Схващане на шията

Последна промяна на 06 юни 2021 в 00:34 95 0

Първа помощ
Болки в областта на шията след изстиване се появяват доста често. Причината за схващането в такива случаи е спазъм на шийните мускули. Те се втвърдяват и стават много болезнени. Без лечение тези усещания може да продължат дълго и понякога напълно лишават човека от трудоспособността му.
Мнозина в такива случаи се стремят да затоплят шията, като я омотаят с вълнен шал или слагат грейка. Или се опитват да „размачкат” втвърдените мускули. Подобно въздействие обаче не е съвсем правилно, то е твърде грубо и едностранно и може да задълбочи нещата.
За да премахнете спазъма ефективно, трябва да действате комплексно. Преди всичко е желателно да разтоварите шийните мускули. Купете си от аптеката специялна шийна яка и я носете, по възможност, до изчезването на болката.
Ако по някаква причина не сте успели да си купите яка, просто максимално щадете шията си.Старайте се да не правите резки движения с главата, прекарвайте повече време в топли помещения, спете по гръб на удобна възглавница.

Природно лекарство
Вместо обичайното загряване, разтрийте „схванатото” място със загряващо мазило. За тази цел много подходящ е германският препарат „Апизартрон”. За разлика от някои други мазила, той не раздразнява много силно кожата.
Препаратът е създаден на основата на пчелната отрова. В състава му има също противовъзпалителен и мастнораздразняващ компонент. Подобно комплексно въздействие води до това, че след нанасянето му изчезват спазъмът и болката в мускулите и доста бързо се възстановяват нарушените им функции. В това се състои предимството на препарата пред синтетичните средства, които притежават само загряващо действие. За да премахнете болката, нанасяйте препарата равномерно върху проблемните места. Дебелината на слоя е 1мм. След 2-3 минути обикновено се появява зачервяване и усещане за топлина. След това бавно, но интензивно втрийте лекарството в кожата. За подсилване на действието му дръжте на топло проблемните места. Ползвайте препарата 2-3пъти в денонощието, като го комбинирате с приемане на хапчета „Ибупрофен”
Обикновено това е достатъчно, за да отшуми болката в шията до три дни.
Ако обаче това не се случи, трябва да потърсите специалист. Той може да ви препоръча препарати, намаляващи мускулните спазми, физиотерапевтични процедури, лазерна и магнитотерапия.
Имайте предвид, че особено внимателни трябва да бъдете, ако болката в шията ви притеснява дълго време не изчезва от традиционните начини на лечение. В такива случаи задължително трябва да се консултирате с невролог или с неврохирург.

Важна профилактика
След обостряне е желателно да се направи рехабилитационен курс. Възможно е да ви назначат масаж или разтягане на шийния отдел на гръбнака.
В последните години при шийни болки и схващания добри резултати дават остеопатните методи. Лекарите остеопоти осъществяват меко, но ефективно въздействие върху мускулите и връзките. Затова ако имате възможност, потърсете тяхната помощ.