Причината за антибиотичната резистентност е главно в животновъдството

Последна промяна на 28 February 2024 в 21:29 81 0

Според анализите на много експерти използването на антибиотици в животновъдството е основен фактор за антибиотичната резистентност. В тази връзка се очаква използването на антибиотици в животновъдството да нарасне с 8% до 2030 г., въпреки продължаващите усилия за ограничаване на употребата им.

Прекомерната употреба на антибиотици в животновъдството се смята за основен двигател за нарастването на случаите на бактериални инфекции при хора, които е невъзможно могат да бъдат лекувани с антибиотици. Въпреки че антибиотиците могат да бъдат необходими за лечение на инфекции при добитъка, те често се използват за стимулиране на растежа на животните и предотвратяване на заболявания сред животните в претъпкани помещения с нехигиенични условия.

Много правителства се борят да създадат или наложат правила за намаляване на употребата на антибиотици в животновъдството. Например, въпреки че редица страни, включително САЩ и голяма част от Европа забраняват употребата на антибиотици за стимулиране на растежа при животните, това на практика се заобикаля, производителите просто заявяват, че предлагат въпросните лекарства единствено за предотвратяване и лечение на инфекциозни заболявания сред животните.

Важна, но много трудна задача пред изследователите е също така да могат да определят количеството антибиотици, използвани в различните страни, тъй като повечето от тях не публикуват публично данните си за употребата им в животновъдството. До такова заключение стигат водещи епидемиолози от Швейцарския федерален технологичен институт в Цюрих (ETH Цюрих), извършили проучване в тази насока. Вместо това много от страните публикуват данните на Световната организация за здравеопазване на животните (WOAH), която групира данните за антибиотиците в страните по континенти, така че това е всичко, на което изследователите могат да разчитат.

А около 40% от страните изобщо не съобщават даже данните за употребата на антибиотици на WOAH.

Авторите изчисляват, че за периода 2020 – 2030 г. светът ще използва около 107 500 тона антибиотици при животни годишно, в сравнение с малко под 100 000 тона годишно през същия предишен период.

Друго изследване, ръководено от Джим О’Нийл, бивш главен икономист на Goldman Sachs, сочи, че масивната употреба на антибиотици в животновъдството представлява критична заплаха за общественото здраве по света. Затова е крайно необходимо намаляването на употребата на антибиотици в животновъдството. Ограничаването им до минимум е изключително важно, ако искаме да останат ефективни редица животоспасяващи лекарства, предназначени за борба с тежки бактериални инфекции. О’Нийл коментира, че е бил потресен да установи, че в много държави по-голямата част от употребата на антибиотици се случва при животните, а не при хората. В САЩ повече от 70 % от използването на антибиотиците е при животни, като това създава голям риск от антибиотична резистентност.

На основата на натрупаните многобройни факти за прекомерна употреба на антибиотици в животновъдството, преди няколко години депутатите от Европейския парламент одобриха регламент за продуктите на ветеринарната медицина, който цели да гарантира употребата на по-малко антибиотици в животновъдството, като по този начин антибиотиците да останат ефективни срещу инфекции. Според този регламент профилактичната употреба на антибиотици е възможна само след решение на ветеринарен лекар и при висок риск от инфекция.

Съгласно новите правила, антибиотиците не следва да бъдат използвани, за да компенсират лоши условия за отглеждане на животните или за стимулиране на техния растеж. Новите правила са започнали да се прилагат от края на 2021 г. и важат и за България.