При артрозните болести болкоуспокояващите не са достатъчни

Последна промяна на 01 октомври 2018 в 08:29 647 0

Основните причини за появата на артрозни болести са вродени ставни дефекти или придобити нарушения на опорно-двигателния апарат вследствие на тежка физическа работа, след продължително стоене в неблагоприятна поза. Може да е и професионално заболяване от дейности, подлагащи организма на постоянни вибрации и микро травми (шофьори, спортисти, балерини и др.). Риск има и за хората с наднормено тегло, обездвижени. Други фактори са прекарани вирусни инфекции, нарушена обмяна на веществата, хормонални нарушения, депресии, стрес, психическо натоварване, старост.
Симптомите са специфични за отделните хора. Характерни са силни болки при натоварване или непрекъснати болки, уплътняване на ставата, сковаване преди ставане, обездвижване, поява на възпалителни процеси.
Болкоуспокояващите лекарства, противовъзпалителните субстанции, оперативното лечение не отстраняват истинските причини на протичане и задълбочаване на дегенеративния процес на ставите. Колкото по-рано се открият артрозните заболявания, толкова възможностите на алтернативното лечение са по-големи. Ефективността от прилагане на физиотерапевтични методи на терапия (магнитотерапия и др.) е 80-90%. В комплекс с мануална и кинезитерапия се постигат много добри резултати. Премахва се възпалението, отокът, оказва се възстановяващо въздействие на хрущяла и се спира прогресирането на заболяването, усилва се кръвообращението, подобрява се мускулният трафик, статиката и двигателната активност, облекчава се и се премахва болката.