии, които позволяват на пациентите да продължат да живеят пълноценно.


***
Фармацевтична компания Амджен разгръща потенциала на биологията в полза на пациентите, страдащи от сериозни заболявания, като открива, разработва, произвежда и доставя иновативни лекарства за хуманна употреба. Този подход почива върху използването на инструменти като най-високите достижения на човешката генетика за разгадаване на сложната природа на заболяванията и задълбочено разбиране на основите на човешката биология.

Амджен насочва своите усилия в сферата на нерешените медицински проблеми и използва своя експертен опит в областта на биологичното производство за намиране на решения, които подобряват лечебните резултати и чувствително променят качеството на живот. Пионер в областта на биотехнологиите от 1980 г., Амджен се разраства и превръща в една от най-големите независими компании за биотехнологии в света с милиони пациенти във всички краища на планетата, разработвайки поредица от лекарства с революционен потенциал.