Тропическата треска денга може да се разпространи и в Европа

Последна промяна на 21 March 2024 в 09:39 40 0

Болестта се разпространява главно в по-топлите географски райони, където има смесен тропичен и субтропичен климат. Но през изминалата година са били наблюдавани все повече нови случаи извън Латинска Америка. Имало е нарастващ брой случаи, възникнали на местно ниво, в САЩ, Италия и Франция, както и първите регистрирани случаи от много години в Испания. Статистическите данни показват, че през 2022 г. само на американския континент са регистрирани 2.8 милиона случая на денга, което е два пъти повече от нивото през 2021 г. Напоследък се наблюдава значително увеличение на случаите в районите с по-умерен климат в Европа, което е характерно особено за южната част на континента, където болестта присъства от 70-те години на миналия век. Неотдавна в България беше съобщен „внесен“ случай на денга, т.е.заразяването е станало в друг географски район.

Денгата е остра инфекциозна болест, която се характеризира с „двугърба“ температурна крива, увреждане на ставите и обрив.

Денгата се причинява от вирус, който е родствен на причинителя на японския и западнонилски енцефалит, и има няколко имунологични типове.

Относно източника на инфекция денгата има две форми: зооантропонозна, при която резервоар на инфекцията са някои диви животни (маймуни, лемури, белки и др.) обитатели на тропическите гори и джунглите, и сред тях заразата се предава чрез комарите Aedes, Culex и Anophelis, като сред тях най-голяма епидемиологична роля имат комарите Aedes aegypti.

От епидемиологична гледна точка обаче по-важна е антропоэнозната форма на болестта, при която източник на инфекция са болните от денга хора, а преносител на инфекцията между тях от човек на човек са комарите Аеdes aegypti, известни също като тигрови комари.

Болният от денга може чрез комарите да предава инфекцията ден преди началото на болестта и през първите 5 дни от клиничната и изява (контагиозен период). Комарите могат да заразяват след 8-14 дни след ухапването на болен от денга човек, както и пожизнено. Без комарите като преносител на инфекцията болният от денга човек е безопасен за околните.

Комарите Aedes се размножават най-често в застояла вода. При липса на ваксини и ефективно лечение на денгата е важно да се премахнат местата за размножаване на комарите, за да се предотврати предаването на болестта. Това може не само да предотврати разпространението на денга, но и вирусите на други болести, пренасяни от комари.

Инкубационният период е от 3 до 15 дни, средно 5-6 дни.

Началото на заболяването е остро. Болните се оплакват от главоболие, болки в мускулите и ставите, ограничаващи движенията, болки в очните ябълки, промяна на вкусовото усещане, зачервяване на кожата. Температурата се повишава до 39-40 градуса, задържа се така 1-4 денонощия, след това се снижава критично до нормата, но след 1-3 дни температурата се повишава отново за 2-3 денонощия. В по-тежките случаи се появява хеморагичен обрив, а при случаите със средна тежест на 3-4-ия ден от заболяването се появява петнист или скарлатиноподобен обрив. Процесът на оздравяване се съпровожда с значителна отпадналост (адинамия) и депресия. Смъртните случаи са сравнително редки.
За своевременно поставяне на диагнозата е важно да се изясни местопребиваването за две седмици до началото на болестта и наличието на комари в дадената местност.

Изменението на климата е една от движещите сили за нарастване случаите на денга както в Америка, така и в Европа. Повишените температури и по-дългите размножителни сезони на комарите поради по-топлите и по-дълги лета могат да помогнат за разпространението на Aedes aegypti. Тези комари са в състояние да оцелеят при температури над 10 градуса C и благодарение на глобалното затопляне те са в състояние да разширят обхвата си до по-умерени зони. Промените в моделите на валежите, причинени от изменението на климата, също увеличават обема на застоялата вода, осигурявайки идеално място за размножаване.

В допълнение, увеличените международни пътувания и търговия с райони, където треската от денга е често срещана, както и растежът на градовете, правят разпространението на болестта още по-вероятно. На този фон възможността денгата да стане ендемична в Европа е реална възможност. Условията на околната среда, като изменението на климата и глобализацията, улесняват разпространението на комарите и болестите, които пренасят. Това са фактори, които не могат лесно да бъдат поставени под контрол, поне засега.

Ако денгата стане ендемична в Европа, това може да има значително въздействие върху обществено здраве. Поради тази причина европейските здравни органи работят за предотвратяване на разпространението на денгата, като се обръща особено внимание на факторите, които в момента могат да бъдат контролирани. Това включва наблюдение на случаите, обучение на населението как да се предотвратява ухапване от комари и предприемане на мерки за контрол на популациите от комари.

Виж още за: