Продължават безплатните прегледи за пациенти с болест на Паркинсон в редица градове в страната


Болест : Паркинсон

Последна промяна на 06 February 2021 в 19:15 569 0

Безплатните прегледи за хора с вече установена паркинсонова болест продължават в редица градове в страната. Поради големия интерес сред пациентите консултациите, които са част от кампанията „Върни си контрола над Паркинсона“, ще продължат до края на месец март 2021 г.

На телефон 0894 293 100 през делничните дни в рамките на работното време от 9 до 17 часа хората могат да получат информация за останалите по места в страната свободни часове за консултация при невролог. Преглед може да бъде записан сега, а самото му провеждане да се осъществи съобразно епидемичната ситуация и графика на лекарите. Цената за разговор е според индивидуалния тарифен план на всеки потребител със съответния мобилен оператор.
Инициативата е на Българското дружество по неврология (БДН) и Националната организация на хората болни от късен Паркинсон. Близо 700 души до момента са позвънили на националната телефонна линия за късна паркинсонова болест.
Повече информация за неврологичните консултации и заболяването може да намерите на www.parkinson.bg и във фейсбук страницата „Живот с Паркинсон“.

• Несръчност на едната ръка, промени в почерка и загуба на обоняние издават рано болестта.
• Причините за паркинсоновата болест са все още неизвестни. Дълго се е смятало, че роля имат някои фактори от околната среда, сред които хербициди и пестициди, но все още науката няма точен отговор дали е така.
• В повечето случаи паркинсоновата болест не е наследствена. Въпреки това е установено генетично предразположение към болестна форма, близка до болест на Паркинсон. Съществуват малък брой случаи, при които мутации на определени гени причиняват Паркинсон.
• Терапията за късна паркинсонова болест се заплаща изцяло от здравната каса.