Рак

Решението не е в уринотерапия и изпражнения от скални орли
Болест : рак

Последна промяна на 24 January 2020 в 14:55 908 0

Проф. Асен ДУДОВ, началник на Клиниката по медицинска онкология, Аджибадем Сити клиник, по време на конференция в София на тема „Заблуди и реалност около рака“ за алтернативните методи на лечение:

- Новите възможности на медицината за борба с рака са използване на персонализирани терапии, таргетно лечение, течната биопсия, избор на терапия с помощта на изкуствен интелект и др. Негативната медийна вълна - акцентиране върху теми като източване на НЗОК, профанизиране на дебата за здравеопазването, рушат доверието на пациентите и съсипват психиката им. Търсят се алтернативи като употреба на изпражнения от скални орли, сини скорпиони, зъб от акула, уринотерапия (за гаргара, пиене на гладно, капки в носа), мумио… Това тече по телевизията. Безумие е твърдението, че захарите и месото хранели туморите.

Алтернативното лечение е личен избор и не означава, че пациентът е физически нестабилен. Важна е информацията - честно, ясно и на достъпен език да бъде поднесена, за да се вземе информирано лечение.
Да, в Германия някои от здравните каси плащат за лечение на рак на белия дроб с музика от гонг, а не с химиотерапия. Това е избор на пациента - избрал е едното.
Проблемът е, че пациентите търсят екзотиката и се откланят от рутинното лечение.