Ваксината против едрата шарка


Болест : едра шарка

Последна промяна на 09 June 2022 в 23:20 267 0

В България
Имунизацията срещу едра шарка става задължителна през 1903 г. с приемането на Закона за общественото здраве, а последният случай на заболяване от вариола е от 1926 г. Благодарение на това България е сред първите страни, победили смъртоносната болест. Друг знаменателен факт е, че преди 141 години, през 1881 г., в Разград се открива първата в България лаборатория за производство на ваксина срещу едра шарка.


Вариолната ваксина IMVANEX съдържа модифициран ваксинален вирус. Употребата на ваксината трябва да е в съответствие с официалните препоръки и при наличие на епидемиологични показания. При хора, които никога не са били ваксинирани срещу едра шарка, се прилагат две дози от 0.5 мл с интервал 28 дни. При хората, които в миналото са били ваксинирани срещу едра шарка, се прилага бустер ваксинация с доза от 0.5 мл. Трябва да се има предвид, че данните за определяне на подходящото време за прилагане на бустер дози са недостатъчни.

Безопасността и ефикасността на IMVANEX при деца под 18 години не са установени. Имунизацията трябва да се извършва чрез подкожна инжекция, за предпочитане в горната част на ръката. Имунизацията се отлага при лица, страдащи от остро тежко фебрилно заболяване или остра инфекция.
Установено е, че ефективността на ваксината срещу едрата шарка (вариола) е с 85% ефективност спрямо маймунската шарка.

Виж още за: