Пролетни алергии


Болест : алергия

Последна промяна на 07 April 2023 в 17:38 1454 0

Д-р Румен Какарашев


- Д-р Какарашев, пролетта е сезонът на алергиите. Вие живеете в Стара Загора и се наслаждавате на уханието на цветята и липите. Каква е пролетта за хората с алергии?

- Ужасна е, г-жо Младенова! На хората с пролетна алергия препоръчвам да намалят контактите си със съответните полени и да приемат редовно предписаните им противоалергични лекарства. Иначе ще получават сърбеж в носа и гърлото, като излизат навън, ще им сълзят очите и ще кихат. Никак не са малко хората в България, които страдат от сенна хрема.
Алергиите се дължат на свръх реакция на имунната система спрямо агенти, които не причиняват проблеми на клинично здравите хора. Препоръчително е да потърсите алерголог, защото във времето алергията към един агент може да се разшири и да стане полиалергия.

- В медицинската литература е описана кръстосана реакция към различни алергени, примерно между алергените, присъстващи в някои полени, и алергените в някои храни. Към какво са алергични хората?

- Към много неща. При възрастните хора алергия се наблюдава към мляко (от крава, овца, коза), към яйца (от кокошка, пъдпъдък), към ядки (фъстъци, орехи, лешници, бадеми, кашу), към пшеница, към соя, към риба, към морски дарове (миди, скариди, раци, калмари), към ягоди, към целина, към синап, към сусам, към пчелен мед, към шоколад, към добавки в храните (Е220-228), към цветя (лупина, нарцис, минзухар, лале), към подправки (черен пипер, канела, ванилия, чесън), към билки и към лекарства. Възможно е препаратът за миене на ръце, дезинфектантите, боята за коса, козметиката която ползвате, имплантите за уголемяване на бюста, латексът на презервативите, чревните паразити и други неподозирани врагове да ви причинят алергична реакция.
Макар и рядко се срещат алергии към студ, към сребро, към кортикостероиди (урбазон, дексаметазон), към антибиотици (пеницилини, цефалоспорини, аминогликозиди), към нестероидни противовъзпалителни средства (аспирин, аналгин, парацетамол), към водоразтворими йод-контрастни вещества (използвани за диагностика), към синтетични материи, към хлор, никел, хром, кобалт и др. Понякога причинителят на алергията се установява изключително трудно.

- Каква е причината за увеличаване на алергиите?

- Безспорно основната причина е съвременният начин на живот, характеризиращ се с урбанизация, химизация, индустриализация и замърсяване на околната среда. Навлизането на нови материали в бита на хората също води до увеличаване на броя на алергичните.

- Какви тестове се правят, за да се докаже алергия?

- Доказването на алергия към даден алерген става чрез кожни и кръвни тестове. При кожните тестове се провокира микроалергична реакция, ограничена в рамките на определен кожен участък. Прави се скарификационна проба и проба с убождане. При кръвните тестове се измерва концентрацията на специфичните IgE антитела.

- Какви видове алергии познавате?

- Най-разпространени са респираторните алергии, които се причиняват от инхалаторни алергени. Такива могат да бъдат цветният прашец, животинският пърхот, космите, акарите, домашният прах и мухъл (плесен). При респираторните алергии наблюдаваме конюнктивит, ринит, кашлица, а в по-тежките случаи въздухът на пациента започва да не стига, затруднено е издишването му и той получава пристъп на бронхиална астма. Следващи по честота са хранителните алергии. Характеризират се със сърбеж по устните, неприятни усещания вътре в устата, гадене, кихане и кожни обриви.

- Случва се някой да изпие аспирин или нещо друго, към което е алергичен, и скоро след това да се почувства много зле?

- Да, случва се. Ако човек е алергичен към дадено лекарство и го приеме, той може да направи тежка алергична реакция, която да създаде реална опасност за живота му. Винаги уведомявайте лекарите и медицинските сестри за алергиите си и никога не правете самолечение!

- А опасно ли е, ако ни ужили пчела, оса или друго насекомо?

- Да, понякога. В случай че имате алергия към насекоми и техните отрови, може да получите алергична реакция с различна тежест. Известни са ни случаи на хора, ужилени от оса в областта на езика, които са починали, вследствие на настъпилата невъзможност да дишат. Обаче, за наша радост, най-често ужилването от насекоми се разминава с появата на локални симптоми, примерно зачервяване на кожата, поява на плътна пъпка и сърбеж. А знаете ли, г-жо Младенова, какво може да причини алергичен контактен дерматит?

- Знам, д-р Какарашев! След контакт с препарат, съдържащ никел, хром, кобалт, хлор или други вещества се явява екзема със зачервяване на кожата, образуване на мехури и лющене на епителния слой. Ще се съгласите ли с мен, че от ключово значение е тежестта на алергичната реакция?

- Да. Когато алергичната реакция е лека, пациентът се оплаква от сълзене и сърбеж по очите, изтичане на сопол от носа, сърбеж по кожата и кихане. При копривната треска има обрив с червен цвят по кожата, който сърби, докато уртикарията се характеризира с малки, зачервени, леко подути участъци, централната част на които е по-светла. Трябва да знаете, че понякога алергията протича тежко и с нея шега не бива.

- Като казвате, че с алергиите шега не бива, какво имате предвид?

- Имам предвид развитието на животозастрашаващи състояния. При алергична реакция може да се увеличи пропускливостта на кръвоносните съдове. Течност от тези кръвоносни съдове може да излезе в околните тъкани и тогава се развива оток на големи подкожни области - възниква ангиоедем. Когато този ангиоедем е в областта на шията и гърлото, говорим за едем на Квинке. Тогава дихателните пътища стават труднопроходими и пациентът се задушава. Възможно е алергичната реакция да предизвика тежък пристъп на бронхиална астма. Тогава дихателните пътища се свиват, затруднява се издишването, явяват се хрипове и човекът има усещане за недостиг на въздух. Алергията може да причини анафилактичен шок. Тогава кръвоносните съдове се разширяват и артериалното кръвно налягане рязко спада. Стига се до срив на хемодинамиката, като има случаи, при които на двете ръце се установява артериално кръвно налягане RR 0/0. Човекът изпада в критично състояние и може да умре, ако не получи спешна медицинска помощ.

- Какви съвети ще дадете на хората с алергии?

- Преди това искам да изкажа специална благодарност на колегите, които ми дадоха ценни насоки при подготовката за това интервю: д-р Павел Вълев, д-р Танислав Тачев и д-р Мария Мицова. И така, задължително четете листовката на всеки медикамент, който възнамерявате да употребявате. Възможно е да ви изпишат лекарство, към което не знаете, че сте алергичен – тогава се обадете на лекаря и го помолете да промени терапията ви. Ако знаете, че определени неща влошават алергиите ви, направете всичко възможно да ги избягвате. Тези от вас, които често правят алергични реакции, е препоръчително да носят таблетки алергозан в себе си. Ако се налага, извикайте лекар да ви сложи противоалергични инжекции и се консултирайте с алерголог за провеждане на имунотерапия.

- Какво да направим при тежка алергична реакция?

- Веднага окажете първа долекарска помощ и позвънете на телефон 112 да ви изпратят спешен екип. Симптомите на анафилаксията са:
• Замаяност и кожен обрив
• Бърз и слаб пулс
• Гадене и повръщане
• Загуба на съзнание
• Спад на кръвното налягане
• Силен задух

- От думите ви, д-р Какарашев, разбирам, че анафилаксията е опасна за живота. Как да я избегнем?

- Трябва да внимавате! Ако сте алергични към полени, стойте вкъщи със затворени прозорци и врати, особено когато полените са най-много. Ако сте алергични към прахови акари, почиствайте праха с прахосмукачка, която е снабдена с хепа-филтър и перете често спалното си бельо с гореща вода. В тетрадка записвайте какво причинява или влошава вашите алергични симптоми. Следете какво ядете, кога се появяват симптомите и какво ви помага да се справите с тях. На врата си носете огърлица с табелка, на която пише трите ви имена и към какво сте алергичен, особено ако сте преживял тежка алергична реакция. По този начин медицинските лица ще разбират, че имате сериозна алергия, дори когато сте много зле и дори когато не може да говорите. Възможно е също така да получите запушване на синусите и сенна хрема. Тогава впръскайте виброцил спрей или физиологичен разтвор в носа си. Гладете бельото и дрехите си с нагорещена ютия, за да унищожите бълхите и акарите. Ако климатикът ви е стар и няма хепа-филтър, който да улавя вируси, бактерии, полени и други алергени, горещо ви препоръчвам да го смените с нов модерен климатик. Изхвърлете килимите и поставете твърди подови настилки, които лесно се почистват с разтвор на Тризон. При наличие на плесен (мухъл) в дома ви, намалете влагата. Проветрявайте редовно помещенията и инсталирайте на подходящи места вентилатори и обезвлажнители на въздуха.