Редовните очни прегледи са от ключово значение за хората с диабет


Болест : диабет

Последна промяна на 10 March 2022 в 14:08 460 0

Доц. Д-р Даниела Митова, д.м.

Работи в Очна клиника „Света Петка“ гр. Варна от повече от 20 години. Специализира в областта на рефрактивната и катаракталната хирургия, медикъл ретина, глаукома и невроофталмология. Преподавател към Тракийски Университет Стара Загора. Автор на монография „Диабетна ретинопатия“ и в колектив „Рефрактивна хирургия на окото“.

Ретинопатията е сред най-честите усложнения на заболяването
- Д-р Митова, какви са най-честите очни усложнения при диабет и има ли лечение за тях?

- Диабетът първоначално уврежда нервната тъкан, а в напреднал стадий засяга малките кръвоносни съдове в редица органи и системи на човешкия организъм. Следствие на този процес са диабетната полиневропатия, ретинопатия и нефропатия. Диабетната ретинопатия е само едно от възможните очни усложнения на диабета. При пациенти с диабет могат да се развият катаракта, парализа на очедвигателните нерви, исхемична оптикопатия, венозни и артериални оклузии и други. Диабетната ретинопатия преминава през няколко стадия - начален и напреднал. При ретинопатията в напреднал стадий се наблюдават промени в съдовете на ретината, зрителния нерв и ириса, което води до масивни кръвоизливи - хемофталм, отлепване на ретината, вторична неоваскуларна глаукома с лоша прогноза. Лазерното лечение e златен стандарт при напредналите форми на заболяването. То трябва да се направи своевременно и в кратки срокове, за да бъде ефективно. При тежките случаи се налага приложение на медикаменти вътреочно, както и на операции като витректомия, чрез която се отстраняват кръвоизливите и ретиналните мембрани. При пациенти с неоваскуларна глаукома се прави антиглаукомна операция.

- Какво е диабетен макулен едем и как се лекува?

- Диабетният макулен едем е изява на диабетната ретинопатия. Дължи се на слабост на кръвоносните съдове и събиране на течност в централната ретина-макулата. Това води до намаление на зрението. Лечението му е трудно и изисква комплексен подход. Често рецидивира или хронифицира, което е причина за трайно увреждане на зрението. Основа на лечението е ежемесечно приложението на медикаменти вътреочно. Тези медикаменти блокират кървящите съдове и намаляват пропускливостта на капилярите. Прилагат се също кортикостероиди и лазер. Здравната каса реимбурсира част от терапията, като Очна клиника „Света Петка“ е център за изготвяне на протоколи за лечение. През годините натрупахме значителен опит в лечението на диабетния макулен едем. Прилагаме комбинирани схеми с медикаменти и лазерна интервенция с наносекунден лазер (2 RT), което води до стабилизация и разреждане на честотата на прилаганите терапии. Регулярното проследяване е важно за постигане на траен резултат.

- Каква е ролята на ранната диагностиката и редовната профилактика? Може ли пандемичната обстановка например да е основателна причина за пропускане на преглед?

- Ранната диагноза и своевременното лечение са фундаментални за запазване на зрението при пациенти с диабетна ретинопатия. Това е начинът да се предпази пациентът от тежки усложнения, застрашаващи зрението и налагащи скъпоструващо лечение с неясна прогноза. В началото на пандемията пациентите често пропускаха назначените интервенции, което доведе до влошаване на клиничното състояние. При добро партньорство между лекар и пациент и правилна стратегия за лечение и проследяване на това хронично заболяване, се постигат добри резултати дори и в трудни времена.
Диагностиката на диабетната ретинопатия изисква освен оглед на очните дъна, така и провеждане на флуоресцеинова ангиография за определяне стадия на заболяването и необходимостта от започване на лазер лечение. Диагностика на диабетния макулен едем и проследяване ефекта от лечението се прави най-прецизно с оптична кохерентна томография (ОСТ). Скрининг за диабетна ретинопатия трябва да се прави ежегодно след поставяне на диагнозата при диабет тип 2 и след петата година от изявата при диабет първи тип. Скъсяване на интервалите се налага при развитие на клинична картина.

- Очна клиника "Света Петка" - гр. Варна провежда безплатни профилактични прегледи. Може ли да дадете повече информация за това как става записването на часове?

- Безплатни профилактични прегледи провеждаме постоянно всяка събота в Оптика “Света Петка” в град Варна след предварително записване на тел. 00359899915370