Простудни заболявания при деца


Болест : простуда

Последна промяна на 06 February 2019 в 22:13 1047 0

Ако детето се прибере вкъщи премръзнало или мокро до кости, ако го побиват тръпки и търси топлината на стаята, а бузките му са зачервени и телесната температура леко повишена, ако започва да се оплаква от сухота и дращене в гърлото или парене в устната кухина едва след като го попитаме, можем да сме напълно сигурни, че на следващия ден ще има хрема или дори, че ще го втресе.
Веднага трябва да се вземат следните мерки:

Гореща баня на краката
Краката имат тясна връзка с лигавиците на устата и носа. Ако затоплим краката трайно, в резултат на това се подобрява оросяването на цялото тяло, преди всичко обаче на носните и устната кухина.
Употреба: Напълва се кофа с гореща вода, колкото детето може да търпи. Натопяват се краката до коленете и се киснат около 5 минути. След това се изсушават чрез триене с груба кърпа.

Липов чай
Едновременно с горещата баня на краката на детето се дава да пие липов чай – едно прекрасно профилактично средство срещу задаващата се настинка, но той помага много и при заболявания, които протичат с температура.
Употреба: 1 ч. лъж. липов цвят се залива с ¼ литър вряща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 ч. лъж. мед. Пие се 1чаша хладък чай на глътки. Диабетиците да не го подслаждат.

Комбиниран чай от липов цвят и бъз
Превантивно против простуди препоръчвам и този комбиниран чай, който децата от всякаква възраст би трябвало да пият през студените и влажни сезони (късна есен и предпролет) на закуска и преди лягане.
Употреба: Взимат се липов цвят, цвят от бъз и плод от шипка със семената в съотношение 1:1:3. Една ч. лъж. от тази смес се залива с ¼ литър вряща вода, запарва се 5 минути, прецежда се и се подслажда с 1 ч. лъж. мед. Пие се 1 чаша хладък чай на глътки. Диабетиците да не го подслаждат.