Проф. д-р Цветана Кътова: днес сърдечната недостатъчност е лечима


Болест : сърдечна недостатъчност

Последна промяна на 19 February 2020 в 06:47 4202 0

Проф. д-р Цветана Кътова има 40-годишен трудов стаж в Националната кардиологична болница - последователно като асистент, доцент, заместник директор на болницата и от 2006 г. - професор по кардиология. Ръководител е на отделение по неинвазивна диагностика в болницата. Била е стипендиант на фондация „Александър фон Хумболд“ в Университетската клиника по кардиология, град Франкфурт на Майн, Германия. По-късно е на тримесечна научно-изследователска работа в Клиника по сърдечна хирургия, Аугсбург, Германия. Автор на две монографии по ехокардиография. Има повече от 150 публикации в областта на клиничната и функционална кардиология и ехокардиографията.

- Проф. Кътова, Дружеството на кардиолозите в България се присъедини към призива на Европейското кардиологично дружество и обяви мащабна национална кампания за повишаване на знанието за сърдечната недостатъчност (СН). Българската лига по хипертония вече организира и обучения на възрастни хора, които са най-рисковата група при това заболяване. Какво е за вас сърдечната недостатъчност - в личен и професионален план?

- Може би ще ви изненадам с отговора си, но свързвам този клиничен синдром на умора, задух, отоци поради абнормности на сърцето, с образите на различни хора, които съм срещнала в своя живот, и в които вашите читатели със сигурност ще се разпознаят. Това е образът на моята 80-годишна баба, която не може да направи няколко крачки, която от месеци спи седнала, защото не може да диша, ако легне, с безформени от отоци крака и с много тъжен поглед. Това е 59-годишната приятелка на майка ми, която става в 4 часа през нощта да изпие лекарствата си, отпаднала, безсилна да тръгне на работа, с два номера по-големи обувки заради отоците на глезените си, кашля в момента, когато се опита да се забърза, и с тревогата, че пак ще се наложи да постъпи в болница. Свързвам я с образа на моят съсед, който толкова ми прилича на Джордж Клуни, но винаги чака асансьора, въпреки че живее на 3-тия етаж, и защо? Защото един ден асансьорът беше развален и го срещнах на втория етаж с ръце на сърцето, с хриптящо дишане, дори не можа да отговори на поздрави ми (вече не ми приличаше на красивия артист). Образът на зает мъж, който на бюрото си има кутия с много лекарства, разграфена по часове, заради когото преди година викат „Бърза помощ“ в офиса и се установи, че има обширен инфаркт. Образът на моята приятелка, която от 3 години е на инсулин и също се задъхва, когато вървим по стръмната ни улица. Това са всички тези хора, над 150 000 в България, които носят своята мъка, но и надежда, че днешната медицина ще им помогне.
Хубавото е, че днес не се чувствам така безсилна, мога да отвърна на надеждата на голяма част от тях, имаме нови лекарства, нови стратегии, които преобразяват живота на тези хора и ги връщат в активния живот.

- Беше посочено, че СН е опасна колкото рака, но е подценявана от пациентите. Какво представлява сърдечната недостатъчност, кой и как трябва да се пази от нея?

Сърдечната недостатъчност има много и различни лица, различни заболявания отключват симптомите й, и това не са само исхемичната болест, артериалната хипертония, предсърдното мъждене, клапните пороци, диабетът, но и болести като бронхиална астма, анемия, болести на простата, сънна апнея, хиперурикемия/подагра, болест на Паркинсон, артрити и много други.
Появата на умора и задух при движение, колкото и неспецифични белези да са, изискват кардиологична консултация, защото изброените, както и много други заболявания бавно и прогресивно водят до увреждане на сърцето. Ранната диагноза и подходящото лечение правят тази коварна болест съвместима с добро качество на живот, активна трудова и социална ангажираност.

- Кои са новостите в лечението на СН? Колко години може да преживее пациент с такава диагноза?

- Живеем във вълнуващи времена за болните със сърдечна недостатъчност. Свидетели сме на нови механизми, нови проучвания, нови лекарства, повече от когато и да било преди това. Продължаваме да имаме прогрес при сърдечната недостатъчност с редуцирана изтласна фракция (една от формите на сърдечна недостатъчност, при която камерата не може да изтласка необходимото количество кръв). Болните вече от няколко години имат ново лечение, което намалява смъртността и достоверно подобрява качеството на живот. Проучват се и много нови молекули, които допълнително се очаква да удължат живота на тези болни. И въпросът днес според мен не би трябвало да бъде колко години може да преживее пациент с такава диагноза, а дали може до края на живота си да бъде с добро качество на живот. И в недалечно бъдеще вярвам, че отговорът ще бъде ДА!

- Според Дружеството на кардиолозите, кардиолозите и цялото общество са длъжници на пациентите с тази диагноза. Според вас, какво още може да се направи, за да живеят болните със СН по-дълго и по-добре?

- Програмата за подобряване на грижите за тези пациенти включва: оптимизация по терапията; адекватно обучение на пациентите със специално внимание върху придържането към терапията и грижите за себе си; обучение на пациентите за контрола на симптомите и гъвкавото използване на диуретик; проследяване след изписване (редовни посещение в клиниката или домашни посещения; проследяване по телефона или дистанционно); подобряване на достъпа до здравни грижи (чрез лично проследяване или телефонен контакт; може и чрез дистанционно мониториране); улесняване на достъпа до здравни грижи през епизодите на влошаване.
Необходима е оценка на всяко необяснимо покачване на теглото, хранителния статус, функционалния статус, качеството на живот и лабораторните изследвания. Пациентите трябва да получават достъп до модерни терапевтични възможности. Пациентът, семейството или хората, които се грижат за него, трябва да имат психологическа подкрепа.

- Смята се, че българският пациент е недисциплиниран, не се придържа към съветите на лекаря, често не спазва препоръчаното лечение. Какви са вашите наблюдения?

- И българският пациент, както и всички други пациенти по света се нуждаят от достатъчно ясно разясняване защо се налага да приема даден медикамент, как действа той, какъв би бил ефектът ако болният прекъсне предписаното лечение. Моите наблюдения са, че ако лекарят отдели достатъчно време за диалог с пациента, ако предписаната терапия е ефективна, ако пациентът има възможност за контакт с лекаря си за коментиране на потенциални странични ефекти, то придържането към терапията е факт.
Ще дам един пример с мой пациент, който е на новото лечение за сърдечна недостатъчност. Болният е след миокарден инфаркт, преживян аорто коронарен байпас, с аневризма на лява камера и намалена изтласна фракция (30%),с втори функционален клас сърдечна недостатъчност. Близо шест месеца бяхме в постоянен контакт, налагаха се постоянни промени в терапията, но не се прекъсна предписаната схема. Днес този пациент с тежки структурни промени на сърцето премина в първа (по-лека степен на заболяването), работи и живее активно.

- Kакво е най-важното нещо, което пациентите със СН трябва да знаят, а не знаят?

- Болният със сърдечна недостатъчност е хронично болен. Всекидневната грижа за болестта му осигурява „мирно съвместно съществуване с нея“. А грижата включва:

1. Да следва съветите на своя кардиолог
2. Да следи „сигналите“ на своето тяло
3. Да не забравя, че неговата болест засяга както него, така и семейството му, и е отговорен както за своето здраве, така и за психическото здраве на близките си
4. Да е сигурен, че днес тази болест е лечима.


Рискови фактори за сърдечна недостатъчност – ако ги забележите, потърсете кардиолог!

* Задух при физическо натоварване

* Подуване на глезени, ходила, корем

* Загуба на апетит

* Кашлица

* Покачване на теглото за кратък период ( повече от 2кг за 2 дни )

* Често уриниране ( особено през нощта )

* Сърцебиене

* Лесна уморяемост

* Задух в легнало положение