Парвовирусна инфекция


Болест : Парвовирусна инфекция

Последна промяна на 13 June 2024 в 10:26 54 0

Парвовирусната инфекция е често срещано и силно заразно заболяване.
Яркочервеният обрив по бузите е отличителен признак на парвовирусната инфекция.


При повечето деца парвовирусната инфекция е лека и не се нуждае от особено лечение. Но при някои възрастни инфекцията може да бъде сериозен проблем. Парвовирусна инфекция при някои бременни жени може да доведе до сериозни здравословни проблеми за плода. Инфекцията също е по-сериозна за хора с анемия или с компрометирана имунна система.


Повечето хора с парвовирусна инфекция нямат болестни признаци или симптоми. Когато се появят симптоми, те варират значително в зависимост от това на каква възраст е заболелият.


Парвовирусни симптоми при възрастни
Възрастните обикновено не развиват типичния обрив по бузите. Вместо това най-забележимият симптом на парвовирусна инфекция при възрастни е ставната болезненост, продължаваща от дни до седмици. Най-често са засегнати ставите на ръцете, китките, коленете и глезените.
Кога трябва да се търси без отлагане медицинска помощ?
Това е необходимо, ако е налице основно заболяване, което може да увеличи риска от усложнения. Това включва:
- Анемия;
- Нарушена имунна система;
- Бременност.
Причинител
Човешкият парвовирус В19 причинява парвовирусна инфекция. Това е различно от парвовируса, наблюдаван при кучета и котки, така че не можете да получите инфекцията от домашен любимец или обратно.


Инфекцията с човешки парвовирус е най-често срещана сред децата в начална училищна възраст през зимните и пролетните месеци. Но всеки може да се разболее от нея по което и да е време на годината. Разпространява се от човек на човек както респираторните инфекции по въздушно-капков път при близък контакт.
Парвовирусна инфекция може да се разпространи и чрез инфектирана кръв. Заразена бременна жена може да предаде вируса на бебето си.
Заболяването е заразително през седмицата преди появата на обрива. След като се появи обривът, болните не се смятат за заразни и не е необходимо да бъдат изолирани.


Усложнения
Парвовирусната инфекция може да причини сериозни усложнения при хора с анемия. Хората със сърповидноклетъчна анемия са изложени на особен риск.
Парвовирусът също може да причини анемия и свързани с нея усложнения при:
- Неродените деца на жени, заразени с парвовирус по време на бременност;
- Хора с отслабена имунна система.
Парвовирусната инфекция по време на бременност понякога засяга червените кръвни клетки на плода. Въпреки че не е рядкост, това може да причини тежка анемия, която може да доведе до спонтанен аборт или мъртво раждане. Изглежда че феталният риск (за плода) е най-голям през първата половина на бременността.
Парвовирусната инфекция може също да предизвика тежка анемия при хора, които са с компрометирали имунна система, което може да бъде резултат от:
- ХИВ инфекция;
- Лечение на онкологично заболяване.
- Лекарства против отхвърляне на органи при трансплантация.


Профилактика
Засега липсва ваксина за предотвратяване на човешката парвовирусна инфекция. След преболедуване от парвовирусна инфекция полученият имунитет има пожизнен характер. Може да се намали вероятността за заразяване, като често се мият ръцете, както и ръцете на детето, също така да не се докосва лицето, да се избягва контакт с хора, които са болни от парвовирусна инфекция, както и да не се споделят храна или напитки.