Ухапвания от комари

Последна промяна на 21 August 2023 в 21:51 146 0

Комарите могат да бъдат специфичен преносител на някои тежки инфекции, когато самите те носят определени вируси или паразити, които могат да предадат на хората при ухапване.

Симптоми
Ухапванията от комари са причина за сърбящи подутини, които се образуват по кожата. Подутините обикновено изчезват без лечение за няколко дни. Но някои ухапвания от комари могат да предизвикат по-големи подутини, които са болезнени и възпалени. Този тип реакция, понякога наричана синдром на Скийтър, е най-често срещана при деца.
Част от ухапванията от комари може да се съпровождат от предупредителни признаци за сериозно състояние. Те могат да включват висока температура, силно главоболие, болки в тялото и признаци на инфекция. Децата са по-склонни да получат по-тежка реакция в сравнение с възрастните.
Ухапванията се причиняват от женските комари, които се хранят с кръв. При този процес комарът инжектира слюнка на мястото на ухапването. Слюнката предизвиква реакция на имунната система, което води до типичен сърбеж и оток на мястото на ухапването.
Комарите се привличат от миризми, като например от пот, флорални аромати и от издишвания въглероден диоксид.

Усложнения
Разчесването на мястото на ухапване може да доведе до инфекция. Комарите могат да пренасят вирусите, които причиняват определени заболявания, като вируса на Западен Нил и такива, които предават жълта треска и треските денга и зика, както и някои мозъчни инфекции (комарен енцефалит).
Комарите са преносители и на паразита, който причинява маларията. Самият комар се заразява с вирус или паразит, когато смуче кръв от заразен човек или животно. След това, при ухапване на хора, комарът може да пренесе този вирус или паразит чрез слюнката си.

Превенция
- Сложете мрежи на прозорците и вратите. Поставяйте мрежи и върху количката и креватчето на детето.

– Използвайте репелент за насекоми в периода, когато комарите са най-активни. На пазара се предлагат репеленти, които съдържат различни активни съставки. Някои от тях временно отблъскват комарите и кърлежите, а други осигуряват по-дълготрайна защита. Какъвто и продукт да се избере, трябва да се прочетат предварително указанията за неговото приложение. Когато се използва спрей-репелент, той трябва да се нанесе на открито и далеч от хранителни продукти. Може да се наложи прилагане на репелента отново след 6-8 часа по-късно, ако все още пребивавате в район, където комарите са активни.

Ако се използва и слънцезащитен крем, той трябва да се приложи около 20 минути преди нанасянето на репелента. Трябва да се избягват продукти, които съдържат едновременно слънцезащитен крем и репелент, защото вероятно ще се наложи да се нанасят повторно слънцезащитни продукти, по-често от репелент. И най-добре е да се използва само толкова репелент, колкото е необходимо, както и да се измият ръцете си след прилагането му.

Използвани, според указанията на опаковката, тези продукти обикновено са безопасни за деца и възрастни, с няколко изключения, напр. някои репеленти не се прилагат при деца до 3 г. Трябва да се има предвид също, че не трябва да се прилага репелент близо до очите и устата, както и нанасянето му под дрехи.

Не трябва да се нанася репелент върху слънчеви изгаряния, порязвания, рани или обриви. Когато рискът от ухапване от комар премине, трябва да се измие репелентът от кожата със сапун и вода.

В някои случаи репеленти се използват и за третиране на дрехи и екипировка на открито, но не и върху кожа (перметрин). Необходимо е запознаване с инструкциите. Някои магазини за спортни стоки продават дрехи, предварително обработени с перметрин. Дрехи, напръскани с перметрин, могат да предложат защита за две пранета и до две седмици.
- Защитно облекло и екипировка: Ако времето позволява, носете шапка, ризи с дълги ръкави и дълги панталони.
- Вземане превантивно на антиалергичен медикамент: Това трябва да се има предвид, ако човек е предразположен към тежки реакции към ухапвания от комари - синдром на Скийтър. Може да се вземе антихистаминов препарат без рецепта, когато е известно, че човек ще бъде изложен на ухапвания от комари и има склонност към тежки алергични реакции.

Превантивни мерки около дома
Трябва да се отстранят всички места, където се събира застояла вода, която е благоприятно място за размножаване на комарите. Това предполага да се отпушат покривните улуци, за да не се събира там вода.
Препоръчва се също детските басейни да се изпразват поне веднъж седмично, даже по-често.
Водата в съдовете, от които пият домашни животни, също трябва да се сменя поне веднъж седмично.

Синдром на Скийтър
Възпаленото, сърбящо, болезнено подуване, наричано синдром на Скийтър, понякога се бърка с бактериална инфекция. Синдромът на Скийтър е резултат от алергична реакция към протеини в слюнката на комара. Повечето ухапвания от комари спират да сърбят и заздравяват сами за няколко дни.

Третиране на местата на ухапвания от комари
*Може да се нанесе лосион, крем или паста. Трябва да се избягва разчесването на сърбящите ухапвания.
*Може да помогне прилагането на антихистаминов или кортикостероиден крем.
*Може да се опита намазване на ухапването с паста от сода за хляб и вода. Повторно кремът и пастата трябва да се нанасят няколко пъти на ден, докато сърбежът изчезне.
*Може сърбящото ухапване да се разтрие с кубче лед за около 30 секунди.
*Друг начин за успокояване на сърбящо ухапване е чрез прилагане на натиск върху мястото на ухапване за около 10 секунди.
При по-силни реакции се препоръчва да се вземе перорален антихистаминов препарат, който да не причинява сънливост.