Тайните на тибетската медицина

Последна промяна на 06 април 2022 в 10:39 37 0

На снимката: здравният редактор на в. „Трета възраст“, 43-годишната Зорница Йончева


До не много отдавна официалната медицинска наука отхвърляше или се отнасяше с пренебрежение към лечебните методи, практики и школи, създадени и разпространени в източните страни и култури. На тях нерядко се гледаше високомерно, тъй като се смяташе, че те не се базират на научни основи и са проникнати от шамански ритуали, мистика и езотерика. Обаче с отварянето на границите, скъсяването на разстоянията във времето и пространство и като последица разширяването на връзките и контактите между държавите по всички континенти нещата коренно се промениха. Интересът към малко познатото, екзотичното извънредно много нарасна с появата през миналия век на няколко социални движения, предимно младежки и с бунтарска нагласа като „Ню Енджи”, „Хипи”, „Зелените” и др., които с подчертано любопитство обърнаха поглед най-вече към Далечния Изток. Интересът към всички аспекти на неговата култура и познания, натрупани през вековете, включително и медицинските, се засили и в научните среди на запад. В наши дни не само отделни учени и научни групи, но и цели институти се занимават с обстойно и задълбочено изследване, свързано с произхода, развитието и характеристиката на традиционната източна медицина. Особено място в нея заема тибетската.

Тя се нарича Соуа Ригна и означава както наука за лечение, така и храна на съзнанието. Възникнала в зората на времето, тибетската медицина си е поставила задачата да лекува не само тялото, но и душата. В началото е била съставна част от религиозните вярвания, но с навлизането на будизма в страната през VII век тя се обособила и кодифицирала като „Наука за четирите тантри”. Тя се е развивала и обогатявала, като се разпространила в Китай, Индия, Монголия и южните далекоизточни страни. Но през 1953 г. след нахлуването на Китай в Тибет местните вековни традиции и учения били подложени на тотално унищожение. Прочутите в целия регион два особено авторитетни медицински центъра в Лхаса и в Чагпори били изпепелени. Те включвали клиники и школи за обучение с многобройни специалисти-лечители. Унищожени били и други медицински центрове, а лекарите - избити и изпратени в затвора.

През 1961 г. настоящият Далай лама, изгнаник в Индия, създал там Тибетски медицински институт за съхранение и развитие на традиционните лечебни познания и практики. Той включвал школи за обучение и център за научни изследвания, както и фармацевтични, астрологически и други отдели, в който работели над сто специалисти и учени. Спечелил си авторитет в цялата страна, институтът вече разгърнал дейност в повече от 50 филиала и клиники, както и официално признание на индийските власти.

През последните години в Тибет традиционната медицина отбелязва възраждане и развитие при все по-нарастващ интерес и толерантност от страна на Китайските власти, така че понастоящем в страната работят над 5000 практикуващи лечители.

През 2015 г. авторитетно международно медицински издание публикува обстоен и задълбочен анализ на повече от 200 научни изследвания, касаещи тибетски лечебни практики, чиито резултати доказват голяма надеждност при третирането на различни заболявания. Те са насочени към решаването на проблеми, свързани с диабет, сърдечно-съдови, ревматични, респираторни, дерматологични, неврологични и дори ракови заболявания.

Тибетската медицина се базира върху теорията за трите телесно-душевни същности – вятър, огън и флегма, която е съставена от Земя и Вода.

Елементът Вятър регулира словото, мисълта, контролира нервната и дихателните системи, кръвообращението, сетивните и двигателните органи.
Елементът Огън съдейства за доброто храносмилане, за усвояването на хранителните вещества, за производството на енергия, за проявите на находчивост, смелост, инициативност и мотивация за дейност.
Елементът Флегма, чиято природа е студена, управлява течностите в организма, лимфата, стомашните сокове. Той улеснява съня, а също укрепва търпеливостта и толерантността.

При идеално здравия човек тези три същности трябва да са в хармония. Обаче обикновено човек притежава някоя от тях, която доминира, и това определя неговата конституция.

На второ място по значение се изтъква ролята на емоционалния свят. Смята се, че емоции стоят в основата на редица заболявания. Такива отрицателни емоции и чувства като гняв, омраза, алчност, сляпа страст, а също така умствена несъстоятелност, невежество водят към нарушаване на здравето. Към тях се присъединяват нездравият начин на живот, лошите навици, неправилното хранене, неспазване на природния ритъм и на определено време за храна, почивка и сън. Въздействат негативно и агресивните климатични и метеорологични условия. Негативно влияе неразумното експлоататорско отношение към природата и духовете, които я обитават.

Един от най-отличителните белези на тибетската медицина е голямото значение, което се отдава на подробния обстоен медицински преглед на пациента. Лекарят се стреми да си изясни задълбочено и в детайли конституцията на болния, за да определи точно неговата диагноза. За целта той опипва определени участъци на тялото, изследва езика. Така например червеният грапав език говори за доминиращ „вятър”, налепи сигнализират за прекалено много присъствие на „огън”, блед на цвят и влажен език подсказва за премного „флегма”.
Следва измерване на пулса, изследване на урината – цвят, мирис, седименти, изпарения, мехури. Лекарят се интересува от хранителния режим, от начина на живот, от съня и пр. В резултата на извършения преглед и установяване на диагнозата той дава на пациента съответните предписания и препоръки. Те могат да включват промени в хранителния режим и навици, подходяща терапия – масажи, вендузи, бани, компреси и билколечение.

Въз основа на всяко лечение стои диететиката. На нея се отдава особено значение за организма, тъй като доброто здраве зависи от хранителния „огън”.
Добре е след събуждане да се даде малко време на тялото да се събуди, т.е. да се енергизира и адаптира към дневния живот. След това да се пристъпи към сутрешната закуска, предшествана от малко гимнастика или разходка. Да се избягва хранене на крак, дори на малки количества храна между основните хранения, които да не са обилни. Препоръчва се от масата да се става с леко чувство на недояждане. Да се консумират свежи, местни и според сезона продукти, които да се приготовляват предимно на пара. Препоръчителни са топли супи и непременно да се избягват ледено студените напитки и храни.

Лекарят предписва определена диета за всеки пациент според неговата здравна характеристика. Полезно е да се спазват пости или да се съкращава едно от трите основни хранения: сутрешното – при излишък на „вятър”, обедното – при премного „огън”, и вечерното – при прекалена „флегма”, полезно както и за отслабване. Трябва да се вечеря не по-късно от 19 часа.
Здравословните съвети включват още и редовен сън, медитация за освобождаване на ума от напрежението.

Лекарят препоръчва сутрин да се изпива на гладно чаша топла вода, да се правят дихателни упражнения и да не се потискат телесните нужди, особено важно за децата. Това би довело до постоянен стрес. И още – редовни физически упражнения, макар и само леки разходки. Липсата на достатъчно движение предизвиква проблеми с храносмилането и болки в ставите.

Тибетският лечител отдава голямо значение на упражненията по йога и изтъква полезното въздействие не само на медитацията, но и на натоварването на мантри или молитви. Те допринасят за успокояване на ума, за менталното и душевно разтоварване и релаксация. Колкото и екзотични да изглеждат, тези практики са дълбоко смислени и целят хармоничното равновесие на тялото и душата. Различните пози на йога въздействат на различни части на тялото и те трябва да са съпроводени от позитивни нагласи на съзнанието – емпатия, чувство на състрадание, радост и любов.

Поразителното в Тибетската медицина е нейната уникална фармакопея, извънредно богата и сложна. В течение на вековете тя е попълвала своя „инвентар”, който сега наброява не по-малко от три хиляди ингредиента. Те биват от различен произход – растителен, минерален, животински, и се предлагат под формата на отвари, настойки, сиропи, масла, спиртове и сажди. Те се приемат, когато обичайните лечебни практики – храни, масажи, бани, акупунктури, вендузи, кръвопускане, се оказват недостатъчни. При най-тежки случаи се прилагат т. н. „скъпоценни хапчета”. Те са такива в най-буквалния смисъл на думата, защото са създадени от скъпоценни вещества. Такива са скъпоценни камъни като рубини, сапфири, тюркоази, бисери и др. или благородни метали – злато, сребро и др. Тези лекове се изработват в продължителни и сложни процеси, алхимични по природа. Те са съпроводени от ритуали и подходящи мантри. В едно интервю, публикувано във френско издание, кинозвездата Катрин Деньов споделя, че се е лекувала с приемане на злато.

В общи линии тибетската медицина може да се определи донякъде като предимно духовна, мистична, дори поетична. Защото включва богата палитра от проникновени изследвания на душевни състояния и преживявания, анализиране на сънищата, различни начини за успокояване на мислите, данни от астрологията и пр. Отчита се влиянието на вибрациите, които произвеждат различни звуци. Всичко това може да съпътства медикаментите. А за профилактика и добро самочувствие се препоръчват във всекидневието прости и лесни за изпълнение мантри. Такива са класическите и най-разпространени мантри, свързани с дишането: ОМ – при вдишване, А при задържане и Хънг – при издишване.

Друг лесен начин за успокояването на съзнанието е да се повтарят в продължение на пет минути дума от пет срички. Това да се практикува всекидневно.


Ето две лесно приложими и най-разпространени рецепти на тибетската медицина:
● Смесват се по равни части в прахообразен вид следните съставки: 1 чаена лъжичка зърна от карамфил, 1 чаена лъжичка индийско орехче, 1 чаена лъжичка джинджифил. Взема се по една щипка (около 1 грам) от тази смес, размита с малко топла вода, само веднъж дневно. Помага при тревожност, напрежение и безсъние.

● Супа с индийско орехче, полезна при смущение на паметта, при стрес, умора, депресия и безсъние:
В 1 литър бульон, с какъвто разполагате, се сваряват 2-3 скилидки чесън, две глави кромид лук, ситно нарязани, една щипка индийско орехче. Приема се по една чаша вечер преди хранене.