Ракът на белия дроб – има надежда, но ако е хванат навреме


Болест : рак на белия дроб

Последна промяна на 24 November 2017 в 21:50 1021 0

България е първа по смъртност от рак в Европа
По данни на Световната здравна организация всяка година в света се диагностицират около 12 милиона души с рак, а всеки ден умират около 20 000 души със злокачествени заболявания. Ракът на белия дроб е главна причина за смърт както при мъжете, така и при жените. Средно за една година в България се регистрират 3282 смъртни случая от рак на белия дроб. Според последните европейски статистики България е на първо място в Европейския съюз по смъртност от злокачествени заболявания, като ракът на белия дроб представлява 18% от всички случаи на рак при мъжете и 4% от случаите на рак при жените.
Защо се разболяваме
Между 10 и 15% от европеидната раса имат генетично предразположение за рак на белия дроб. Дали то ще се прояви обаче, зависи много от начина на живот и околната среда. В 80% от случаите ракът на белия дроб е в резултат на тютюнопушене. В цигарения дим има повече от 2000, а според някои източници дори и над 4000 известни канцерогенни химикали. Но не са малко и случаите на рак на белия дроб при хора, които никога не са пушили (около 13% от заболелите).
Докъде е стигнала медицината
Напредъкът в медицината и прилагането на най-новите таргетни терапии дават възможност за лечение, при което медикаментът се прицелва само в болните ракови клетки и "не закача" здравите. За такъв тип лечение са подходящи пациенти, носители на генетична мутация в туморната тъкан. Към настоящия момент вече има 11 лекарствени продукти за таргетна терапия на рак на белия дроб и 7 – за меланома.

Основният проблем у нас е навременната диагностика
Около 77% от случаите на рак на белия дроб са открити в стадий ІІІ и стадий ІV, когато вече има метастази в други органи. България, Естония, Латвия, Литва, Полша и Словакия са страните, в които болните от рак живеят най-малко. У нас едва 5% от мъжете с рак успяват да живеят 5 години с болестта. Като цяло релативната 5-годишна преживяемост на пациенти със злокачествени заболявания в България е 40.2% и е по-ниска от средната за Европа – 54.6%.
Другият проблем у нас е, че няма нито една оборудвана според съвременните стандарти патология, правеща адекватни тестове, които да покажат целесъобразността на таргетната терапия.