Усложнения при захарния диабет


Болест : диабет

Последна промяна на 17 май 2019 в 21:35 799 0

Усложненията на диабета може да се появят още при предиабета.
Най-честото усложнение е диабетната полиневропатия. Засягат се главно долните крайници. Най-рано се манифестира сетивната симптоматика като парене, изтръпване, мускулни болки, особено пред нощта, а сутрин - усещане за скованост в крайниците. В по-късна фаза се проявяват моторните прояви, като мускулна слабост, трудно изкачване на стълби, понякога изпускане на предмети. Засягат се и вегетативните нерви на периферната нервна система. Когато са засегнати вегетативните нерви на периферната нервна система в половите органи при мъжете се засяга и еректалната функция. При сърдечно-съдовите заболявания това води до нарушаване на регулацията на сърдечния ритъм.

Често усложнение е сърдечният инфаркт. Характерно при него е липсата на болков синдром, освен ЕКГ се изследват ензимни проби и се прави ехокардиография. Често болните са хипохондрици.

Диабетната ретинопатия е специфично за захарната болест усложнение. Изразява се в очните дъна. Затова при най-малки смущения в зрението (замъглено зрение) трябва да се консултира с офталмолог (очен лекар), защото ако не се вземат мерки в по-късни стадии може да се стигне до глаукома и болният да ослепее.

Слухът също, но по-рядко страда – може да бъде намален на едното или на двете уши.

Често при предиабета е нарушена основната обмяна на веществата. Болните със затлъстяване са 2/3, затова трябва да се спазва хранителен диетичен режим и да се стремим холестеролът и триглицеридите да бъдат в нормални граници.

Диабетната ангиопатия. При нея се засягат съдовете на най-малките артерии на двата крайника (пръстите). Може да се стигне до гангрена, затова краката трябва винаги да са топли и да се пазят от наранявания.

Известният американски ендокринолог Жослин е казал: Диабетът представлява една колесница с три коня. Когато се управлява правилно, диабетът ще бъде в компенсирано състояние. Единият кон е диетата, вторият – активно физическо движение, а третият – лекарствата. При предиабета тази колесница може да бъде с два коня: диетата и движението.

Първите симптоми на диабета могат да бъдат толкова незабележими, че някои хора несъзнателно ги отбягват. Те са присъщи и на много други болести и затова е трудно да ги разпознаем в началото. Сред ранните признаци са често и в голямо количество уриниране, силна жажда, чувство за сухота в устата, повишен апетит, увеличаване на теглото, отпадналост, упорит сърбеж по кожата, трудно зарастващи рани.