Симптоми, които могат да сигнализират за рак на панкреаса


Болест : рак на панкреаса

Последна промяна на 13 February 2023 в 22:00 197 0

проф. д-р Асен Дудов

Ракът на панкреаса заема четвърто място по смъртност сред онкологичните заболявания в България, нареждайки се след рака на белия дроб, дебелото черво и гърдата. Данните бяха обявени по време на Националната конференция по онкология на тема „Карцином на млечна жлеза. Карцином на стомаха и панкреаса. Колоректален карцином“, която се проведе в София и бе организирана от Българското онкологично научно дружество (БОНД).

Ракът на панкреаса протича тихо, като симптомите се проявяват много късно. Често заболяването се хваща случайно по време на ехография по друг повод, като нерядко към този момент то вече е в напреднало състояние, включително с разсейки в организма – най-вече в черния дроб.

Сред често срещаните симптоми на болестта са: повтаряща се болезненост в стомаха, болка в областта на гърба между лопатките, гадене, подуване на корема, куркане на червата и газове, промяна в изпражненията, редуване на запек с диария.

Възможно е тези симптоми да са свързани със съвсем друг проблем, но специалистите препоръчват при всяко подобно оплакване, продължило повече от няколко дни, да се посети гастроентеролог. Когато се хване навреме, възможностите за по-дълго контролиране на рака на панкреаса са по-големи.

„При диагностициран рак на панкреаса от изключителна важност е да се направи стадиране на заболяването със съвременни методи чрез скенер на гръден кош и корем с контрастно вещество. Обикновената ехография и рентгенова снимка не са достатъчни. Прецизното стадиране ни помага да преценим дали заболяването е ограничено в панкреаса или има разсейки, за да се прецени какво лечение да се проведе“, обясни проф. д-р Асен Дудов, председател на Българското онкологично научно дружество.