В жегите - риск от обезводняване

Последна промяна на 07 август 2021 в 09:50 211 0

Летните горещини обективно насочват вниманието ни към риска от дехидратация на организма. В горещото време човек се поти обилно и по тази причина губи течности. В някои случаи това може да доведе до обезводняване на организма (дехидратация).

Дехидратацията е такова състояние, при което организмът губи твърде много течности, като тяхното количество е повече от количеството течности, които се приемат. При такъв дисбаланс настъпва обезводняване на организма, което затруднява правилното му функциониране .

Причина за жаждата, която изпитваме през горещите дни, е промяната във водно-солевия баланс на кръвта. Един литър кръв съдържа средно 9.45 грама сол (натриев хлорид) и колебания в нейното съдържание са приемливи само в стотни от грама.

Когато концентрацията на сол в организма започне да се повишава, това нарушава функциите на всички клетки в тялото. При такава ситуация водният компонент на кръвта намалява и тя се сгъстява. Вследствие на това се появява опасност от образуване на кръвни съсиреци в определени тъкани и органи.

Освен обилното потене в горещо време, съществуват и други причини за настъпването на дехидратация. Такива са:
– Повръщане;
– Диария;
– Отделяне на голямо количество урина, поради някои лекарства и заболявания;
– Висока температура;
– Приемане на малко течности.

Някои хора имат по-висок риск от дехидратация:

– Възрастните. С напредването на възрастта намалява усещането за жажда, което може да е причина за приемане на недостатъчно течности;
– Кърмачета и малки деца, които имат повишена склонност към диария и повръщане;
– Хора с хронични заболявания, при които се наблюдава по-често уриниране и потене (диабет, муковисцидоза, бъбречни проблеми);
– Хора, които приемат лекарства, които предизвикват усилено отделяне на урина (диуретици) или потене;
– Хора, които спортуват или работят на открито в горещо време.

Какви са симптомите при настъпване на дехидратация?

При възрастните хора те са:
– Сухота в устата;
– Уриниране и потене по-слабо от обикновено;
– Тъмен цвят на урината;
– Суха кожа;
– Усещане за умора;
– Замайване.

Как се диагностицира дехидратацията?
Освен по изброените по-горе симптоми, се проследяват и някои жизнени показатели:
– Извършват се кръвни тестове за определяне на нивото на електролитите калий и натрий. Те имат важно значение за поддържане на баланса на течностите в организма;
– Кръвни тестове за определяне на бъбречната функция;
– Изследване на урина.

Целта на тези изследвания е да се оцени нивото на дехидратация и причината за нея.

Лечение при дехидратация
Основната цел при лечението е да се възстановят загубените течности и електролити. Съществуват готови рецептурни форми за орална дехидратация, които могат да се купят от аптеките без рецепта. При по-тежките случаи на дехидратация може да се наложи болнично лечение .

Превенция на риска от дехидратация
Ключовият момент е пиенето на достатъчно течности и на вода. Достатъчно да, но колко? На този въпрос често се дава погрешен отговор, а именно – Пийте вода, колкото може повече! Пренебрегва се фактът, че пиенето на прекомерно много вода може да бъде неблагоприятно за организма и да създаде риск от увреждане на водно-солевия баланс. Подобно пренасищане може да навреди на много вътрешни органи, включително на бъбреците. Така че в случая правилния съвет е

„Пийте вода, колкото е необходимо!“ Нуждите на всеки човек могат да бъдат различни. Затова е препоръчително този въпрос да бъде обсъждан с личния лекар във всеки отделен случай.
Трябва да се има предвид също, че в горещо време трябва да се избягват напитките, които съдържат захар и кофеин, а при заболяване с висока температура да се увеличи приемането на течности.

Виж още за: