Прекъсването на лечението при ХОББ може да е пагубно


Болест : Хронична обструктивна белодробна болест

Последна промяна на 26 февруари 2018 в 22:43 3769 0


Д-р Пенка ЦЕНКОВА е сред водещите пулмолози в София. Завършила е ВМИ-София, има признати специалности по вътрешни болести, по пневмология и фтизиатрия. Участвала е в конгреси.
Повече информация на penka-cenkova.com

- Д-р Ценкова, какво представлява ХОББ?
- ХОББ е Хронична обструктивна белодробна болест. Наблягам на хронична - болест на белите дробове, която протича дългосрочно, с прогресивен ход на влошаване.
- Значи ли, че е нелечима?
- Ако своевременно се сложи правилната диагноза, пациентът бъде предупреден да спре да пуши и го направи, и започне правилно лечение, чувствително се увеличава възможността болестта да не прогресира бързо и човек да живее дълги години. Всичко зависи от етапа, в който се хване болестта.
- Вашият дългогодишен опит какво показва в това отношение?
- В България малко се знае и говори за това заболяване. Заради това може би пациентите стигат доста късно при нас, специалистите пулмолози. По-често идват хора вече в умерено-тежка и тежка форма, когато обратно развитие няма.
- Какво се случва с хората в напреднал етап на ХОББ?
- Голям процент от пациентите стават инвалиди. Те са нетрудоспособни, а ако се залежат, за съжаление скоро се стига и до летален изход.
- Къде сме ние спрямо другите държави?
- Това е проблем в световен мащаб. Докато за сърдечносъдовите заболявания се говори много, хората знаят да вземат своевременно мерки и съответно тези заболявания в световен мащаб намаляват, то броят на заболелите от ХОББ расте. Към 2030 г. се предвижда ХОББ да изпревари сърдечносъдовите заболявания и да стане 3-та причина за смъртност в света.
Всяка година от ХОББ умират толкова души, колкото биха убили три атомни бомби като тази над Хирошима

- Колко вреди пушенето?
- 40-50 процента от дългосрочните пушачи развиват ХОББ. Това ще рече, че ако човек пуши средно по кутия на ден в продължение на 10 години, още след 40-годишна възраст има вероятност да развие болестта.
- Какви са симптомите?
- Продължаваща с месеци хронична кашлица (тя може да е суха, може и да е с храчки). Когато се изостри, храчките стават жълто-зелени към гнойни. Най-сериозният симптом, който стряска хората и най-накрая ги кара да отидат на лекар, е недостигът на въздух. Той обаче означава за съжаление прекалено напреднала фаза на заболяването. Хората се задъхват, не могат да качат пет стъпала – това е късен симптом. Често мои пациенти признават, че са си мислели, че не са добре със сърцето.
- Ако човек проявява симптомите, които посочихте, какво да направи?
- Диагнозата се поставя от специалист пулмолог. При първите оплаквания – дълготрайна кашлица, лесна умора, да се обърнат към личния лекар, който по преценка ще ги насочи към пулмолог. В разговор пулмологът снема анамнеза; прави преглед; добре е да се направи рентгенова снимка; задължително се прави спирометрия – изследване за обема и капацитета на белия дроб, след което се определя стадият на заболяването. Колкото по-рано се постави правилната диагноза и се започне лечение, толкова повече ще се забави развитието на заболяването. В България нашите пациенти получават същото лечение, каквото в цяла Европа. Ние се съобразяваме с препоръките на Европейското респираторно дружество. Когато се постави диагнозата, пациентът може да бъде диспансеризиран – полагат му се два прегледа годишно. Съветвам пациентите да идват на тези прегледи, а не да отлагат и изведнъж, като ги хване грип например, заболяването им се изостря.
- Скъпо ли е лечението?
- За пациента е на практика безплатно. Здравната каса заплаща на 90 до 100 процента лекарствата. Някои се доплащат, но малко.
- Има ли рискови фактори да се разболеем от ХОББ?
- На първо място е дългогодишното тютюнопушене. Също така работата в запрашена среда, както и с химикали. Има и генетично предразположение. Склонни да развият ХОББ са и често боледуващите от бронхити, пневмонии. Хората, страдали от по-тежка астма в детска възраст, особено ако пушат, работят в запрашена среда и др., могат по-рано да развият ХОББ.
- С какви проблеми се сблъсквате?
- Има пациенти, които, като се почувстват по-добре, прекъсват инхалаторната терапия. А трябва да се знае, че всяко прекъсване и неспазване на лечението води до по-бърза прогресия на заболяването. Ако получи пациентът такова изостряне на заболяването, че да се наложи влизане в болницата, статистиката сочи, че често в рамките на 4 години следва летален изход. В крайният стадий на ХОББ се умира мъчително от недостиг на кислород. Не искам да плаша хората, това е реалността. Затова призовавам да се взимат своевременно мерки.
- Как да подобрят състоянието си хора с вече поставена диагноза?
- Тъй като задухът е основна проява на заболяването, хората обикновено ограничават физическата си активност. Но не трябва да е така, защото всъщност така заболяването прогресира. Дали ще си играят с внуци, дали ще се разхождат в парка, дали ще работят в градината или ще шетат в къщи – хората трябва да се движат поне един час на ден. Да не се обездвижват. Според проучвания 2 часа физическа активност на ден намаляват смъртността.
- Няколко съвета?
- На първо място е, ако пациентът пуши, да спре цигарите. Важно е и укрепването на имунната система. В есенно-зимния период внучетата често носят вируси, затова е добре от есента да се приемат през устата укрепващи имунната система медикаменти.
- Има ли препоръчителна диета?
- Хората трябва просто да се хранят пълноценно и разнообразно, с повече плодове и зеленчуци, сирене, яйца. Газираните напитки вредят на хората с белодробни заболявания.