Възрастта вече не е пречка за хирургични интервенции при фрактури на гръбначните прешлени

Последна промяна на 06 февруари 2021 в 18:41 460 0

                                                                               проф. Васил Каракостов
Мащабно проучване доказва ефекта от мини инвазивни оперативни техники при фрактури на гръбначния стълб. В резултат на него излезе от печат монографията „Остеопоротични и патологични вертебрални фрактури. Перкутанни техники за аугментация“ с автор началника на Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София проф. Васил Каракостов, водещ национален експерт в областта на спиналната неврохирургия.

Проучването обхваща 994 случая на пациенти, лекувани от проф. Каракостов и неговия екип в Университетската клиника към МУ-София в периода 2007-2018 г. Средната възраст на пациентите е 73,4 години. Най-възрастният е на 94 години.

Става въпрос за две иновативни, минимално инвазивни оперативни техники за лечение на болката и подсилване на здравината на прешлените при пациенти с фрактури на гръбначния стълб, в следствие на остеопороза, травми или при метастази от злокачествени заболявания.

При минимално инвазивната методика, наречена вертебропластика, в областта на фрактурата се инжектира специален вертеброцемент, който облекчава болката и осигурява стабилност и здравина на засегнатия прешлен.

Кифопластиката пък е модифицирана методика на вертебропластика, при която в зоната на фрактурата се вкарва миниатюрен надуваем балон, който моделира деформирания прешлен и в последствие той се изпълва с вертеброцемент.

За разлика от традиционните оперативни методи, минимално инвазивните техники могат да се извършват и под локална анестезия (местна, а не пълна упойка). Операцията е много по-кратка, и лека, което намалява значително риска от усложнения и скъсява периода за възстановяване на пациентите. На практика няма горна възрастова граница за извършването на този тип интервенции, категоричен е известният неврохирург.

Остеопоротичните фрактури са най-честото костно заболяване. Срещат се при 30 до 50% от хората над 50-годишна възраст. Две трети от тях са клинично безсимптомни (мълчаливи). Компресионните фрактури на гръбнака са най-често срещани при жените в периода след менопауза.

За остеопоротичните фрактури на прешлените основни фактори са възрастта, хормонални промени, употребата на някои медикаменти.
Прешленни фрактури могат да възникнат и в резултат на метастази от онкологични заболявания. Скелетът е мястото, където най-често се появяват метастази от рак на гърдата, простатата, щитовидната жлеза, белите дробове и бъбреците.