Умора и болки в краката – симптоми за висок холестерол

Последна промяна на 22 November 2018 в 19:49 2427 0

Холестеролът е органично вещество, намиращо се в животинските и растителните тъкани, влизащи в състава на мазнините.
Обикновено хората не подозират, че страдат от висок холестерол, преди да се подложат на профилактични изследвания. Това е така, защото отлагането на мазнини по стените на кръвоносните съдове не причинява някакви особени оплаквания. Въпреки това високият холестерол увеличава в пъти риска от сърдечносъдови заболявания, в резултат на което могат да се появят симптоми и оплаквания, като умора и болки в краката и обилно изпотяване.
Наслагванията от холестерол по стените на кръвоносните съдове причиняват стесняване на артериите – процес, известен повече като атеросклероза, която най-често е резултат от високото ниво на „лошия“ ЛДЛ холестерол в кръвта. Постепенно атеросклерозата забавя кръвообращението към сърцето, причинява недостиг на кислород в сърдечния мускул и развитие на сърдечно заболяване. При пълно запушване на артериите, които изхранват сърцето, се стига до инфаркт на миокарда.

Здравословното хранене и редовна физическа активност способстват за намаляване на теглото и нормализиране на нивото на холестерола. Препоръчва се всеки ден от 30 до 60 минутно умерена физическа дейност – бързо ходене, плуване или бягане.

Здравословното хранене осигурява нормално ниво на холестерола. Трябва да включва консумацията на повече плодове и зеленчуци, ограничаване на приема на наситени мазнини и избягване на трансмазнините, които се съдържат в преработените и пържени храни. Опасни храни са тлъстото месо, пилешкото и високо маслените млечни продукти. За препоръчване са крехките меса и филета, пилешко без кожа и нискомаслените млечни продукти.

Ако промените в начина на живот, като спазването на здравословна диета и редовно спортуване не намалят достатъчно нивото на холестерола или затлъстяването вече е необратимо, направете пълни изследвания на хормоните за установяване на причината.

Редовното хранене гони мазнините

Ето някои златни съвети, които ще ви помогнат в борбата с нежеланите мазнини:

• Хранете се три пъти на ден, като храната да намалява с напредването на деня.

• Концентрирайте повечето храна в активната част на деня, а не късно вечер.

• Приемайте повече течности, като вода и чай. Нека водата е поне 2-3 литра, разделени през деня, като една чаша се изпива около половин час преди ядене и час след хранене се изпиват още две.
Към водата може да прибавите прясно изцеден лимон или грейпфрут.
Изключете купешките сокове и газираните напитки от менюто си.
Контролирайте кафето.

• Избягвайте храни, богати на белтъчини, на всяко хранене. Може да ги комбинирате със зеленчуци.

• Ако огладнявате между основните хранения, може да закусите сурови ядки, кисело мляко, зеленчуци.

• Изключете всички храни, съдържащи захар, брашно, маргарин, консерванти, подсладители, овкусители.

• Купете си рибено масло и вземайте поне по един грам на ден, за да осигурите добра мастна обмяна, възстановяване на мускулите и здраве за сърдечносъдовата система.

•Между отделните хранения не бива да минават повече от 4 часа, а между вечерята и закуската повече от 12 часа.

• Обработвайте храната минимално, като я печете и варите.