Проф. Иван Груев: Ако имате задух, изморявате се лесно или глезените ви се подуват, потърсете лекар!


Болест : сърдечна недостатъчност

Последна промяна на 27 June 2024 в 18:38 93 0

„Сърдечната недостатъчност (СН) е клиничен синдром на лесна умора, задух, ограничен физически капацитет. Състоянието се дължи на невъзможността на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв, за да задоволи потребностите на тъканите в човешкото тяло. Сърдечната недостатъчност е пряко свързана с хроничното бъбречно заболяване и диабета. Между 12 и 57% от пациентите със захарна болест има СН. Същевременно между 35 и 70% от болните със СН страдат от хронично бъбречно заболяване. Типичните симптоми на СН са задух, ортопнея (затруднено дишане в легнало положение), пристъпи на задух през нощта, лесна уморяемост, подуване на глезените. Пациентите могат да забележат и нощна кашлица, хрипове, усещане за подуване, загуба на апетит, объркване и др.“, каза проф. Иван Груев, специалист по кардиология и вътрешни болести, заместник-директор по медицинската дейност на Националната многопрофилна транспортна болница „Цар Борис ІІ“ и научен секретар на Кардиологичното дружество, по време на пресконференция "В сърцето на сърдечната недостатъчност", организирана от АстраЗенека.

Какво представлява сърдечната недостатъчност
Задух, тежест в краката. Дори една крачка коства усилие. Ужасна постоянна умора. Така се чувства човек със сърдечна недостатъчност. В напреднала фаза се стига до там, че дори болните нямат сили да станат от леглото да отидат да си измият зъбите.
Тъжното е, че тези пациенти болниците не ги искат. Те обикновено са възрастни, с придружаващи заболявания. Болестта представлява сериозен социален проблем, защото тези пациенти трудно се обслужват сами.
Сърдечната недостатъчност всъщност е краен стадий на множество други заболявания, когато сърцето казва: „Не мога вече!“
Болните се обездвижват, което води до отслабване на мускулите, застой в белите дробове, отслабване на костите. Така при падания са предразположени към фрактури. Това се определя като Болест на преждевременното остаряване.
Има и положителна новина. В началото на 90-ге години такива пациенти са си отивали за до 5 години след поставянето на диагнозата. С напредването на медицината лекарите вече по-добре могат да контролират исхемичната болест на сърцето.
Няма пълно излекуване на това състояние, освен сърдечна трансплантация. В повечето случаи лечението цели да облекчи на симптомите и да удължи живота на болните.

Симтомите:
- Лесна умора
- Задух
- Ограничен белодробен капацитет
- Силна кашлица, особено когато човек от легнало положение седне.
- Бързо увеличаване на тегло, което значи, че човек задържа течности и трябва да приема диуретици.

Има две форми на сърдечната недостатъчност:
1. Болни с големи сърца. В този случай се определя като сърдечна недостатъчност с намалена фракция на изтласкването. Дължи се на намалена помпена функция на сърцето. То не може да изпомпва достатъчно кръв напред, което води до застой на кръв назад, съответно се стига до белодробен застой.
2. Сърдечна недостатъчност със запазена фракция на изтласкване. Малки сърца, но не могат да поемат достатъчно кръв, за да си осигурят дебит. Такова сърце се нарича малко ригидно сърце с трудно пълнене – има дебели стени с малки кухини. Миокардът става задебелен.

Сърдечната недостатъчност е тясно свързана със захарния диабет и хроничното бъбречно заболяване
Диабетът е по-ранен стадий на сърдечната недостатъчност. Затова кардиолозите се стремят да наложат термина кардио-ренално-метаболитен синдром.

Рискови фактори
Редица са причините, които могат да доведат до сърдечна недостатъчност – исхемична болест на сърцето, клапанни болести, миокардни заболявания, висок холестерол, преживяна инфекция, прекомерна употреба на алкохол, прием на лекарства за онкологично заболяване, работа с тежки метали. Но най-чести са:
1. Прекаран инфаркт
2. Диабет
3. Дългогодишна нелекувана хипертония. Сърцето се опитва да компенсира налягането със задебеляване на мускула.
4. Хора с вродени сърдечни дефекти. Сърдечни пороци, проявили се в детска възраст, дори оперирани, за съжаление след години пак рецидивират.
5. Предсърдно мъждене – то води до риск от инсулт. След инсулт пък в лявото предсърдие се образуват тромби.
6. Затлъстяване. В училище над половината от децата са с наднормено тегло. Това се дължи на неправилно хранене и ниска физическа активност. Това е цъкаща бомба в обществото. След години ще имаме все повече пациенти със здравословни проблеми.

Превенция
Ранно лекуване на рисковите фактори: затлъстяване, спиране на тютюнопушенето, контрол на диабета и хипертонията. У нас 95 процента от пациентите с висок холестерол не взимат мерки. Не се лекуват, така се развиват плаки, стига се до исхемична болест на сърцето, което води до сърдечна недостатъчност. Може да получат инфаркт, инсулт.
След прекарана вирусна инфекция, ако дълго време се чувствате отпаднали, консултирайте се с кардиолог.
Ако имате високо кръвно, трябва да знаете най-важното – терапията не се спира, дори и ако се чувствате добре. Защото до 1 седмица може да се влоши състоянието ви, а след това става все по-трудно овладяването.

Диагностика
Има едно препоръчително изследване, което струва 20 лева, но не се реимбурсира от НЗОК и затова болниците не го правят: BNP/NT – pro BNP. Ако стойностите са високи – означава, че трябва да се обърнете към кардиолог. Ако са ниски се търси друга причина, най-често белодробна, или дали има анемия, недостиг на желязо, диабет, проблеми с щитовидната жлеза. Пациентите с железен дефицит имат по-тежка сърдечна недостатъчност, защото желязото също отговаря за преноса на кислород в кръвта.

6-минутен тест
Засича се за колко време ще мине коридора пациентът. Тестът е изключително прост, не изисква особени ресурси, но не се прилага в болничните заведения, защото липсват медицински сестри. Пациент със сърдечна недостатъчност трябва периодично да си го прави и в къщи и така ще може да си измерва подобрението или пък влошаването, т.е. може сам да се проследява.

Големият проблем у нас:
Нямаме клинично проследяване на пациента, след като бъде изписан от болница
Има един единствен център във Варна, ръководен от проф. Йотов. Голям проблем е, че у нас няма и рехабилитация. Европа препоръчва такива пациенти да бъдат включени в програми с физиотерапевт и кардиолог. У нас просто няма такива. А хубавата идея на рехабилитационните центрове е, след като му се помогне в болницата, когато е в тежко състояние, пациентът да продължи отговорното си лечение в къщи, като периодично бива викан на проследяване.
И въпреки че няма извънболнични рехабилитационни центрове, у нас болниците са силно демотивирани да помагат на пациенти със сърдечна недостатъчност, защото, ако се влошат отново в рамките на същия месец и се налага повторна хоспитализация, НЗОК не заплаща второто лечение.
Важно е да бъде контролирана болестта.

Световният опит
В Германия например действа такава програма - 2 сестри имат телефонни листи на пациентите и периодично ги проследяват с въпроси: Пиете ли си лекарствата? Имате ли задух? Получавате ли оттоци? Увеличили ли сте теглото? И при най-малкия признак за декомпенсация ги викат в амбулатория, където вливат, ако трябва, диуретик. Така в Германия статистиката сочи, че откакто е въведена програмата, хоспитализациите са намалели наполовина. В Гърция също има мрежа от клиники за проследяване.

Най-вредните навици
В днешно време има все повече случаи на млади хора, получили инфаркт. Една от причините е употребата на кокаин и хероин, които увеличават нуждата от кислород.
Алкохолът води до потискане на образуването на костен мозък, което може да доведе до анемия, а тя от своя страна прави организма податлив на инфекции.

Намалете солта
В България консумираме вредно много сол. 10-12 грама на ден изяжда градското ни население по статистика, а в селата стига до 20 грама през зимата в сезона туршиите. Една от причините за прекомерната употреба на сол е ползването на готови храни, а те са вредни и поради други причини, освен поради скритата сол. Максималното количество сол, което е разумно да приемаме дневно, е около 5 грама.
Че дългосрочните стратегии работят показва програма на Португалия, стартирала през 1996 г. за превенция на инсулта. Заменят държавния стандарт за съдържание на сол в храните. Обучават личните лекари да дават напътствия. След 20 години резултатите са налице. Инсултите са намалели с 50 процента.
В Хърватска през 2006 г. също са въвели такава национална програма и вече има данни, че кръвното на населението е започнало да спада.
Препоръчва се пациентите със СН да спазват определени правила, за да облекчат състоянието си. Специалистите съветват да се хранят здравословно, като избягват солта и я заменят с лимонов сок, чесън, билки или подправки, за да овкусят ястията. Да ограничат приема на много течности и внимателно да измерват количеството им всеки ден. Да следват препоръките на своя лекар относно физическата активност, съобразена с тяхното здравословно състояние и целяща укрепване на сърдечна мускул, и да се придържат към терапията, предписана от техния лекар.


Ако получавате инфаркт или инсулт
До 6-ия час трябва да се сложи стенд, за да не умре голямо количество от миокарда.
Ако получавате инсулт, трябва да стигнете до болница преди 4-ия час. Една от малкото болници у нас, където могат да реагират правилно, е Окръжна болница „Св. Анна“ в София. Би било разумно и линейките да са стратегически разположени на различни места из градовете, а не да стоят пред болницата, както в София на Сточна гара, за да стигат по-бързо до нуждаещите се.