Ветеринарният лекар д-р Елена Сиракова - Пазете се от кърлежи


Болест : лаймска болест

Последна промяна на 04 April 2022 в 08:38 747 0

Д-р Елена Сиракова завършва ветеринарна медицина в гр. Стара Загора. Собственик и управител е на ветеринарна клиника "Вита вери".

- Как протича Лаймската болест?

- Лаймската болест се нарича още болериоза. Заразяването става след ухапване от кърлежи и мухи. Засягат се кучета, говеда и овце. При хората заболяването рефлектира върху стави, сърце, лимфна система, централна нервна система и бъбреци. След около месец от ухапването на кърлеж мястото се зачервява, там човекът или животното усеща парене и сърбеж. По тялото се развива овален обрив, които нараства все повече и повече във времето, като това развитие на обрива става бавно и постепенно. В диаметър достига до пет сантиметра и наподобява биволско око, което ние наричаме мигриращ еритем. Мястото на обрива е горещо при пипане и е болезнено при допир. Явяват се висока температура, болки в мускулите и ставите, гадене, повръщане, кашлица, обща слабост и дразнение на очите от светлината.
След около 14 дни борелиите от кърлежа попадат в кръвния ток и стигат до различни места из целия организъм. Те поразяват предимно сърцето, мускулите и нервите. Токсинът, който се отделя от борелиите, уврежда паметта и вие не можете да помните, започвате да забравяте и трудно се концентрирате. Може да развиете менингит, менингоенцефалит, миокардит, перикардит и други болестни състояния, от които може да умрете.

- Как да разберем, че сме се сдобили с Лаймска болест?

- Това е доста трудно, тъй като Лаймската болест често се пропуска, не се мисли за нея и диагностицирането обикновено става късно. Причината е, че не винаги протича типично и рядко се разкрива с обрива тип биволско око. Задължително трябва да кажете на доктора, че сте били ухапан от кърлеж и то кога, къде и как е станало това. Доказва се с кръвни лабораторни тестове, но най-точно е вземането на биопсичен материал от кожната лезия и откриването в нея под микроскоп на борелии - това потвърждава категорично диагнозата. Изследването на антитела срещу борелиите скоро след ухапването дава фалшиво отрицателен резултат, тъй като са необходими няколко седмици, за да се образуват антителата срещу този патоген. След боледуване от Лаймска болест антителата се установяват в кръвта в течение на доста месеци и години.

- Какво ще се случи, ако не се лекуваме от Лаймската болест?

- Нищо добро не очаквайте да ви се случи, ако не се лекувате навреме и правилно от борелиозата - ако не умрете, ще има да теглите. Процесът хронифицира и води до развитието на тежка сърдечна недостатъчност, ритъмни нарушения на сърцето, намаление на слуха, влошаване на зрението, отоци по ставите и парези на нервите. При някои хора, боледували от Лаймска болест, остават същите симптоми, които наблюдаваме и при пост-ковид синдрома: лесна уморяемост, мускулно-ставни болки, усещане за недостиг на въздух, трудно съсредоточаване и смущения в паметта.

- Как да се предпазим от Лаймска болест?

- Пазете се от кърлежите! Обикновено те обитават сенчестите места между горите и тревите. При разходки из природата е препоръчително да вървите по горските пътеки и да не се навирате из храсталаците. Също така, като ходите на пикник, трябва да сядате на одеяла, тъй като по тревата е доста вероятно да има кърлежи, които могат да ви ухапят в областта на седалището. Дрехите, които носите при работа в градината и при излети сред природата, трябва да са от памук и с бежово-сив цвят. По възможност носете дълги панталони и блузи с дълги ръкави. Мажете се с репеленти, които отблъскват кърлежите. Обработвайте тревните площи с препарати за борба с кърлежи, мухи, комари и бълхи. Като се приберете вкъщи, огледайте себе си и домашните си любимци дали нямат някой кърлеж. Ако кърлежът е се е забил в кожата ви, отидете на лекар, а ако е по кучето ви - заведете го на ветеринар.

- Опасни ли са ухапванията от кърлеж и какви други болести пренасят те?

- При ухапването кърлежът пуска слюнка, която обезболява мястото на ухапването и вие не можете да усетите, че сте станал негова жертва. Докато смуче кръвчицата ви, той може да повърне и да вкара в тялото ви болестотворни микроби. Освен с Лаймска болест, кърлежите могат да ви заразят с Марсилска треска, Кримска-Конго-хеморагична треска, Хеморагична треска с бъбречен синдром, Кърлежов енцефалит и Ку-треска.

- Можем ли сами да извадим кърлеж?

- Може, ама най-добре е да не правите импровизации и да потърсите по най-бързия начин медицински специалист. Кърлежът трябва да бъде премахнат колкото е възможно по-скоро. Ако сте някъде далече из природата, където няма доктор, за да го извадите навреме, има два начина. Първият е най-добър - да го издърпате с пинсета. Вторият е да го изтеглите с ръкавица или с подръчни средства, но никога с гола ръка. При това внимавате изключително много кърлежът да не се скъса и част от устния му апарат да не остане в кожата ви.

- На какво трябва да обърнем специално внимание при вадене на кърлеж?

- Кърлежът трябва да излезе цял. След изваждане на кърлежа измийте мястото на ухапването с вода и течен сапун, след което го намажете със спирт или с йодна тинктура. Изваденият кърлеж затворете в малко стъклено шишенце и го занесете в лаборатория за изследване. По преценка на лекар може да ви се назначи антибиотик. Необходимо е в следващите 30 дни да следите за повишаване на температурата, мускулни и ставни болки, главоболие, обрив по тялото, както и за появата на други симптоми.