Пролетната умора

Последна промяна на 04 April 2024 в 17:42 64 0


Пролетната умора не е заболяване, а е временно състояние, в което се намалява индивидуалният имунитет и трябва да се пазим от връхлетелите ни сезонни инфекции.

Препоръчителни са колективните разходки и походи. В науката физиотерапия има един термин „Teren cure“. Идва от френски език, „терен кур“, което значи лечение чрез разходки по маркирани терени. Във Вършец така наричат Иванчова поляна, а в Хисаря – Маймун дере. Особено емоционални са вечерните турове.


Пролетта и есента са преходни сезони – тялото се приспособява към различни температури и атмосферно налягане.
През пролетта, март, април и май, се развива пролетна умора, подсещат се неврозите и депресията. Психическата свръхувствителност е свързана с биологичните циркадни ритми: денят нараства и се повишава продължителността на слънцегреенето. Завишават се ефектите на магнитните и радиационни въздействия върху нервната система. Намалява апетитът, намаляват жизнено небходимите витамини в зимно-пролетното меню, проявява се безсъние и телесната умора, замаяност, шум в ушите, засилват се старите болежки по шията, гръбнака, раменете, коленете, проявява се тенденция към летаргия – все ни се спи, прозяваме се, намалява тонусът и се засилва „мързелът“. Събужда се главоболието от есента, намалява потентността, завишава се раздразнителността. Снижава се имунитетът (хваща ни лесно грип, започваме да покашляме), повишава се кръвното налягане, засилва се сърдечната слабост, обострят се стомашно-чревно-жлъчни колики, изявява се чревен запек.
Биохимията обяснява, че намаляват ендорфините (собствено произведените опиоподобни амини, които подобряват настроението и потискат болката), срива се „хормонът на щастието“ - серотонин, и се засилва „хормонът на съня“ - мелатонин. На всичко отгоре, като се появят онези полени, цъфтеж на кестени, тополи, липи, уличен прах, обострят се синузити, сенна хрема (алергичен ринит), фарингити, обриви, сърбеж. Събужда се сезонно афективно разстройство.

Как да предотвратим и да се спасим от пролетната умора

1. Да осигурим достатъчно необходими витамини:
- В-комплекс от пълнозърнест хляб и ориз, спанак, рукола;
- В12 от черен дроб и червено месо;
- витамини А, D, Е и К от риба, моркови, цвекло, много ядки, сушени смокини;
- витамин С - от цитрусови плодове;
- повече пектин - от ябълки;
- калций – от прясно и кисело мляко, извара, сирене, кашкавал;
- Трябва и цинк (има го в червено месо, морски дарове, гъби, яйца, тиквени семки, фъстъци, нахут, леща;
- и селен (в жълтата риба тон, стриди, сардини, слънчогледови семки, пиле, яйца.

Вечер си хапвайте повече кромид лук, чесън, крехък (мръзнал) праз. Много джинджифил! (и суров и сготвен). Добре измита маруля или китайско зеле. Не изхвърляте зелените листа на репичките – измийте ги хубаво! Като тръгнете по полянките – търсете коприва, лапад, киселек, та и свежата люцерна става за салата. Добре познати гъбки – печурки!

Не злоупотребявайте с кафето! Достатъчно ви е едно сутрин. 5 мг кофеин в една кафена, 5 мл лъжичка събужда, тонизира; 10 мг – две кафета – имат седативно въздействие; а 15 мг – приспиващо, но с нездрав сън. Кафето е „камшик за ретикулярната формация“ на мозъка: Като шибнеш коня с камшик веднъж, той хуква да бяга, биеш ли го често и много – той отказва да бяга.

Купувайте си домашно мляко, намерете си истинска подкваса и сами си квасете млякото. Съдържащият се истински Бацилус булгарикус заменя всички пробиотици и антибиотици. Нали това ни е късметът, че живеем в България! При друг климат нашият бацил загива.
Пийте много вода! Алкохол – само по изключение, по малко!

2. Увеличете физическата си активност, но не правете това, което не ви е приятно! Използвайте всички пролетни почивни дни за разходка. Ако обичате – ходете пеша, но не си слагайте в панталоните онези крачкомери, които само ни стресират! Не си бройте крачките. Мерете ги на окомер. Ако трябва - с бастун или с проходилка. Зависи от мотивацията! Изкачвайте върхове, ако ви е здраво сърцето, плувайте по 1 час, играйте футбол, голф, тенис. Удоволствие е конна езда, каране на велосипед (не на тротинетка!). Изкарайте автомобила от гаража или паркинга, поразходете се и поемете върховете пеша нагоре! Побързайте да се приберете на светло, за да си намерите паркомясто: ядовете от лутане за място може да заличат прекараното удоволствие. Урбанизацията ни принуждава да търсим фитнес - клубове, но – не предозирайте. Знаете ли колко болежки на шийни, гръдни и поясни дискови хернии се обострят след насилствен фитнес?!

3. Използвайте майсторлъка на кинезитерапевтите: позволявайте си поне веднъж седмично един общ и точков масаж, шиацу, масажна яка, иглотерапия, соларни бани, басейн, джакузи, сауна, парна баня, хамам, таласотерапия (морски бани - ако имате възможност, или солени вани), ароматотерапия и др. Научете се сами да си правите ушна акупресура. Масажирайте точките в триъгълника между палец и показалец (Хъ-гу) и на 3 пръсти под и встрани от коляното (Цзу-сан-ли), чрез въртене в посока обратно на часовниковата стрелка, двустранно.

4. Четете приятни книги. Разказвайте ги на когото сварите. Споделяйте!

5. Осигурете си планово колективно посещение на концерт, театър, опера, оперета, кафе-театър, рецитали.

6. Удоволствие е да изучаваш един след друг чужди езици – чрез самоучител, учител, курсове, лекции, семинари, уебсеминари.

7. Навършилите пенсионна възраст – не се лишавайте от придобиване на втора, трета университетска специалност. Купете си някакъв музикален инструмент, упражнявайте се! (ако ще и само устна хармоника да е!). ВУЗ-овете вече са отворени за всички. През 50-те и 60-те години на миналия век ни прибираха гимназиалната диплома – да не кандидатстваме в друга специалност и се ограничаваше следването до 38-годишна възраст.
Търсете клубове за танци, опитайте гласа си в хорове, оперети. Човек не знае кога ще му се отворят скритите таланти.

8. Не оставяйте сам, сама! Ако няма подходящ партньор – грижете се за деца, внуци и правнуци, племенници! Те са най-добрият тоник и лекарство!

9. Ако сте вярващ – отдайте се на молитва! Това също е лекарство - антидепресант, анксиолитик, но не предозирайте!

10. Откажете се от политикантството. То е за определени хора! Не е лъжица за всяка уста!
При такава ангажираност и подети някои съвети гарантирам, че за една седмица пролетната умора преминава.

Виж още за: