Постоянна умора, болка и скованост – внимавайте!


Болест : ревматтоиден артрит

Последна промяна на 29 October 2019 в 06:05 2858 0

Д-р Анелия РАДИКОВА, специалист ревматолог

Ревматоидният артрит е автоимунно възпалително заболяване, което се развива при генетично предразположени хора. Причините за развитието на заболяването все още не са напълно ясни, почти винаги има отключващ момент, който променя имунологичната защита на организма, това могат да бъдат вирусни или бактериални инфекции, стрес. Студът и влагата могат да обострят една ревматологична болест. Най-често заболяването започва бавно и постепенно с неспецифични оплаквания: отпадналост, лесна уморяемост, намаление на апетита, болка в ставите.

Д-р Анелия Радикова е специалист по вътрешни болести и ревматология. Работи в Отделението по ревматология в МБАЛ „Люлин“-София и 12-то ДКЦ в Люлин.

- Д-р Радикова, какво трябва да знаят хората за заболяването ревматоиден артрит?

- Най-важното е, че не бива да подценяват ревматоидния артрит, защото той води до необратимо инвалидизиране, ако не се започне своевременно и специфично лечение.

- Как да различим възрастовите изменения в ставите, които също причиняват болка и скованост, от тези при артрита?

- Не винаги могат да се различат. Затова съветът ми към хората е да търсят специалист-ревматолог дори при незначителни болки в ставите. При артрита най-често се засягат малките стави на ръцете, китки и глезенни стави, макар и рядко могат да се засегнат и коленни, лакетни и раменни стави. Засегнатите стави са болезнени, оточни и с ограничени движения. Много характерна е сутрешната скованост повече от 1 час. При дегенеративно променените стави болката е по-слаба, сковаността след ставане от сън е по-краткотрайна. При ревматоидния артрит нерядко след първите прояви болестта стихва и настъпва временно подобрение, което също подвежда пациентите. Но при нов пристъп се обхващат и други стави, които постепенно се деформират. Често болните прибягват до самолечение с аналгетици и нестероидни противовъзпалителни средства, които в началото водят до известно облекчение, но се пропуска възможноста за ефикасно лечение в началния стадий на болеста. Има много съвременни методи на лечение, подходящи и за по-млади, и за по-възрастни пациенти. Целта е да не се допусне обездвижване, инвалидизация, а човек да продължи да се радва на движението, да работи, да се грижи за семейството си.

- През 2018 година участвахте в кампания на Института за здравно образование за осигуряване на лесен достъп до ревматолог. Изнесохте лекции в няколко населени места в Стара Загора. Какво ви питаха хората?

- Основният проблем в достъпа до ревматолог е насочването на пациентите към други специалисти – ортопеди, невролози. Нашата специалност като че ли остава извън полезрението на общопрактикуващите лекари. За съжаление всичко това е за сметка на пациента, защото докато обиколи няколко специалисти и стигне до ревматолог, може да мине от половин до една година.Затова отделям от времето си и участвам в тези кампании – да обясним на хората, че има ревматолози, които могат да търсят при оплаквания от болки от всякакво естество – в ставите, в ръцете, в краката, скованост, схващане. Дори проблемът да не е от нашата специалност, е добре да се изключи ревматологичното заболяване. А ако проблемът е ревматологичен, лечението може да бъде ефикасно, ако болестта се хване навреме. С голямо удовлетворение установявам, че в кабинета ми в 12-то ДКЦ, където работя по Здравна каса, идват пациенти от населените места, в които сме участвали с кампания. Това е голямо признание за мен като лекар, защото в тази битка с болестта с пациента трябва да сме от един отбор.