Преди не ми стигаше въздухът, но сега вече правя всичко вкъщи


Болест : сърдечна недостатъчност

Последна промяна на 27 септември 2021 в 23:24 236 0

Господинка Ганчева от Стара Загора:

За своите 37 години стаж като медицинска сестра, Господинка Ганчева от Стара Загора се е грижила за много пациенти. Сега самата тя е пациент. Вече 12 години живее с диагнозата сърдечна недостатъчност - сериозно заболяване, при което сърцето не може да изпомпва добре кръвта и да достави достатъчно кислород за нуждите на тялото. Развива я вследствие на диабет, исхемична болест на сърцето и трудно контролирано високо кръвно налягане.

„Не се чувствах добре, започнах да се уморявам бързо и не ми стигаше въздухът. Кръвното ми явно не беше спокойно“, казва Господинка.
„Запознах се с Господинка през 2008-ма година. Тя е типичният пациент със сърдечна недостатъчност, тъй като това заболяване е следствие на други сърдечно-съдови заболявания, които тя има. Ако тя живееше в друго време, преди да кажем 20 години, нейните шансове да води живота, който води в момента, не биха били същите“, казва лекуващият лекар на Господинка – д-р Михаил Михалев, специалист по вътрешни болести и кардиология в МБАЛ „Тракия“.

д-р Михаил Михалев

Сърдечната недостатъчност е опасно заболяване, което кардиолозите определят като по-опасно от рака. Половината от пациентите умират до петата година от поставяне на диагнозата. Но надежда за тези болни има, има и съвременни терапии, които помагат те да живеят по-дълго и по-добре.

Днес Господинка приема лекарства, които значително подобряват състоянието й. Следи се внимателно и спазва съветите на своя лекар. „Кръвното много рядко го вдигам, само когато се понатоваря, може да се повиши. Вече мога да си готвя, да меся, да правя сладки и мекици за внуците. Само прозорци не бърша, не ми дават, гледам много да не се натоварвам, да не преяждам. Щастлива майка и баба съм. Пожелавам си да съм здрава и да имам сили още да се радвам на внуците си“, казва тя.

Лекарствата са само част от лечението на сърдечната недостатъчност. Един пациент може драстично да подобри състоянието си, ако спазва прости правила, правилно хранене, ограничаване на солта и алкохола и много, много движение.

„Ние като лекари разполагаме с медикаменти и други възможности за лечение, но хората могат да си помогнат страшно много, с промяна в начина на живот и да осъзнаят, че те имат активна роля в лечението си. Хората в днешно време престанаха да се движат - движете се, ходете поне 5 км на ден. Промяната започва от пациента, и за да се радва по-дълго на нещата, които го правят щастлив, трябва да положи усилие“, категоричен е д-р Михалев. А Господинка Ганчева е благодарна на своя лекар и му желае здраве и късмет, за да помага и на други като нея.


Д-р Ленко МИХОВ, специалист-кардиолог, Трета поликлиника Стара Загора и МБАЛ „Тракия“:

Има характерни симптоми, които се появяват при сърдечната недостатъчност и хората трябва да се обърнат към личен лекар или кардиолог, ако ги усетят. Особено, ако вече имат други сърдечно-съдови заболявания, високо кръвно налягане или са преживели инфаркт. Това са умората, която се появява при обичайни, ежедневни дейности, задух, кашлица, отоци по краката. Кашлицата често заблуждава пациентите и ги кара да мислят, че имат вирусно заболяване, но при сърдечната недостатъчност кашлицата не преминава за седмица, или след лечение, появява се предимно нощем, когато са в легнало положение.
Заболяването е характерно за хората над 65-годишна възраст и моят съвет към тях са регулярни профилактични прегледи при личен лекар или кардиолог.