Силен шамар и простуда могат да докарат лицева парализа


Болест : лицева парализа

Последна промяна на 24 July 2023 в 19:08 378 0

Лицевите парализи най-често се появява през сезони с променливо време, като пролет и есен, но може да ни изненада и през лятото.
Лицевата парализа е заболяване на 7-я черепномозъчен нерв, който тръгва от мозъчния ствол (виж фиг. 1), преминава през вътрешното ухо, поема да „носи“ си нерв за слъзната секреция на съответното око, за вкусовата чувствителност на предните 2/3 на езика, за слюнчена секреция, за слуха на съответното ухо, и пред ушната мида се разделя на два клона: горният е за мимиката на съответната половина на челото, очно-затварящите нерви и мускулите на скулата, а долният клон – за мускула, който движи долната челюст при мимика, хранене и говор. Виждате колко сложно е устройството на този нерв. Добрият невролог може да определи точно къде е увреден нервът.
Важни са две основни правила:
1. Когато е увредено цялото ядро, в моста има пълна парализа на двата клона на нерва, а при инсулти (централна парализа) се уврежда функцията само на долната част на срещулежащото ядро и увисва само устният ъгъл;
2. При периферна парализа в тесния стилоиден канал на темпоралната кост възпаленият нерв силно отича и първо трябва да се води борба с този оток, за да се спаси нервът. Колкото по-дълго продължава този оток, толкова по-голяма е вероятността да загинат безвъзвратно, за десетина дни, невроните на лицевия нерв. Първите 10 дни са важни за спасяване на нерва. Това не е животозастрашаващо заболяване, но остава тежък козметичен и функционален дефект, и затова винаги се предпочита пострадалият да постъпи веднага в стационар, за да бъде под лекарско наблюдение ежечасно.

Признаци
Поради засягане на горния моторен клон окото не може да се затваря (лагофталм = заешко око или лицева парализа на Бел, защото шотландският хирург Чарлз Бел описва заболяването в 1829 г.), изгубват се бръчките на челото и под окото, окото силно сълзи.
Поради засягане на долния клон увисва съответният устен ъгъл, не може да се дъвче на тази страна или човек си прехапва езика при дъвчене, от устния ъгъл изтича слюнка, губи се усет за вкус, има пищене или шум в ухото, или се губи слухът при засягане на нерва за чукчето и наковалнята на вътрешното ухо.
Поради постоянно отвореното око, дори когато пациентът спи, прашинки падат върху конюнктивата и склерата, и се развива конюнктивит - окото постоянно болезнено сълзи. Понякога, при увреда на корена и при неправилно лечение може да се появи гърч на лицевата мускулатура, най-малкото – потрепване.
При неправилно лечение процесът се хронифицира с месеци, години или за цял живот, и може да останат три неприятни усложнения:

1. Въпреки привидното симетризиране на лицето, остава контрактура на лицевата мускулатура (чувство на вдървеност, чувство като че нещо е захапало половината лице) и се появява лицев хемиспазъм (дърпане на очницата и устата към ухото при говор, хранене и смях).
2. При възстановяване на невроните на лицевия нерв влакната, вместо да тръгнат надолу, отиват нагоре и при хранене се затваря окото; или влакната, вместо да отидат към окото, тръгват надолу към устата и при смях не се затваря окото, а се дърпа устният ъгъл нагоре и встрани.
3. Пак поради неправилно вдяване на придружаващите слъзни и слюнчени жлези се появява т.н. симптом на крокодилски сълзи - когато човек се храни, вместо слюнка се отделят обилно капки сълзи. Или се появява неприятен шум или чукане в ухото, променен вкус. Парализата на лицевия нерв обикновено е едностранна, но може друг път да засегне обратната страна. Понякога е повтаряща на същата страна при Синдрома на Мелкерсон-Розентал - поради вродена слабост на мезенхима - лицето е оточно и езикът е набразден.
Причината за Фациалис обикновено е вирус: Херпес симплекс, Херпес Зостер, Епщайн-Бар, Цитомегаловирус, СПИН, спирохетата на сифилис, или по-долуописаните причинители.
Двустранна е парализата при особено опасни инфекции като: полиомиелит (от вируса на детски паралич), Лаймска болест (невроборелиите се разпространяват при ухапване от кърлеж), Синдрома на Гилен-Баре, ковид-19, и др.

Причините

Обикновено простудата е предшестваща. Излезе човек с мокра глава след баня навън, надуха го, или леденият климатик в колата, или въздушната струя при пътуване с кола с отворени прозорци. Особено опасни са въртеливите течения зад врата на шофиращия. След къпане в ледено-студена морска вода или река човек излиза и заспива на студен мокър пясък под солидна сянка – на другия ден - „О! Ужас!“
По всяко време на годината е опасна простудата при хора с хронично възпаление на средното ухо и такива с постоянно обострящи се „фокуси“ - хронична огнищна инфекция на гърло, нос, синуси, гонади (тестиси и яйчници), простата, бъбреци, жлъчка, перианални абсцеси, фистули, възпалени разширени вени, и др.

Травмите на лицето са честа причина
Силен шамар с изплющяване в ухото, ритник в лицето, или удар с топка при волейбол, падане от велосипед, мотор, силно ощипване с пръсти на бузата, скачане от трамплин от високо и силен плясък във водата.
За съжаление, има случаи след силно надухване от гореща струя на климатик на предната седалка в автомобил, в зимно време с резки температурни разлики, надухване от въздушната струя при стоене на отворен прозорец на влака в големите горещини.
Тъй като травмите увреждат периферния лицев нерв след излизането му от ухото, лицевата парализа е краткотрайна и обикновено „благодатна“ за лечение.
Предразполагащи фактори са: генна предразположеност, диабет, подагра, пелагра, анемии, хроничен хепатит, авитаминозни-В, или токсични невропатии (алкохол, арсен, живак) и др.
В редки случаи причина може да е тумор, притискащ някъде хода на лицевия нерв.

Лечение

1. Да потърсим веднага невролог! Трябва да се овладее бързо първичният оток на нерва с венозно вливане на манитол, инжекционно дексаметазон и др. Желателно е стационарно наблюдение ежечасно на парализата.
2. Препоръчвам на жените да обърнат огледалата и да не наблюдават лицето си! Имал съм случаи непретенциозни пациенти, които с месеци не обръщат внимание на дефекта си и оздравяват без доктор, особено при съдови спазми и склероза при възрастни болни, и при травматични причини.
3. Лечение според причината: антиедемни (манитол интравенозно или глицерол по рецепта на невролог!), антибиотици, кортикостероиди, нестероидни противовъзплителни средства, дексаметазон 4 мг еднократно дневно може да се инжектира зад ушната мида в стилоидния канал, антидиабетни средства (без кортикостероиди!), големи дози витамини В (добро средство е Уримил, милгамма и др.), съдоразширяващи.

Ако е тумор - да се отстрани оперативно.
При лезия (разкъсване) на нерва – своевременна неврорафия - зашиване на нерва от невро- или лицевочелюстен - хирург.
Не се препоръчва вече оперативното разсичане на тесния стилоиден канал.
Не позволявайте преди 20-я ден да ви се инжектира нивалин или да ви се правят електростимулации на нерва, дори електровъзбудимост и ЕМГ (електромиография) да не се прави.
Да не се въздейства с Галваничен, Фарадичен или синусоидален електрически ток, защото така се постига бързо възстановяване на парезата, но се последва от оставащи за цял живот гореописаните три усложнения: контрактура, хемиспазъм и крокодилски сълзи. С месеци съм се мъчил да преодолявам тези усложнения чрез лечение с акупунктура. Може да се ползва само солукс, инфрарот, Лазер лайт, лапи и седативен масаж. „Забранените по-горе средства“ да се ползват и прилагат след 20-я ден.

Алтернативна медицина - да, но от грамотен лечител!

В 63-годишната ми работа като клиницист - невролог и 45-годишната комбинирана терапия с акупунктура и акупресура, съм се срещал с хиляди страдащи с остри парализи на лицевия нерв или с техните усложнения. Колкото и да се опитват „светила“ академици да неглижират тази методика (дори ликвидираха съществуващата десетилетия Научна група по акупунктура), опитът, който придобихме от китайските колеги, е неоспорим. Най-важното е да се започне акупунктура от първия ден! Имал съм случай на възстановяване след 3-та процедура, средно 7-дневно лечение е достатъчно.
От първия ден се започва с топли лапи: натопени в гореща вода памучни кърпи се поставят 30 минути върху пострадалата страна на лицето и ухото.
Два пъти по 10 минути всеки ден се прави противоедемен, седативен точков масаж (акупресура) с въртеливи повърхностни леки движения на върха на пръстите в посока на часовниковата стрелка в точките, посочени на фиг. 2, и дистантни (отдалечени) точки двустранно: “хъ-гу“ на дланите и „цзу-сан-ли“ на подбедриците. Акупунктура, а не електро-акупунктура!

В първите 20 дни се прави седативен метод със сребърни игли на поразената страна, последвани от възбуден метод в здравата страна, за да се симетризира лицевата дисхармония.
След 20-я ден – възбуден метод на болната страна, седативен - на здравата. Така се практикува и при хронифицирани стари парализи и гореописаните три усложнения.

Чак след 20-я ден може да започнем терапия с нивалин подкожно, по схема, направена от невролог, строго индивидуално, и електростимулация.

Прибавяме дъвкане на дъвка и автогримасничене. При усложнения - даваме миорелаксанти (мидокалм, баклофен, миоластан) и антидепресанти. Има редки случаи на „дремещи“ парализи на лицевия нерв, изтърпени десетилетия, които се повлияват бързо с рефлексотерапия (акупунктура).

Виж още за: