Предотвратим ли е ракът?


Болест : рак

Последна промяна на 10 март 2019 в 09:57 795 0

Доц д-р Бенчо Й. Бенчев, дм е по професия лекар. Работил е като университетски преподавател във ВМИ- Пловдив и завеждащ секция "Профилактика на болестите" в Националния център по общестевено здраве. Има голям брой публикации в областта на научната популяризация.

В днешните условия за практически всяка болест съществуват възможности тя да бъде предотвратена. Необходимо предварително условие е да сме наясно с причините за нейното възникване. Ракът не прави изключение от това правило. Досега науката е могла да докаже няколко

Основни причини за появата на рака

Мутации:Те представляват промени в генетичната информация на организма. Причините за възникване на мутации могат да бъдат грешки при презаписването на наследствена информация, пряко въздействие на увреждащи фактори като радиация, химически вещества (мутагени), вируси и др.

Канцерогени: Това е название на цяла група химически и физически вещества, които провокират развитието на раков процес. Първите попадат в организма чрез вода, храна и компоненти на битовата химия. Физически канцерогени са радиационното и ултравиолетово облъчване, а също и тютюневият дим.

Свободни радикали: В живите организми има деликатен баланс между процесите на окисляване, свързани със свободните радикали и антиоксидантните системи. При този баланс се неутрализира рискът от клетъчно увреждане.За съжаление, съществуват ред причини, които могат да нарушават този баланс: работа и живот в замърсена околна среда, радиация, тютюнопушене, алкохол, хронични възпалителни процеси, инфекции, травми и високо ниво на стрес.

Намален имунитет: В човешкия организъм постоянно се образува някакво количество ракови клетки, като имунната ни система ги разпознава и унищожава, преди те да станат сериозна заплаха. Затова и поддържането на имунитета е ключово звено в профилактиката на рака.

Стрес: В много случаи той е пусков механизъм за развитието на раков процес.

Онковируси: Това са особен вид вируси, които са свързани с възникването на някои видове онкологични заболявания.

С необходимата достоверност е доказано значението и на различни рискови фактори за възникване на рака:
- Наднормено тегло при подрастващите
- Алкохол
- Пържени месни храни
- Ултравиолетово излъчване
- Работа нощна смяна
- Изгорели газове от дизеловите автомобили
- Тютюнопушене и др.

Кога е необходимо да се обърнем към онколог ?

За съжаление, в много случаи симптомите на раково заболяване грешно се приемат като незначителни (особено в ранните стадии). Това, обаче, отнема възможността заболяването да се открие рано, което в голяма степен да повиши шансовете за пълно излекуване. В много случаи тези симптоми могат да не са свързани непременно с раково заболяване, но те стават повод да се потърси медицинска помощ колкото може по-рано.
Ведущи онколози насочват вниманието към определени симптоми, които изискват внимание и преценка за опасност от рак:

- Болестни промени във функциите на пикочния мехур и червата
- Незарастващи рани
- Внезапно кървене
- Уплътнения (бучки) в различни части на тялото
- Проблеми с храносмилането и гълтането
- Промяна цвета и размера на съществуващи бенки
- Продължителна кашлица, дрезгав глас и др.

Това са сигнали, които организмът изпраща, предупреждавайки за опасност. Много често тези ранни сигнали се пренебрегват и това води до сериозни последствия за здравето.
Статистически данни показват, за съжаление, че всеки трети случай на онкологично заболяване се диагностицира на късен етап. Установено научно е, че 29% от тези, които имат онкологично заболяване, не са обръщали никакво внимание на първите ранни признаци на заболяването. Затова се препоръчва

При 5 основни симптоми (ранни сигнали) да се търси консултация с онколог:
1. Бърза уморяемост
2. Хронични болки
3. Рязка загуба на тегло
4. Поява на подутини (бучки) и отоци
5. Изменение на големината и формата на бенките

Профилактика на рака

Доброто познаване на причините за възникване на рак позволява профилактичните мерки срещу него да получат точен прицел, а именно:
- Употреба основно на екологично чисти продукти.
- Изключване от храната или съществено ограничаване на употребата на пушени месни продукти.
- Намаляване на употребата на пържени храни, консервирани, мариновани и солени продукти. При приготвяне на храната да се избягва пърженето, а да се предпочита варенето или приготвянето на пара.
- Да се ограничи приготвянето на храната във фритюрници, на грил, а тенджерите под налягане да са с неиздраскано тефлоново покритие. Ползвайте за тефлоновите съдове само дървени или специални прибори, а не метални.
- Да не се консумират силно горещи храни и течности.
- Отказ или консумация в малки количества на алкохол.
- Умереност в храненето (до 2000 – 2500 калории дневно) и поддържане на нормално тегло.
- Намаляване на употребата на мазнини до 20-25% от общата калорийност на храната (50-70 грама на ден).
- Намаляване на употребата на продукти от животински произход.
- Периодично провеждане на разтоварващи дни (това е особено важно за възрастните хора).
- Всекидневна употреба на плодове и зеленчуци, както и на друга растителна храна и прясно изцедени сокове (най-малко 5 пъти дневно).
- Консумация на повече продукти, които съдържат естествени антиканцерогени (плодове, зелени листни зеленчуци, бобови растения, чесън и лук, зелен чай, сушени плодове, млечни продукти, морски дарове, куркума и други).
- Увеличаване на приема на фибри до 35 грама дневно чрез употреба на пълнозърнести храни, допълване на храната с биологично активни хранителни добавки, които съдържат естествени антиканцерогени.
- Редовни профилактични прегледи, които са съществена част от мониторинга на рака.