Симптомите на коронавируса се покриват с тези на астмата


Болест : бронхиална астма,COVID-19

Последна промяна на 05 юни 2020 в 21:56 792 0

Интернет семинар на тема „COVID-19 и бронхиална астма“ бе организиран по повод Световния ден на астмата от GSK България със съдействието и участието на доц. Мария Стаевска – началник на Клиниката по алергология на Александровска болница, доц. Владимир Ходжев – председател на Българско дружество по белодробни болести, Диана Хаджиангелова – председател на Асоциация на българите боледуващи от астма, алергия и ХОББ (АББА), и д-р Веселин Христов – медицински съветник към GSK България.

Доц. Мария Стаевска направи съпоставка между симптомите на астма и COVID-19. При астмата, която засяга около 235 млн. души в света, симптомите са честа кашлица, недостиг на въздух, умора, свирене на дробовете, вирусни инфекции, алергии, нарушен сън, стягане в гърдите. Симптомите на COVID-19 наподобяват тези при грип – висока температура (88% от случаите), суха кашлица (68% от случаите), умора (38%), отделяне на храчки (33%), недостиг на въздух (19%), възпалено гърло (14%), главоболие (14%). Тъй като симптомите на COVID-19 се припокриват в голяма степен с тези на алергия и астма, единствено лекарите могат да преценят в кои случаи за кое от заболяванията се отнася. Така например, ако пациентът има температура и недостиг на въздух, то той вероятно е с коронавирусна инфекция, но ако диша нормално, то вероятно става въпрос за грип. Друг пример е симптомът „възпалени очи“ – когато той не е придружен от температура, пациентът най-вероятно има алергия.

Доц. Стаевска се позова на позиция на Глобалната инициатива за астма (GINA), според която пациентите с астма трябва да продължат да използват всеки ден контролиращата си инхалаторна терапия за астма и по време на пандемията COVID-19, тъй като спирането й може да доведе до сериозни усложнения на заболяването. „Не са налични доказателства за връзка между употребата на инхалаторни кортикостероиди и риска от заразяване с COVID-19. Пациентите, които приемат орални кортикостероиди, трябва да продължат да ги приемат така както са назначени, защото спирането им крие риск за здравето им“, коментира тя.

Доц. Владимир Ходжев се спря на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) и COVID-19. „В повечето случаи COVID-19 не повлиява капацитета на белия дроб. Изглежда и астма, и ХОББ са недостатъчно представени в съпътстващите заболявания, докладвани за пациенти със COVID-19. За разлика от тях, разпространението на диабет при пациенти със COVID-19 или SARS е толкова високо или по-високо от прогнозираното“, каза доц. Ходжев. По думите му всяко тежко респираторно състояние (тежка ХОББ, тежка астма, бронхиектазии, муковисцидоза, рак на белия дроб и др.) вероятно ще изложи пациента на по-висок риск от усложнения при заразяване с COVID-19. Така например ХОББ е свързан с над петкратно повишен риск от тежка инфекция с коронавируса.

Доц. Ходжев се позова на становище на Глобалната инициатива за ХОББ (GOLD) и каза, че хората с ХОББ са сред най-тежко засегнатите от COVID-19. Ето защо те трябва да се придържат към редовната си терапия, както и да спазват хигиена и социална дистанция.