Рискът от инфаркт или инсулт може да се предава по наследство

Фамилна хиперхолестеролемия и рискът от сърдечно-съдови инциденти
Болест : хиперхолестеролемия

Последна промяна на 05 декември 2018 в 13:28 1587 0

Мона Лиза, рисувана от Леонардо Да Винчи, е първият документиран пациент с фамилна хиперхолестеролемия. Ако се загледате в картината, на едното от очите ще видите характерния белег.

Знаете ли, че освен къдриците, например, можете да наследите от родителите си и високи нива на холестерол? Информационна кампания за фамилната хиперхолестеролемия под надслов „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ започна биотехнологичната компания Amgen България в партньорство с Дружеството на кардиолозите в България, Федерация Български пациентски форум (ФБПФ) и сдружение „Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България“. Целта на инициативата е да се насочи общественото внимание към признаците на заболяването, риска от поява на сърдечно-съдови инциденти и необходимостта от ранната диагностика и лечение.

Д-р Красимира Чемишанска, изпълнителен директор на компанията, съобщи, че е създаден онлайн тест със 7 въпроса, като в рамките на по-малко от 2 минути всеки може да провери своя риск от наследственото заболяване. Тестът може да бъде намерен във Facebook страницата на кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ или на следния линк:

https://apps.facebook.com/my-polls/fhinfocampaign

Малко повече от месец след пускането на теста през него са преминали повече от 1820 души: 33,8% от отговорилите съобщават за наличие в семейството на ранно развито сърдечносъдово, мозъчно-съдово заболяване, преждевременна смърт (жени под 60 години и мъже под 55 години); 30,6% отбелязват, че имат висок лош холестерол (LDL-холестерол).

Завишените стойности на лошия (общия) холестерол са рисков фактор за настъпване на сърдечносъдов инцидент, например инфаркт или инсулт, или са показател за установяване на болестта фамилна хиперхолестеролемия. Хората, страдащи от фамилна хиперхолестеролемия, имат високи нива на лошия холестерол от раждането си, затова тези пациенти имат висок риск от преждевременно развитие на сърдечносъдови заболявания.
Данните сочат, че вероятността болестта да се предаде по наследство е между 25% и 50%. В същото време 90% от пациентите с това заболяване не са диагностицирани и повечето от тях научават за състоянието си едва след инфаркт или инсулт. Рискът от инфаркт и инсулт преди 55-60-годишна възраст при тези хора е 20 пъти по-висок, а със 100 пъти по-висок е рискът за сърдечносъдова смъртност. Нелекуваните мъже с фамилна хиперхолестеролемия имат 50% по-голяма вероятност да преживеят сърдечносъдов инцидент, преди да навършат 50 г., а нелекуваните жени имат 30% по-голяма вероятност да преживеят сърдечносъдов инцидент, преди да навършат 60 г.
Диагностицирането на болестта в начален етап позволява да се пристъпи към медикаментозно лечение за намаляване на нивата на LDL-холестерола (лошия холестерол), като по този начин се намалява и риска от усложнения и смъртност.

И млади , и слаби могат да са с лош холестерол
Млади, слаби, с нормално кръвно, без значение дали са 40 или 140 килограма, хора, които не пият, не пушат, се случва да получат инфаркт или инсулт на 35-45 години и тогава всички са в шок. Това се дължи на фамилната хиперхолестеролемия. Ако те са си обърнали внимание, след като знаят, че в семейството им вече има такъв случай на ранна смърт и са си направили необходимите изследвания, това би им помогнало да не са част от статистиката за починали от сърце.
Т.нар. лош хорестерол се изследва при фамилен риск, при кожни проблеми, при повишени нива на холестерола. За нарушение на липидния метаболизъм вече има и генетични изследвания, обясни проф. Арман Постаджиян – председател на Дружеството на кардиолозите в България. Той обяви, че 7 университетски центъра в България събират данни за разпространението на фамилната хиперхолестеролемия (ФХ), високо-рисково наследствено генетично заболяване, което се характеризира с невъзможност да се преработи произведения от организма холестерол.

Петната под очите

Хората обикновено мислят за козметичен дефект и ги премахват, но те могат да са в следствие от натрупването на лошия холестерол – обяснява Иван Димитров – председател на Федерация „Български пациентски форум“.


Първото дете с инфаркт в световен мащаб е на 12 г. и това се е случило именно заради лошия холестерол, добавя Иван Димитров.

„Той почина от сърце”

често казват след смърт, но никой не обръща внимание на наследниците на починалия дали и те не са застрашени от прекарване на инфаркт или инсулт – споделя от опит Теодор Долджев – председател на Сдружение „Кардиология и фамилна хиперхолестеролемия България“. Самият той носител на фамилна хиперхолестеролемия, дядо му си отишъл от инфаркт, а баща му бил едва 52-годишен, когато получил инсулт. „Ние, мъжете, сме такива – казва Теодор Долджев. –Ако нещо чука по колата, още утре ще отидем на сервиз, но ако ни стегне сърцето си казваме – ще мине.”

Кампанията „Какъв е твоят фамилен отпечатък?“ бе подкрепена от актьора Христо Шопов и сина му Наум Шопов, както и от актрисата Катерина Евро и сина й Александър Кадиев. Те разказаха за своя „фамилен отпечатък“ и наследствеността в семействата им, като обърнаха внимание на факта, че освен външни белези, професия или талант, всеки човек може да наследи от своите родители и жизненоважни гени, влияещи върху здравето и пълноценния му живот.

Актьорът Христо ШОПОВ (известен с ролите си във филмите „Вчера“, „Любовното лято на един льохман“, „Индиански игри“ и „Маргарит и Маргарита“ и с ролята си на Пилат Понтийски в номинирания за три награди "Оскар" филм „Страстите Христови“ на Мел Гибсън.):
- От баща ми съм наследил фамилията и интереса към професията, с която се занимавам. Аз имам висок холестерол, не знам от кого съм го наследил. Всяка година си пускам изследвания и го контролирам с лекарства. Моите родители страдаха от много заболявания, но се надявам другите да ме подминат. Ако не си с изострено внимание за здравето си грешката ще е само твоя.

Наум ШОПОВ младши (популярен за българската публика с ролята си на д-р Тасев в сериала „Откраднат живот”. Въпреки че като малък е участвал в театрални постановки, в живия живот той неотдавна е завършил медицина):
- Надявам се да съм по-известен като д-р Шопов, отколкото като д-р Тасев. Ако това, което прави баща ми – да си пуска редовно изследвания - го прави всеки един човек, много болести могат да се хванат навреме, преди да са се развили – тогава нещата са обратими.
Моята среща с медицината беше смешна. Наложи ми се да седна да уча по биология, защото имаше риск да не завърша класа, и ми стана интересно. Влязох медицина от първия път. Когато се захванеш с нещо трябва да го правиш като хората, иначе не си заслужава – казва младият лекар.

Катерина ЕВРО (любима българска актриса, която не се нуждае от представяне) с шеговит тон говори за сина си Александър Кадиев:
- Като беше малък беше толкова готин, мил и любвеобилен – като мен. После стана скандалджия – като мен. Баща му се занимаваше с компютри и аз всякак го тиках да не става актьор. Наследил е лошите неща от мен, а хубавите – от баща си. За кандидатстването му в НАТФИЗ – не знам как така се получи. Изненада ме. Няколко месеца преди изпитите ми каза, че ще се пробва за актьор.

Баща му почина от лоша болест, но иначе беше здрав. Надявам се да е наследил нашите гени по отношение на здравето. Аз гледам домати, тичам по градината, гледам кучета и съм здрава.
Обичам да ходя на лекар, повечето ми телефонни номера почват с д-р. На сина ми му казах: Ти си стар, моето момче, на 35 години си, трябва да се грижиш за себе си.
Мечтая внучката ми Катерина, която е на 3 и половина години, да говори на френски, да я чуя да казва Je m`appelle Caterine (Казвам се Катерина – бел. ред.). Казваме и всеки ден, че я обичаме, за да расте щастлива, защото щастието и здравето вървят ръка за ръка.

Александър КАДИЕВ (Синът на актрисата Катерина Евро и Георги Кадиев е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ при професор Стефан Данаилов. Става по-известен с ролята си на Пламен в сериала „Стъклен дом“. От 2012 г. е водещ на предаването „Преди обед“ по bTV заедно с Десислава Стоянова. През 2015 г. половинката му Таня му ражда дъщеря Катерина):
- Майка ми е много добронамерена към хората. Освен когато не им вдига скандали. Вършила си е работата, така че ми е постлала добре. Благодаря ти, мамо (обръща се към Катерина Евро)! Аз никога не съм се състезавал с нея. Взел съм от нея онази енергия, страст, с която прави всичко – дали ще гледа кучета, дете, домати.
Винаги съм бил гледан в свобода в моето семейство, никога не съм бил насилван да правя каквото и да било. Понякога съм грешал. Аз съм за либералното възпитание – хората да избират това, което им сочи сърцето. Винаги съм взимал най-добрите решения емоционално, подпомогнат от малко разум. Ще сме щастливи, ако детето е щастливо с работата, която има. А трябва да сме щастливи с работата, която вършим, за да я вършим добре.