Сезонната потиснатост. Депресия или потиснатост

Последна промяна на 05 август 2019 в 06:38 933 0

Съкращаването на слънчевата част от деня често води до понижаване на настроението. Това състояние обаче няма отношение към класическата депресия, при която са необходими психотерапия и прием на антидепресанти. Депресиите, изискващи сериозна намеса на лекар, обикновено имат вътрешни причини. Денят намалява, навън небето е навъсено, вали дъжд, духа студен вятър, под нозете ни са вода и кал. Дори само това е достатъчно, за да се чувстваме потиснати. Психолозите отбелязват, че на есенните промени в настроението повече са подложени жените. Но и много мъже в студените есенни дни и вечери се чувстват доста неуютно.

„Лъжовното” кафе
Тактиката за борба с есенната потиснатост не е толкова сложна. Първата стъпка вие вече правите: опитвате се по някакъв начин да зарадвате себе си. Само че шоколадът и другите сладкиши в тази ситуация не са най-добрият избор. Първо, това помага, но не за дълго. Второ, води до натрупване на наднормени килограми. А това за повечето жени представлява допълнителен стрес и още един източник на лошо настроение. А кафето, вместо да подобри жизнения ви тонус, може, обратно, да задълбочи раздразнителността и да наруши съня ви.
Старайте се да се зарадвате с някакви други начини. Забелязано е, че прекрасно помагат да преодолеем есенната потиснатост танците, спортните занимания, разходките сред природата при хубаво време, общуването с приятели, киното, шопингът.
Проблемът обаче е там, че да правите това заради лошото ви настроение не е толкова лесно.

На помощ идват билки и лекарства с растителен произход
Те позволяват на организма сам да се справи със стреса и тревогите, поддържат защитните сили, меко и сигурно успокояват, възвръщат здравия сън и вкуса към живота. Най-добре ще е да изберете средства с комплексно действие, които съдържат едновременно няколко билки, като всяка от тях изпълнява своята роля.
• Лекарствената валериана помага при нарушения на съня и при безпокойство.
• Жълтият кантарион съществено подобрява настроението.
• Хмелът отстранява трудностите при заспиване и намалява излишното нервно напрежение.
• Маточината успокоява и регулира дейността на нервната система.
• Глогът поддържа функциите на сърцето, намалява учестеното сърцебиене и нормализира артериалното налягане.
• Лайката премахва раздразнението, спазмите, успокоява болката.
Важно е, че растителните отвари и препарати действат достатъчно бързо.
Особено важна в тази ситуация е нормализацията на съня.  Защото без пълноценен отдих е трудно да бъдем в добро разположение на духа. Пък и апетитът на хората, които не си доспиват, е повишен.