Пневмония


Болест : пневмония

Последна промяна на 07 February 2024 в 20:06 117 0

Пневмонията е инфекция, която се проявява като възпаление на белодробните алвеоли в единия или двата бели дроба. Алвеолите са малки мехурчета, с които завършват многобройните разклонения на бронхите. Те могат да се изпълнят с течност или гной (гноен материал), което причинява кашлица с отделяне на храчки, треска, студени тръпки и затруднено дишане. Различни микроорганизми, включително бактерии, вируси и гъбички, могат да причинят пневмония.
Пневмонията може да варира по тежест от лека до животозастрашаваща. Тя е най-опасна за кърмачетата и малките деца, за хората на възраст над 65 години и за тези със здравословни проблеми или отслабена имунна система. Хора, получаващи химиотерапия или приемащи лекарства, които потискат имунната система са особено застрашени. Също и страдащите от сърдечна недостатъчност или хронични белодробни проблеми.

Симптоми
Леките признаци често са подобни на тези на настинка или грип, но те продължават по-дълго. Могат да включват:
- Болка в гърдите при дишане или кашляне;
- Кашлица най-често с отделяне на храчки;
- Отпадналост;
- Треска, изпотяване и студени тръпки;
- По-ниска от нормалната телесна температура (при възрастни над 65 години и хора със слаба имунна система);
- Гадене, повръщане или диария;
- Недостиг на въздух.

Причини
Много видове микроби могат да причинят пневмония. Най-често срещани са бактериите и вирусите, които се намират във въздуха, който дишаме. Обикновено организмът чрез своята имунна защита предотвратява тези микроби да заразят белите дробове. Но понякога микробите надделяват над имунната система, дори ако здравето като цяло е добро.
Пневмонията се класифицира според видовете микроби, които я причиняват, и според това къде е получена инфекцията.

Пневмония, придобита в обществото
Това е най-често срещаният вид пневмония. Тя се случва извън болници или други здравни заведения. Тя може да бъде причинена от:
- Бактерии. Най-честата причина за бактериална пневмония е Streptococcus pneumoniae. Този тип пневмония може да се появи самостоятелно или след кнастинка или грип. Тя може да засегне една част (лоб) на белия дроб, състояние, наречено лобарна пневмония.
- Бактериоподобни организми. Mycoplasma pneumoniae също може да причини пневмония. Обикновено предизвиква по-леки симптоми, отколкото другите видове пневмония. Тя образно се нарича „ходеща“ пневмония тъй като обикновено е лека и не се изисква лечение на легло.
- Гъбички. Този тип пневмония е най-често срещана при хора с хронични здравословни проблеми или отслабена имунна система, както и при хора, които са вдишали големи дози от причинителя. Гъбичките, които я причиняват, могат да бъдат открити в почвата или птичите изпражнения и варират в зависимост от географското местоположение.
- Вируси, включително COVID-19. Някои от вирусите, които причиняват настинка и грип, могат да причинят пневмония. Вирусите са най-честата причина за пневмония при деца на възраст под 5 години. Вирусната пневмония обикновено е сравнително по-лека. Но в някои случаи може да протича много тежко. COVID-19 може да причини такава много тежка пневмония.

Пневмония, придобита в болница
Някои хора се заразяват с пневмония по време на болничен престой за друго заболяване. Пневмонията, придобита в болница, може да бъде опасна, защото бактериите, които я причиняват, могат да бъдат по-устойчиви на антибиотици и защото хората, които заболяват от нея, вече са болни. Хората, които са на дихателни апарати (апарати за обдишване), често използвани в интензивните отделения, са изложени на по-висок риск от този вид пневмония.

Пневмония, придобита при други здравни грижи
Този вид пневмония представлява бактериална инфекция, която се среща при хора, които живеят в заведения за дългосрочни грижи или които получават грижи в амбулаторни здравни звена , включително центрове за бъбречна диализа. Подобно на пневмонията, придобита в болница, тази пневмония, може да бъде причинена от бактерии, които са по-устойчиви на антибиотици.

Усложнения
Дори и при лечение, някои хора с пневмония, особено тези във високорисковите групи, могат да получат усложнения, включително:
- Бактерии в кръвния поток (бактериемия). Бактериите, които влизат в кръвния поток от белите дробове, могат да разпространят инфекцията в други органи, което потенциално може да причини органна недостатъчност.
- Затруднено дишане. Ако пневмонията е тежка или има съпътстващи хронични белодробни заболявания, може да има проблеми с дишането. Може да се наложи хоспитализация и механична вентилация чрез специална дихателна машина (вентилатор). С нея се извършва подпомагане на дишането или замяна на спонтанното дишане, докато трае лечението.
- Натрупване на течност около белите дробове (плеврален излив). Това е абнормно натрупване на течност в плевралното пространство.
- Белодробен абсцес. Абсцес възниква, ако се образува гной в кухина в белия дроб. Абсцесът обикновено се лекува с антибиотици. Понякога е необходима операция или дренаж на абсцеса, за да се отстрани гнойта.

Имунопрофилактика на пневмококовата пневмния
Препоръчителна имунизация с конюгирана пневмококова инфекция е показана за всички лица, при които поради придружаващи хронични заболявания или срив в имунитета съществува риск от тежко протичане на пневмококовата инфекция.
Имунизацията срещу пневмококи е препоръчително да се приложи преди есенно-зимния сезон, когато е повишена честотата на пневмококовите инфекции.

При деца пневмококова конюгирана ваксина се прилага като задължителна имунизация от втория месец след раждането. За възрастни на и над 65 г. от 2024 г. в рамките на Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции ще се осигурява еднократна имунизация, като ежегодно ще се обхващат до 5% от подлежащите лица, които са заявили желание. При проучвания сред възрастни хора с пневмококова ваксинация са установени значително по-малко пневмонии, отколкото при възрастни хора без ваксинация.

Виж още за: