Тежките последици от грипа

Последна промяна на 13 January 2019 в 20:36 1817 0

Вирусна пневмония
Съществува такава диагноза – пневмония, обусловена от грипния вирус. Но тук не става дума за ново заболяване. Вирусните пневмонии са съществували винаги. В последните години обаче започнаха да се „отключват” по-често, при това във всички възрастови категории. Но най-много напоследък от тях страдат младите хора на възраст от 18 до 39 години.
В съзнанието на мнозина възпалението на белия дроб се предизвиква от бактерии, по-конкретно – пневмококи. Но вирусната пневмония има друг произход. Тя се развива на фона на грип или друго ОРВЗ. Обикновено вирусът попада в белия дроб при вдишване, през носа или устата. Заболяването започва внезапно – като правило с висока температура и интоксикация. Доскоро човек се е чувствал съвсем здрав и изведнъж усеща силна слабост, болки в мускулите и ставите, зачервяване и сълзене на очите... В тези първи часове самата пневмония, разбира се, още я няма. Но при неблагоприятни условия тя може да се развие още на второто-третото денонощие. Тези пневмонии се наричат ранни. И уви, те са най-тежките.
На риска за развитие на пневмония влияят няколко фактора.

Първо, щамът на грипния вирус, който човек е „пипнал”. Днес ние добре знаем, че ранните вирусни пневмонии са предизвикани от грипен вирус А/Н1N1пандемичен. Хората не много правилно го наричат „свински грип”. Той се появи за първи път през 2009 г. и предизвика пандемия. Оттогава той е причина за заболявания всяка зима, просто няма прескочена година. За тазгодишния сезон въпросният грипен вирус остава актуален.

Второ, рискът от възпаление на белия дроб нараства у хора с отслабен имунитет. Ако по някакви причини защитните сили на организма са отслабени, той не успява навреме да се справи с вируса. Последният прониква дълбоко в дихателните пътища и там започва своята разрушителна дейност.

Трето, рискът от пневмония се повишава от хроничните заболявания на даден човек – сърдечносъдови, бронхо-белодробни, затлъстяване, захарен диабет, туберкулоза, ХИВ. Повишават го също алкохолът, пушенето, наркотиците. Колкото повече фактори се комбинират у даден човек, толкова по-тежко протича грипът, както и предизвиканата от него пневмония. По-висок е рискът от сериозни усложнения – плеврит, белодробен оток, бъбречна и дихателна недостатъчност, възпаление на сърдечния мускул, едновременно поразяване на много органи. Много тежко боледуват бременните.
Затова хората с изброените проблеми трябва бързо да реагират при всяко ОРВЗ. Щом усетите, че се разболявате – тресе ви, мускулите ви болят, главата ви цепи – отивайте на лекар и незабавно започнете лечение. Ако ви предложат да постъпите в болница – не отказвайте. Помнете, че пневмонията може да се развие скоротечно. И ако човек не получи навременна помощ, последиците може да бъдат много тъжни.
Имайте предвид, че при възпаление на белия дроб невинаги веднага се появяват секрети. На първо време кашлицата може да е суха, доста неприятна, но без секрети. Затова трябва да обърнете внимание на признаците на интоксикация. При пневмония винаги присъстват: силна слабост, задух, дискомфорт или болка в гърдите. Но диагноза може да постави само лекар и то след като е направил рентгеново изследване на гръдния кош.
Вирусните пневмонии се лекуват с противовирусни препарати. Техният избор зависи от типа възбудител. Така например, ако причинител на заболяването е грипен вирус от типа А или В, циркулиращи в последните години, оптималният избор са т.нар. инхибитори на невраминидазата – озелтамивир („Тамифлу”) и занамивир („Реленца”). Важно е да се започне прием на лекарството колкото се може по-рано, не по-късно от денонощие след началото на заболяването. Умифеновир, орвирем и инхаварин се ползват и при други ОРВЗ. Допълнително трябва да се прилагат и препарати, съдържащи интерферон. Те могат да се ползват също и за профилактика на грипа и ОРВЗ.

Астма и настинка
Способна ли е вирусната инфекция да се превърне в причина за развитие на бронхиална астма? Защо астматиците не бива да пият аспирин? Как е правилно да се лекува астмата при обостряне на настинка и грип?

Вирусният будилник
За съжаление обострянето на бронхиалната астма по време на ОРВЗ и грип съвсем не е рядкост. Важно е обаче да се разбира, че инфекцията в този случай не е причина, а повод, т.е. вирусите и бактериите не провокират развитието на астма като такава. Те изпълняват ролята на своего рода будилник. – пробуждат болестта в организма, в който тя вече е съществувала. Но до определен момент или е протичала незабелязано, или е била държана под контрол от лекарствата.
Както е известно, бронхиалната астма е доста коварно заболяване. Нейните симптоми – кашлица, хрипове, затруднено дишане са неспецифични. Затова, ако се проявят у астматик на фона на настинка, той не рядко се оказва пред дилемата какво трябва най-напред да лекува: инфекцията на дихателните пътища или астма? Разбира се, най-правилно в такава ситуация е да потърсите лекарска помощ. Но има и общи правила, които трябва да се имат предвид от всички страдащи от бронхиална астма.

Съмнителни лекарства
Първо, ако става дума за ОРВИ, не си струва веднага сами да се хващате за антибиотиците, дори и да имате висока температура. Вирусните инфекции на дихателните пътища в повечето случаи минават от само себе си и не изискват специални лекарства. В краен случай те се лекуват с противовирусни препарати, антибиотиците не им действат.
Нещо повече: един от най-честите странични ефекти на антибактериалните средства са различни алергични реакции. А болните от астма в болшинството си са алергици. Затова и необоснованият прием на антибиотицине само няма да донесе полза, но обратното, може да обостри заболяването до крайна степен.
Малко по-различна ситуация възниква, ако ОРВИ се усложни с бактериална инфекция – синузит, отит, белодробно възпаление. В тази ситуация вече няма да мине без антибиотик. Но трябва да го изпише лекар, изхождайки от особеностите на вашето заболяване и от персоналната ви алергична история.

Аспиринова астма
Вторият момент, който трябва да се отчете, е потенциалният риск от непоносимост на температуропонижаващи средства – т.нар. аспиринова астма.
Това е особена форма на заболяването, която възниква или се обостря в отговор на приема на аспирин или други т.нар. нестероидни противовъзпалителни средства. А именно тези препарати ние най-често приемаме срещу температура и болки при настинка и грип.
Много астматици до някое време дори и не знаят за своята предразположеност към подобна реакция. В този случай се опитайте да си спомните дали някога не сте проявили алергия към малини, касис или други червени плодове. Много от тях са богати на природни аналози на салициловата киселина. И ако вие се зачервявате или започвате да се чешете от тези плодове, по-добре не експериментирайте с аспирина. Живачният стълб на термометъра неумолимо се повдига до 39 градуса, главата ви цепи и цялото тяло ви боли? Тогава вземете парацетамол, за вас той е най-безопасен.

Стъпки към оздравяването
Но независимо от природата на развилото се обостряне, принципите на лечение на астмата не се променят. Като цяло лечението на това заболяване става на два етапа: с т.нар. базисна и симптоматична терапия. Базисната терапия намалява алергично възпаление в бронхите, т.е. действа върху самата природа на заболяването. А симптоматичната за известно време отстранява външните прояви на астмата, свързани със спазмите на бронхите – кашлица, затруднено дишане или пристъп на задух.
Като базисно лечение пулмолозите днес най-често назначават инхалационни хормони във вид на прахчета и аеролози. Те трябва да се ползват всеки ден и достатъчно дълго, минимум няколко месеца. При необходимост можете да ги комбинирате с бронхолитици с продължително действие. Те облекчават дишането и позволяват на астматиците в прекия смисъл да дишат с пълни гърди.
Освен това през деня, в зависимост от потребността, се прилагат и друг вид бронхолитици – препарати с бързо настъпващо, но с кратък период действие. Тези лекарства са добри като „спешна помощ”. Но не бива да се ползват твърде често, включително и заради риска от странични ефекти.
Така че, ако потребността от препарати за бързо действие при вас конкретно е повече от три пъти в денонощието, струва си да потърсите лекар. Най-вероятно, получаваната от вас базисна терапия в дадения момент е недостатъчна.

Д-р Р. ТОДОРОВА