Синдром на неспокойните крака


Болест : синдром на неспокойните крака

Последна промяна на 28 декември 2017 в 12:27 2493 0

Синдромът на неспокойните крака е състояние на силен дискомфорт и желание за движение на краката в седящо или лежащо положение.
Симптомите на заболяването са по-леки през деня и по-тежки вечер и през нощта и пречат на заспиването. Чувството за дискомфорт може да се появява и да изчезва, но се влошава при употреба на кофеин, недоспиване или по време на бременност. Синдромът може да се прояви за пръв път във всяка възраст.

Механизмът на заболяването не е напълно изяснен. Смята се, че се предава по наследство при почти половината от болните. Съществуват и други фактори, които се свързват с развитието на синдрома на неспокойните крака:
- бременност
- наднормено тегло
- тютюнопушене
- недостиг на желязо, желязодефицитна анемия
- периферна полиневропатия – това е увреждане на нервите, за което може да има множество причини
- бъбречна недостатъчност

Употребата на някои медикаменти и продукти също се свързва с проява на синдрома. Например на:
- кофеин
- алкохол
- някои лекарства за стомашни заболявания като ранитидин
- някои антидепресанти

Хората със синдрома на неспокойните крака обикновено описват симптомите си като неприятно чувство в бедрата, прасците, ходилата, а понякога и в ръцете. Това чувство може да се изрази в:
- напрегнатост
- невъзможност да се отпуснат краката
- сърбеж
- болка
- тръпки
- дърпане
- желание за движение на краката
Симптомите на синдрома на неспокойните крака се появяват в периоди, когато тялото не се движи, например при дълго седене пред компютъра или продължително лежане. Те временно се облекчават след движение и обикновено се влошават вечер.

Лекуването на причините като недостиг на желязо или периферната невропатия значително облекчава оплакванията. Дефицитът на желязо може да се коригира с хранителни добавки, съдържащи желязо. Те обаче трябва да се приемат само под лекарски контрол и след лабораторно измерване на нивата на желязо в кръвта.
Ако пациентът има синдром на неспокойните крака, който не се свързва с друго заболяване, лечението се фокусира около промени в начина на живот. Ако това не помогне, тогава се пристъпва към медикаментозно лечение.

Медикаментозното лечение на синдрома на неспокойните крака включва:
- Лекарства, прилагани при болестта на Паркинсон. Страничните ефекти от тези лекарства са леки и включват гадене, замайване, умора. Важно е да се отбележи, че при страдащите от синдрома на неспокойните крака не се наблюдава увеличен риск от развитие на болестта на Паркинсон повече, отколкото при другите хора.
- Опиатно действащи лекарства се прилагат при средни и тежки симптоми, но в по-големи дози водят до пристрастяване.
- Мускулни релаксанти и приспивателни могат да спомогнат за по-лесно заспиване вечер. Те обаче не елиминират неприятните усещания в краката и могат да причинят сънливост през деня.
- Лекарства, прилагани при епилепсия.

Спазването на някои прости съвети може значително да облекчи симптомите на синдрома на неспокойните крака като например:
- вани и масажи на краката
- редовни физически упражнения – физическата активност намалява симптомите, но, обратно – една тежка тренировка във фитнес салона особено преди лягане може да ги усили
- редуването на топло и студено върху краката може да облекчи чувството на дискомфорт, например редуване на топла и студена вода
- намаляване на тютюнопушенето и употребата на алкохол и кофеин
- добра хигиена на съня – лягане по едно и също време, ползване на леглото само за сън, а не за гледане на телевизия например. Скуката и сънливостта преди лягане влошават симптомите на заболяването. Играенето на видео игри, решаването на кръстословици, пъзели и други дейности, които занимават съзнанието, облекчават нуждата за движение в краката
- прилагане на техники за релаксация и намаляване на стреса като йога, медитация.