Синапът, с който ме лекуваше баба

Билка : синап

Последна промяна на 21 март 2019 в 12:39 8167 0

Впоследствие, вече като лекар, лекувах със синап и аз. И то с голям успех. Затова ви препоръчвам т. нар. синапизми при простуда, ревматизъм, ишиас, астма, бронхити, пневмонии и други болести на сезона.
Лечението се провежда с брашно от семената на черния синап. Той е едногодишно тревисто растение. Разпространен е из цялата страна и расте из ниви, необработени места, край пътища и селища като бурен. В народната, а и в официалната медицина се използват изсушените семена на черния синап, главно под формата на синапено брашно (смлени семена).
Синапеното семе е отдавна утвърдено като лечебно средство в медицинската практика. Основното му действие е силно дразнещо (ревулзивно) нервните окончания, разположени в кожата. По този начин предизвиква силен приток на кръв в участъка на въздействието. Това става по рефлекторен път, като се предизвиква преразпределяне на кръвта в дълбочина. Това обуславя и дразнещия ефект. Винаги обаче трябва да се използва прясно приготвено синапено брашно, тъй като съхраняването му на открито води до отслабване на ефекта му. Особено много се препоръчва прилагането му на деца при простудни заболявания.

Начин на приложение
Лечението се прилага чрез синапени лапи, синапени вани, рядко и синапен спирт 2 процента.

Синапени лапи
За целта се смесват прясно смляно синапено брашно, обикновено брашно, вода. Двете брашна се смесват и заедно с водата образуват гъста каша. Кашата се нанася върху тензухена кърпа или марля в следните пропорции. За възрастни 3 лъжици синапено брашно и 3 лъжици обикновено, за деца – 1 лъжица синапено брашно и 3-4 лъжици обикновено. Така приготвената лапа се поставя на болното място – обикновено на гърба. Покрива се с мушама или се превързва с кърпа, за да не се размести. Болният се завива с обикновената си завивка. Процедурата трае за деца максимум до 3 минути, а за възрастни 5-10 минути.
Особено внимателни трябва да бъдем към децата, за да се предотврати изгарянето на кожата. Ето защо трябва внимателно да се следи нейното състояние, като се повдига крайчеца на лапата още на втората минута при децата и на петата при възрастните. Още при първото зачервяване на кожата лапата се отстранява. След това кожата се измива с хладка сапунена вода, да се изсуши и се намажа с вазелин или друг неутрален крем. Препоръчва се болният да остане на легло, добре завит още няколко часа.

Синапени вани
За целта са необходими 100-200 грама синапено брашно за цялата вана или 10-15 грама за частична. Синапеното брашно се поставя най-добре в ленена торбичка, след което се потапя във ваната, която е пълна с топла вода. Периодично торбичката се изстисква, за да добие водата във ваната мирис на синап. Температурата на водата във ваната трябва да бъде 36-38 градуса, а продължителността на процедурата – 5-10 минути
Синапените вани преди всичко се използват при остри и хронични заболявания на дихателната система (бронхити, пневмонии, бронхиална астма и други).
Синапизмите за жалост в наше време са забравено лечебно физиотерапевтично средство. Но положителният опит от миналото доказва, че те са доказани за лечение и днес.