В Арктика, Аляска и Централна Африка няма алергии


Болест : алергии

Последна промяна на 02 May 2020 в 21:13 736 0

Мнозина от нас знаят, че през пролетта няма по-досадно неудобство от алергията. Думата алергия е от гръцки произход и в свободен превод означава „друг начин на реагиране”. Касае се за променена реактивност на организма и свръхчувствителност.

Първата алергия е открита при кучета
Началото на съвременната наука за алергията алергологията, е поставено от случайно наблюдение. През 1902 г. парижкият професор по физиология Рише изучавал въздействието на отровата на морската роза върху кучета. Той установил, че кучетата понасят добре първото венозно инжектиране на отровата. Втората инжекция, макар и в най-минимални дози, предизвиквала тежка реакция и често смърт.
Така се установява, че алергията е състояние на повишена реактивност на организма, причинена от въздействието на вещества, по начало не отровни, но достатъчно дразними – алергени. Те предизвикват образуване на специфични вещества, наречени антитела. При повторно въздействие на същия алерген свръхчувствителният организъм „отговаря” с алергична реакция.
Алергичните заболявания са доста разпространени.
Интересно е, че в някои географски области те не са забелязани, например в Арктика, а в други са редки, като Аляска, Централна Африка. Но в езерната област на САЩ по време на цъфтенето на определени групи растения боледуващите от алергична хрема са равни по брой на населението на Париж и Лондон, а от бронхиална астма – на половината население на Париж.

Алергени
Общо казано, алергичната реакция протича с неспокойствие, учестен пулс и дишане, спадане на кръвното налягане, изпотяване, нарушено равновесие, обща слабост, покачване или спадане на температурата.

Алергените могат да бъдат от растителен и животински произход, индустриални или природни продукти, например спорите на гъбите и плесените и особено тичинковият прах на растенията, които се оплождат чрез вятъра, предимно в сезона на цъфтенето, ароматът и семената на някои растения и други растителни продукти: зърнени храни, брашно, прах от зърнени храни, пшеница, ръж, царевица, овес, ориз, просо. Повишената реактивност на органите (сензибилация) в този случай се получава по-често при вдишване и по-рядко при хранене.
Описана е обаче алергична непоносимост и към хляба, особено белия.
Познати са алергични реакции спрямо спанака, лука, зелето, праза, целината, морковите, сока от пресни смокини, някои цветя, особено цикламите, смолите и маслата на някои растения, млякото, яйцата, рибите, раците, мидите, горчицата, какаото, шоколада и меда, чай от липа, мента, дори от лайка.

Алергени от животински произход са отровите на някои насекоми – паяци, пчели, дървеници, включително и миризмата им, комари, оси, гъсеници, копринена буба, екзема от коприната.

От химическите съединения алергени могат да бъдат никеловият сулфат, амониевият и калциевият персулфат, при обработката на брашно, оловните, хромните и живачните съединения, формалинът, карамфиловото масло, лаковете, гумата, асфалтът, целулозата, нафталинът, сулфонамидите, антибиотиците и други лекарствени вещества. Алергени могат да бъдат и изкуствените материи от найлон.

Кои са най-важните алергични заболявания

*Алергичната хрема, при която не рядко проличава наследствено обременяване, алергичният синузит, т.нар. оток на КВИНКЕ, причиняващ бързо настъпващ задух, който налага спешно лечение.

*Бронхиалната астма с добре познатия астматичен пристъп, стягане в гръдния кош, затруднено дишане и говор, дрезгав глас, кашлица.

*Наблюдавани са много алергични екземи, често при професионален контакт с алергена, кожни алергични реакции при контакт с медикаменти – стрептомицин, пеницилин и други антибиотици, сулхонамиди и др. Тези реакции се явяват често у медицинския персонал, който само раздава лекарствата.

*Кожни алергични реакции са описани и при алерген боя за коса. Разбира се, алергично заболяване е и копривната треска – уртикарията.

*Друго често срещано алергично заболяване е т.нар. серумна болест. Предизвиква се от непоносимост към лечебни серуми и ваксини. Често са и алергичните възпаления на очната лигавица, конюнктивити. От тази група е и т.нар. пролетен катар.

В детската възраст алергичните заболявания са чести
При децата действат алергените, които имат значение и при възрастните, но на преден план са кравето мляко и млечните продукти, яйцата, шоколадът и месните продукти, серумите и ваксините.
Лечението и профилактиката в детска възраст трябва да започнат рано и да се провеждат системно и настойчиво, докато заболяването е още в своята ранна и обратима фаза.
При лечението на алергичните заболявания на първо място трябва да се открие точният алерген. Това става след подробно проучване и системно изследване. Най-сигурното лечение е прекъсване на контакта със специфичния алерген. Лечението с медикаменти трябва да се провежда упорито и винаги от лекар, по възможност специалист-алерголог.