Поставете столче пред тоалетната чиния


Болест : рак, дебело черво, ректум

Последна промяна на 29 September 2023 в 19:19 666 0

Доктор Ален Петров е завършил медицина през 2006 г. в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора. През 2012 г. придобива специалност Хирургия. От 2017 г. има образователна и научна степен Доктор по медицина. Главен асистент е по хирургия в МФ на Тракийски университет. Работи като хирург в УМБАЛ „Проф. Киркович“ и МЦ „HBO“ - Стара Загора.


- Доктор Петров, при хората в пенсионна възраст зачестяват раковите заболявания. Какво ще ни кажете за рака на дебелото черво и ректума?

- От рак на дебелото черво и ректума боледуват предимно хора в пенсионна възраст, като рядко се описва развитие на болестта в млада възраст. Формите на рак, диагностицирани след 70-годишна възраст, обикновено са вследствие на нелекувано възпалително чревно заболяване или на неправилна терапия на болния.

- Защо ракът на ректума е болест на съвременния човек?

- Напоследък се наблюдава тревожна тенденция към драстично увеличение на честотата на рака на ректума. Причините за това са масово ползваните съвременни тоалетни със седалка, при които става непълно изхвърляне на фекалните маси от ректума, както и прилагането на разни нездравословни диети с употребата на много месо, увеличеният стрес, прекомерната употреба на алкохол, консумацията на храни, съдържащи голямо количество трансмазнини, консерванти, оцветители, стабилизатори и други потенциално канцерогенни добавки. Горещо препоръчвам на хората да поставят столче за повдигане на ходилата пред тоалетната чиния. То спомага за пълноценното изхождане по голяма нужда - така се намалява риска от развитието на рак на ректума и на много други заболявания.

- Кои са симптомите на рака на дебелото черво?

- Промени в изхождането със запек, диария или редуване на запек с диария; промени в нормалния вид на фекалиите с промяна в консистенцията им; наличие на кръв в изпражненията, което се дължи на вътрешен кръвоизлив; кръвта е примесена с фекалиите; повръщане, болка, дискомфорт, тежест, повишено образуване на газове, подуване, колики, чести позиви за дефекация, без възможност за изхождане и дискомфорт; редукция на теглото без видими причини; спонтанно отслабване, без намаляване вноса на храна или повишаване на физическата активност; леко повишение на телесната температура без видими причини за това; постоянна, пристъпна, остра или тъпа болка; развитие на анемия; хронична умора и обща отпадналост. Счита се, че първите прояви на болестта се наблюдават една до три години след стартирането на процеса. Късната поява на първите симптоми, в комбинация с неглижиране на състоянието от страна на пациентите е опасна комбинация, която може да завърши фатално.

- Кога ракът подлежи на хирургична операция?

- При рак на дебелото черво с най-висока ефективност е хирургичното лечение с отстраняване на части от дебелото черво. Обичайно след операцията се назначава химиотерапия, лъчетерапия и имунотерапия за намаляване на рисковете от рецидив. Така се избягва повторната поява на рака при наличие на оцелели единични неопластични клетки след хирургичната интервенция. Хирургичното лечение при малки тумори и в ранен стадий може да се осъществи и с помощта на лапароскопска методика, без да отваряме корема.

- В кои случаи се поставя торбичка за фекалии отпред на корема?

- Това е много индивидуално. В съвременната хирургия почти не се стига до такова решение по време на хирургичната операция. Стремежът е да се възстанови естественият пасаж на червото. Сведени са до минимум случаите на извеждане на противоестествен анус с торбичка за фекалиите. Понякога се налага временно поставяне на "анус претер" с цел протекция на анастомозата, която сме направили, като след месец-два с последваща операция се възстановява чревният пасаж.

- Може ли чрез колоноскопия и фиброколоноскопия да се извърши не само диагностика, но и лечение на болния?

- Да, възможно е. Прилагането на колоноскопия или фиброколоноскопия с последваща биопсия има висок информативен характер, като не причинява сериозен дискомфорт на пациента - процедурите определено не са приятни, но болните получават необходимата грижа преди и след манипулацията. При извършване на диагностична колоноскопия с откриване на малки полипи, се препоръчва тяхното отстраняване. В тези случаи, колоноскопията и фиброколоноскопията от диагностични методи се превръщат в терапевтични интервенции. Колоноскопията е процедурата за ранно откриване на болестта, като се препоръчва тя да се прави през пет години при всички лица над 50-годишна възраст с цел ранно диагностициране на рак на дебелото черво.