Профилактични мерки при високо ниво на калий в кръвта

Последна промяна на 20 октомври 2022 в 15:58 31 0

В отговор на читател

Високото ниво на калий в кръвта се означава с медицинския термин хиперкалиемия. Калият е минерал, който организмът си набавя с храната. Той има много важна роля за работата на мускулите и поддържане на правилния сърдечен ритъм.
Нормалния баланс на калий в кръвта се поддържа от дейността на бъбреците. Когато, обаче, функцията на бъбреците е нарушена, поддържането на този баланс е затруднено и нивото на калий в кръвта се увеличава.
Нормално нивото на калия варира от 3,6 до 5,2 милимола на литър.
Когато бъде установено високо ниво на калий в кръвта, на първо място е много важно да се внесат промени в начина на хранене, като трябва да се предпочитат хранителните продукти с по-ниско съдържание на калий и да се избягват тези с високо съдържание. В такива случаи пациентът трябва да бъде добре информиран от своя лекар кои храни са правилен избор за него и кои не са. Правилният начин на хранене ще помогне също така бъбреците да бъдат предпазени от по-нататъшно увреждане.
. Ниво на калий в кръвта от 7.0 милимола на литър или по-високо може да бъде животозастрашаващо.

При различни състояния може да се наблюдава високо ниво на калий в кръвта:
- Употреба на храни с богато съдържание на калий;
- Повишен прием на хранителни добавки със съдържание на калий;
- Прием на някои лекарства: нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), бета-блокери, АСЕ инхибитори при лечение на хипертония, диуретици;
- Диабет;
- Дехидратация - обезводняване на организма;
- Бъбречна недостатъчност и др.

Необходимо е да се избягват храните с високо съдържание на калий. Такива храни са банани, домати, кайсии, картофи, диня, леща, ядки, сьомга. Трябва да се подчертае, че изброените храни се ограничават само за лицата, при които е установена хиперкалиемия.
Трябва да се избягват също и нездравословните храни, вкл. бисквити, понички, лучени кръгчета, пържени картофи и сладкиши, също и маргарин и преработени червени меса.
Приоритетни храни трябва да бъдат боб, риба, отглеждана в студени води, бялото месо.
Консумирането на храни, към които има алергия, също могат да повлияят на нивото на калия.
Препоръчително е също така готвенето да става със зехтин.
Препоръчва се също избягването на алкохол и тютюневи изделия, тъй като употребата им може да повлияе нивото на калий в кръвта.
Друг много важен фактор е пиенето на достатъчно количество вода - 1.5 - 2 литра в денонощие. Не трябва да се допуска обезводняване на организма, тъй като това може влоши съществуващата хиперкалиемия.

Материалът има информативен характер и не може да замести консултацията с лекар. Преди да предприемете лечение, задължително се консултирайте с лекар.

Виж още за: