Увеличават се пациентите на Клиниката по урология в ИСУЛ

Последна промяна на 22 February 2023 в 21:12 163 0

Клиниката по урология и андрология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ в София открива втори приемно-консултативен кабинет, който се намира в сградата на поликлиниката (над Спешно отделение). Той е с номер 217 и се намира срещу първия. Причината е увеличеният поток от пациенти. Работното му време е от 8 до 14 часа.

Записването за преглед става на тел. 02 94 32 611. Приемат се и пациенти без записан час, както и такива със спешни състояния. Освен прием и консултации, в двата амбулаторни кабинета се осъществява амбулаторно лечение на: възпалителни заболявания на мъжките гениталии (простатити, орхити, епидидимити и др.); възпалителни заболявания на пикочния мехур при жени; уролитиаза (песъчинки или камъни в бъбреците); метаболитен синдром, свързан с понижени нива на тестостерон; вродени и придобити заболявания на пикочните пътища, при които е затворен цикълът диагностика-лечение (вкл. чрез извършване на реконструктивна хирургия, за която Клиниката по урология и андрология е Референтен център за България).

Функционалният кабинет, който се намира в непосредствена близост с другите два, е дооболудван с последно поколение апарати за урологична диагностика: 5-канален апарат за уродинамика, който се използва за изследване на долните пикочни пътища при мъже и жени при обструкция на долните пикочни пътища, заболявания на простатната жлеза, инконтиненция (незадържане) на урина при мъже и жени; флексибилен уретроскоп за безболезнено извършване на амбулаторни цистоскопии (оглед на долните пикочни пътища – уратра, пикочен мехур); урофлоуметър – за измерване на скоростта на изпразване на пикочния мехур; спермограф за извършване на спермален анализ при мъже с репродуктивни проблеми.

Миналата година в Клиниката по урология и андрология на болницата за първи път в България беше въведена нискодозова брахитерапия при рак на простатата. Методът е безопасна и много ефикасна алтернатива на радикалното отстраняване на простатната жлеза при мъжете, при който се осъществява вътретъканно облъчване на засегнатия орган. Нискодозовата брахитерапия позволява при тези пациенти да се съхрани еректилната функция. Помага да се избегне и друго усложнение, което, макар и рядко (в около 5-10% от случаите) може да се наблюдава при радикално отстраняване на простатата – неволното изпускане на урина.