„Светкавиците ”в очите може да са сигнал за проблем

Последна промяна на 22 October 2017 в 09:04 7915 0


Оплакването от „светкавици” в очите представлява внезапна поява на силна светлина пред окото, главно в периферията на зрението, която трае части от секундата и се повтаря през различни интервали от време. Усещането може да е свързано с резки движения на очите или с промяна на положението на тялото. „Светкавици в очите” обединява проявата на различни видове зрителни феномени и се наблюдава както при очни заболявания, така и като резултат на някои съдови увреждания като хипертонична болест, преходна мозъчна исхемия и други.

КАКВИ СА ПОСЛЕДИЦИТЕ ЗА ЗДРАВЕТО
„Светкавици” в очите се наблюдават най-често при отлепване на стъкловидното тяло – желеподобната субстанция, изпълваща окото. Отлепването може да настъпи с напредване на възрастта, в резултат на някои болестни процеси в окото или системни заболявания на организма. В такива случаи се променя структурата на стъкловидното тяло – настъпва дегенерация на съставките му, то се уплътнява, свива се и дърпа ретината, при което може да се отдели напълно от нея. Това по-често се наблюдава при хора с късогледство, след операция на перде, след лазерно лечение или при вътреочно възпаление. „Светкавиците” може да се появяват и при млади хора след очна травма без предшестващи болестни промени в окото.
Внезапната поява на светлинни проблясъци, особено когато са придружени с подвижни мътнини пред окото, е тревожен признак, тъй като при тези симптоми в редки случаи може да настъпи и отлепване на ретината, което сериозно да застраши зрението. При подобни оплаквания е необходим спешен преглед на ретината, който се извършва със специален уред за търсене на патологични изменения – триогледално стъкло. При наличие на промени незабавно трябва да се проведе лазерно лечение. Това е единственият метод за намаляване на риска от отлепването и, но не може напълно да гарантира излекуването. Възможно е то да бъде извършвано няколкократно, по преценка на лекуващия лекар. Най-често при отлепване на стъкловидното тяло не се налага лечение и светкавиците постепенно изчезват. Препоръчва се за 20 дни да се избягват резки движения на очите и физическо натоварване.
Друг вид поява на светлинни феномени са зигзагообразните, трептящи, светещи и нарушаващи зрението линии, които се появяват в периферията и се движат към центъра на окото. Това са феномени с различна продължителност – от 5 до 15-20 минути, и най-често предшестват поява на главоболие или мигренозен пристъп. Те не представляват непосредствена опасност за зрението, но при подобни оплаквания се препоръчва консултация с офталмолог за уточняване на характера им.