Трябва да се ограничи приемът на захар при децата

Последна промяна на 30 октомври 2020 в 20:12 182 0

Рядко може да се срещне човек, който няма слабост към десерти, торти, шоколади и всякакви други вкусотии с високо съдържание на захар. А когато стане дума за консумирането на подобни изкушения от най-малките, положението става още „по-напечено“.

Каква всъщност е причината за неистовото желание на малки и големи да си хапнат по нещо сладко?
„Децата се раждат с това да обичат захарта. Самата кърма съдържа различни въглехидрати, които носят сладост. Всички останали вкусове като сол, горчив, кисел вкус допълнително се въвеждат в храненето на децата и те се научават да консумират такива храни“, обяснява доц. д-р Теодора Дърленска в едно от поредицата онлайн издания на „Форум бременност и детско здраве“.

Специалистът съветва родителите да не ограничават приема на захарни изделия на децата си, а да следят да не се надвишава позволената дневна доза от 25 грама. Причината за това е, че захарта е един от основните въглехидрати, който малчуганите консумират, важен за развиването на мозъчната дейност.
„Истината е, че ако се вземе едно малко сокче от 30 мл, такова сокче съдържа именно тези 25 грама. Ако родителите са решили детето да пие сок, то да няма и вафла, и да няма нищо повече сладко“, съветва доц. Дърленска.

Изграждането на правилни хранителни навици е изключително сложен процес, в който родителите играят водеща роля. За целта е необходимо детето да приема разнообразна храна, без да се надвишава стандартното количество.

Проблемите с прекомерния прием на въглехидрати и мазнини идва тогава, когато децата постъпят в училище. Тогава те имат достъп до храни, които родителите преди това са можели да контролират. Това са пакетирани храни с високо съдържание на захар, сол и мазнини. Често те изместват едно топло ястие, зеленчук, плод.
По време на „Форум бременност и детско здраве“ д-р Павлина Чурлинов говори за захарта като един от основните причинители за кариес: Ако давате шоколад на децата, дайте целия шоколад да се изяде, тъй като по този начин той ще престои за по-кратко в устната кухина - съветва специалистът. - Давайки го на малки порции, ние поддържаме една висока и продължителна киселинност в устата, която създава благоприятна среда за развитието на кариес.

Виж още за: