Възпален жлъчен мехур с камъни


Болест : Калкулозен холецистит

Последна промяна на 14 March 2024 в 10:55 736 0

Доктор Ален Петров е завършил медицина през 2006 г. в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора. През 2012 г. придобива специалност Хирургия. От 2017 г. има образователна и научна степен Доктор по медицина. Главен асистент е по хирургия в МФ на Тракийски университет. Работи като хирург в УМБАЛ „Проф. Киркович“ и МЦ „HBO“ - Стара Загора.

- Калкулозният холецистит мъчи по-често нежният пол, нали д-р Петров?

- Така е, явно природата е решила по-често да изпраща жените при хирурзите. Честотата на холелитиазата нараства с напредването на възрастта, като това се свързва с хормонални промени, така също и с определен стил и начин на живот. Жените боледуват от калкулозен холецистит три пъти по-често от мъжете.

- Кои са рисковите фактори за възникване на калкулозен холецистит?

- Рисковите фактори за остър калкулозен холецистит до голяма степен са същите като тези фактори, които водят до развитието на жлъчнокаменна болест и включват: женски пол, наличие на бременност, напредване на възрастта, тежко затлъстяване, бързо отслабване, употребата на медикаменти като цефтриаксон, октреотид и естрогени.

- При кои симптоми на холецистита и холелитиазата трябва да се оперираме?

- Лечението на възпаления жлъчен мехур с камъни в него бива консервативно и оперативно. Терапевтичният подход е в зависимост от тежестта на възпалението. Консервативното лечение се провежда в болнични условия под активно наблюдение. Обикновено в рамките на 24 до 48 часа се изяснява ходът на заболяването – към подобрение или към влошаване. При влошаване на клиничната картина и на параклиничните показатели или при липса на подобрение се пристъпва към оперативно лечение. В последните години международните препоръки подкрепят преминаване към оперативно лечение още през първите 48 часа от началото на симптомите при липса на противопоказания от страна на общото състояние на пациента. Този подход спомага за бързото възстановяване на болния, като предотвратява генерализирането на инфекцията и развитието на перитонит. Извършена навреме и самата операция е по-лесна, тъй-като се изпреварва образуването на плътни сраствания. Операцията е холецистектомия и понастоящем като златен стандарт се извършва по лапароскопски (безкръвен) път. За целта правим 3-4 разреза на коремната стена с дължина по 5-10 мм, през тях въвеждаме ендоскопска оптика и хирургични инструменти, с които отстраняваме жлъчния мехур.

- Какви съвети ще дадете на тези, които получават жлъчни кризи?

- Забраняваме им да консумират храни, съдържащи яйца, тлъсто месо, риба и всички видове колбаси. За тях са опасни консервираните рибни и месните продукти, карантията, суджукът, пастърмата и саздърмата. Употребата на остри и лютиви подправки, приемът на алкохол, пиенето на студени напитки, хапването на шоколад или сладолед, също могат да предизвикат тежка жлъчна криза. При проблеми с жлъчката не си позволявайте да консумирате миди, хайвер и зелени зеленчуци - лапад, спанак, киселец и зеле. Също така е необходимо да ограничите до минимум употребата на ядки и на всякакви мазнини.