Цивилизацията – рисков фактор номер 1


Болест : метаболитен синдром

Последна промяна на 23 April 2018 в 16:06 937 0

Първият български информационен сайт, посветен на метаболитния синдром - www.metaboliten-sindrom.bg, беше представен на пресконференция в Университетската специализирана болница за активно лечение по ендокринология "Акад. Ив. Пенчев". Проф. д-р Сабина Захариева, директор на болницата по ендокринология, наблегна на това, че онлайн платформата съдържа проверена информация, подготвена изцяло от специалисти в областта. На главната страница на сайта има тест за самооценка, който се отваря, ако отговорите с „Не зная” на въпроса дали имате метаболитен синдром. Проф. Захариева изтъкна също, че при промяна в начина на живот метаболитният синдром може да претърпи пълно обратно развитие, стига навреме да бъдат взети мерки.
В пресконференцията участваха още проф. д-р Цветалина Танкова, дмн, доц. Еленкова, д-р Ралица Робева, дм, д-р Милчева.

Биреното коремче
В зората на човечеството, докато сме обитавали пещерите, достъпът до храна е бил силно ограничен. Нещо повече – той е бил до голяма степен сезонен. Затова човекът е трупал в периодите на достъп до храна мастна тъкан, която е била запасът му за дългата зима. Гениалната природа и измислила тази т. нар. висцерална мастна тъкан, която се е превърнала във важен ендокринен орган, който произвежда много хормони. В съвремието ни, когато не оставаме без храна, тя обаче не ни е нужна. Нещо повече, това популярно като бирено коремче е сигнална лампичка, че ни застрашават някои болести. То много често върви ръка за ръка с високо кръвно, диабет и други състояния, които от своя страна водят до сърдечносъдови рискове. Комбинираните проблеми с мастната обмяна, както и с въглехидратната (затлъстяване и висока кръвна захар) предизвикват атеросклероза, повишен риск от тромбози, което ще рече вероятност от инфаркти и инсулти.

Имате ли метаболитен синдром?
Специалистите са свели критериите до 5:
1. Обиколка на талията над определени размери. Стандартите са различни за различните етноси и раси. За българите в норма са около 80 см за жените и 94 см за мъжете.
2. Високи нива на холестерол.
3. Високи нива на триглицериди.
4. Високи нива на кръвната захар.
5. Високо артериално налягане.
Ако при вас са налице дори само 3 от тези 5 компонента, вече може да се притесните за здравето си.
Метаболитният синдром увеличава 5 пъти вероятността от захарен диабет.
Ако имате само затлъстяване, дори и да нямате повишена кръвна захар, пак има 4 пъти по-голям риск за вас да се разболеете от диабет.


Как да се храним
Статистиката сочи, че всяко трето дете в Европа е с наднормено тегло. Една от причините е, че днес в най-лъскавите опаковки се продават най-вредните храни. Веществата в тях действат като наркотици върху центровете на удоволствие в човешкия мозък. А именно овкусителите са най-вредни.
Хората, които се интересуват от здравословно хранене, понякога се лутат от многото разнопосочни информации в интернет. Ние, специалистите, сме се обединили около диетичен режим с продуктите от нашия географски район – съветва д-р Бойка Милчева, дм от I Клиника по хипоталамо-хипофизни надбъбречни и гонадни заболявания към Университетска специализирана болница за активно лечение по ендокринология „Акад. Ив. Пенчев“.
До голяма степен българската диета е близка до най-полезната – средиземноморската. Господ ни е дарил с най-разнообразни и полезни храни: по нашите земи се раждат и петте вида зеленчуци – тъмно зелени, червени, оранжеви, нишестени, бобови. Достатъчното слънцегреене осигурява богатството на антиоксиданти в тях. Ние сме благословени и просто трябва да го осъзнаем и да се върнем към простия режим на нашите баби и дядовци, които са тичали по цял ден по пасищата и въобще са вършили много физическа работа, а всекидневното им меню е било лучец, хляб, орехчета. Бобецът на баба е къкрел в мутвака, ако и понякога със свинска мас. Нашата, балканската диета, подобрява стомашната и чревната флора, като това се дължи до голяма степен на чудесното кисело мляко.
Оказва се, че технологиите на обезмасляване внасят повече вредни вещества в продуктите, отколкото е положителният ефект, затова не се вманиачавайте в консумирането на ниско маслени продукти.
Средиземноморската диета не е за отслабване, тя е стил на живот. Здравословен живот, който се споделя с близки, приятели. Т.е. има го и елементът на социалното общуване като част от здравето. Малка разлика в полза на средиземноморската диета е употребата на повече грудкови растения, богатия на омега 3 зехтин, както и на риба. А хубавото ядене в компания не може без нашето червено винце – лекарите разрешават по 1 чаша за жените и до 2 за мъжете.
Малки количества, но често хранене. Без да се изключват групи храни. С малка термична обработка, без пържене, с колкото се може по-малко добавени мазнини в храната, без пресоляване – съветват специалистите. Единственото, което трябва да се изключи, са полуфабрикатите, храните с наситени мазнини и рафинирана захар.

Има ли хапче за отслабване
Много от нас искат с някакво магическо хапче да станат стройни като фиданки. Продават се разни чудеса за забързване на метаболизма. Но единственият начин за забързване на метаболизма е движението – категорични са специалистите.
Като основен начин за справяне с метаболитния синдром специалистите посочват вътрешната мотивация, физическата активност, балансираното хранене и консултацията с правилния специалист.