Стомашните проблеми на лятото


Болест : дизентерия, салмонелоза, епидемичен хепатит, колиентерит

Последна промяна на 31 юли 2020 в 08:00 552 0

Чревните заразни болести като дизентерия, салмонелоза, епидемичен хепатит, колиентерит и др. са широкоразпространени заболявания, които се наричат още болести на лошата хигиена. Причинителите им са разнообразни болестотворни микроорганизми, които се отличават със значителна устойчивост в околната среда – вода, почва, хранителни продукти. Тези заболявания протичат с голямо разнообразие на клиничната картина, но най-характерните оплаквания са чревно разстройство, повръщане и висока температура.

При хепатит тип А, освен тези общи симптоми се наблюдава потъмняване на урината – цвят на тъмна бира, избледняване на изпражненията, пожълтяване на кожата и видимите лигавици. Лекото начало бързо може да прерасне в тежко заболяване, а самолечението да доведе до по-късни усложнения, както и до разпространение на заразата. Източник на зараза са хората, болни и заразоносители, а за салмонелозите и домашните животни, птици и гризачи. Те отделят заразата с изпражненията и урината си.

Чревните заразни инфекции – дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове ентероколити и др. не са невинни заболявания. Те могат да доведат до сериозни последствия за здравето. Чревните заразни заболявания, инфекциозните диарии най-често се причиняват от бактерии и по-рядко от вируси. Причинителите се съдържат главно в изпражненията както на болните, така и на здравите заразоносители. От изпражненията заразата се разпространява в околната среда – замърсени ръце и предмети, плодове, зеленчуци и хранителни продукти, чрез които попада в човека – фекално-орален механизъм на предаване. Най-често бактериалните инфекции са:

Бактериална дизентерия. Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, от което боледува само човекът. Причинява се от дизентерийни бактерии, които заразяват хора от всички възрасти, най-засегнати обаче са децата от 0 до 4 години. Източник на заразата е човекът – болен или здрав заразоносител. Най-често заразяването става по контактно-битов път, особено в семейна среда и в детски колективи. Инкубационният период е от няколко часа до 7-8 дни. Заболяването протича с гадене, отказ от храна, повръщане, които зачестяват, увеличава се броят на изхожданията до 10-15 за 24 часа. Температурата може да достигне 39 градуса. Чрез повърнатите материи и многократните изхождания се губят вода и соли, което води до дехидратация. При благоприятно протичане и навременно лечение състоянието на пациента се подобрява. При тежко протичане възстановяването идва след 15-20 дни.

Салмонелози. Те са широко разпространени чревни заразни заболявания, засягащи както хората, така и животните. Причинителите – салмонели – са над 1000 вида. Широкото разпространение на салмонелите се улеснява от инфектираността на животни и хранителни продукти от животински произход – яйца, месо, риба, мляко и др., а също и от замърсяването на водните източници, плодовете, зеленчуците и др. Поради връзката на заразата с хранителния продукт някои форми на салмонелозите се наричат остри хранителни отравяния. Най-честата клинична форма е салмонелният гастроентерит, протичащ тежко при кърмачетата. Инкубационният период е 6-48 часа, при някои форми може да продължи до 7 дни. Началото е остро, с повишена температура, болки в корема, чести повръщания и диарични изхождания.

Ешерихиози/колиентери/. Причинител на заболяването са ентеропатогенни бактерии. Те предизвикват остри стомашно-чревни заболявания, специфични за ранната детска възраст. Основен резервоар на инфекцията е човекът. Механизмът на предаване на заразата е фекално-орален. Колибактериите притежават голяма устойчивост във външната среда. Инкубационният период е от 1 до 21 дни. Превръщане, отказ от храна и изразено неспокойствие са характерни прояви на заболяването. Диарията се засилва към 10-15 изхождания дневно. Лечението е в болнична обстановка и е продължително, особено при тежките форми.

Ротавирусни гастроентерити. Най-честите остри чревни инфекции в детска възраст се причиняват от ротавируси. Източник на заразата е болен и здрав вирусоносител. Механизмът на заразяването е фекално-орален, а заразяването става чрез контаминирани хранителни продукти, ръце, вода и предмети от обкръжението на болните. Инкубационният период е до 4 дни. Заболяването протича с висока температура, неспокойствие, болки в корема, гадене, повръщане и диариен синдром.
Стомашно-чревните инфекции възникват най-често след консумация на хранителни продукти, заразени с чревни микроби от мухи, хлебарки или гризачи, от контакт със здрави заразоносители, при пиене на вода от съмнителни водоизточници, консумация на месо, яйца или мляко от болни животни и птици, преминали достатъчна термична обработка, консумация на бързо развалящи се храни, неправилно съхранение – извън хладилник – и на такива с изтекъл срок на годност, консумация на недобре измити плодове и зеленчуци.

За да се предпазим от стомашно-чревни инфекции е необходимо да се спазва строго режим на почистване и дезинфекция в обектите за производство и търговия с храни, да се поддържа висока обществена и лична хигиена, особено от работещите в рискови за здравето обекти – хранителни, детски и здравни заведения, да се измиват обилно с течаща вода плодовете и зеленчуците, предназначени за консумация в суров вид, да се измиват ръцете със сапун преди приготвяне на храната, преди хранене и след ползване на тоалетна, да се подлагат на термична обработка и да се съхраняват при хладилни условия хранителни продукти, особено от животински произход, да не се допуска размножаване на мухи и гризачи в домовете, като се замрежва прозорците, затварят плътно съдовете за смет и редовно се извозват отпадъците, да не се използват замърсени водоеми за спорт, риболов или къпане, да не се пие вода от съмнителни водоизточници, да не се употребяват консерви с „бломбаж” и храни с изтекъл срок на годност.