Вижте до какво може да доведе алкохолизмът

Последна промяна на 01 February 2023 в 09:23 325 0

Болестната употреба на алкохол спада към т.н. наркомании, а те спадат към зависимости. Зависимостта е психична и физична неспособност на индивида да спре приема на някакво вещество или извършване на някакво действие: зависимост към вещества: опиати (хероин, морфин), кокаин, бензодиазепини (лексотан, диазепам, реланиум, транксен, ксанакс, и др.), психостимуланти (екстази, амфетамин и др.), алкохол, барбитурати (веронал, луминал, барбамил), тютюнопушене, пушене на канабис, шмъркане на емфие, дишане на ацетон, райски газ, залагания - хазарт, интернет мания, игромания (видове игри), пазаруване, клептомания, пристрастяване към секс, към манипулации на пластична хирургия, към рискове (търсене на силни усещания), та дори и зависимост към излишни количества храна (тук спада и булимията, и хиперфагия).

Алкохолът и другите токсични вещества са наречени наркотици (фармакологични вещества, действащи върху централната нерв-на система, с упойващ ефект). Определени са от Гален - древноримски лекар, живял II-III век сл. Хр., който установил, че употребата на мандрагора и опиум предизвиква ступор или наркотичен сън, опиянение с притъпяване на сетивата, вцепененост, скованост и лека парализа.

Дрога е всяко вещество, променящо физиката и психиката на човека. Класифицират се на тежки: опиати - морфин, хероин, кодеин, метадон; алкохоли; амфетамин, метамфетамин, екстази; халюцинатогенни - ЛСД, паркизан, някои гъби, инхаланти - ацетон, бензол, хлороформ, райски газ; барбитурати и бензодиазепини, кокаин - листа или паста от кока, кокаин и крек; и леки: производни на канабиса - марихуана, хашиш, хашишово масло; никотин - цигари и тютюн, никотинови дъвки; кофеин - чай, кафе, какао, кола, енергийни напитки.

Алкохолите (от арабски: ал–кухл означава дух на виното) са органични химически съединения, въглеводороди, в които един или повече водородни атоми са заместени от една или повече хидроксилни групи (-ОН). Според тях те са течни, с приятна или гранива миризма, или твърди вещества без мирис.

Широко разпространен като питейна течност е етанол (С2Н5ОН). По естествен път се получава в процеса на ферментация на захарите от плодове, зеленчуци, животинско мляко, кристална захар, под въздействието на дрожди - захаромицети. Монозахаридите се превръщат в етилов алкохол и се отделя въглероден диоксид (СО2).
Метанолът (метилов алкохол, СНзОН) е отровна течност, която се използва за производство на антифриз, разтворител, гориво или денатуратор на етиловия спирт. Нарича се още дървесен спирт, защото се произвежда при суха дестилация на дърва. Силно отровен. При приемане причинява слепота или смърт. Гори с безцветен, невидим пламък. В малки количества се съдържа в домашно произведени ракии от костилкови плодове, като сливи, джанки, и др.

Въздействие на етиловия алкохол върху човешкия организъм
Алкохолът от стомашно-чревния тракт, преминал в кръвта, се разгражда в черния дроб. Първо се превръща в ацеталдехид и след това в ацетат, който се разгражда във въглероден двуокис и вода, след което се изхвърля. При по-високи нива на ацетат организмът спира да гори мазнини и използва него за енергия. 1 грам алкохол съдържа 7 ккал - двойно повече от 1 грам протеини или въглехидрати (4 ккал). Първоначално човек наддава на тегло. Алкохолът се усвоява бавно - до 48 часа след употребата му.

Хората, консумирали алкохол, първоначално са с повишено самочувствие и настроение, говорът става неясен, походката - клатушкаща, лицето се зачервява, проявяват възбуденост, склонност към пеене или философстване, впоследствие - раздразнителност, сънливост, апатия, кома или отключва епилептиформени припадъци, особено след прекарани в миналото черепни травми или мозъчно-съдова болест. Състоянието отзвучава от 6 до 12 часа, но на следващия ден идва махмурлукът с неразположение, гадене, лош вкус и дъх от устата, главозамайване, главоболие, дори задушаване. Причината: алкохолът е тъканна отрова, намаляваща снабдяването на клетките с кислород, като най-тежко страдат мозъчните клетки. Приетата храна се консервира в стомаха, задържа се дълго, предизвиква дигестивен синдром. Забавя се метаболизмът. Понижава се нервната и физическа активност, настъпва дехидратация.

Честата и продължителна употреба на алкохол води до недостиг на витамини, особено от група В, тиамин. Най-уязвими са подрастващите организми. Описани са много случаи на смърт или остатъчно увреждане на подкоровите мозъчни ганглии - Болест на Вернике-Корсаков.
Уврежда се черният дроб: стеатоза, стеатозен хептит (остър или хроничен), фиброза и чернодробна цироза, синдром на Циеве с коремна болка, холестаза, хемолиза, хиперлипидемия - особено при съпътстваща инфекция на хепатит С и В, или ежедневна консумация на 200 мл ракия, 700мл вино и 4 бири.
Сърдечни увреждания: аритмии, електролитни смущения, сърдечна недостатъчност.
Кървене от храносмилателния тракт, стомаха, дванадесетопръстника, червата.
Може да се развие хипертония и мозъчно-съдова болест, бъбречна недостатъчност.
Има риск от рак на горната част на храносмилателния апарат и черния дроб.
Метаболитни смущения: хипогликемия, кетоацидоза, повишени ГГТ и АФ, аминотрансферази, креатинкиназа, билирубин, пикочна киселина, повишен среден обем на еритроцитите, левкоцитоза, анемия, йонен дисбаланс.
Уврежда се централната нервна система.

Острото алкохолно отравяне, според дозата, отминава или довежда до кома, от която, ако не се събуди, довежда до смърт след 2 и повече часа, поради сърдечна недостатъчност и парализа на дихателния център.
Хроничното алкохолно отравяне води до корова атрофия и слабоумие, промяна на личността и гърчова симптоматика, до огнищни увреждания в мезодиенцефалона с алкохолен делир, полиоенцефалит на Вернике, болестта на Маркиафава-Бинями (некрози в корпус калозум и мозъчните полукълба), дегенерация на зърнестия слой на малкия мозък с тежки равновесни разстройства.
Уврежда се периферната нервна система. Болните се оплакват от изстръпване, мравучкане на стъпалата, впоследствие и на подбедриците, шляпат със стъпалата или пък високо ги вдигат, т.е. стъпват като щъркели. Понякога страдат от болки в кръста и краката, изтъняват и атрофират мускулите на двете им подбедрици, липсва повърхностна и дълбока сетивност и се установява т. н. “периферна“ атаксия, което ще рече несигурна походка. Често се наблюдава увреждане на зрителния, очедвигателния и лицев нерви. Липсват коленни и Ахилови рефлекси.

Характерови и личностови промени. Нарушава се концентрацията и паметта. Безотговорно е изпълнението на професионални и фамилни задължения към деца и съпрузи, емоционална неустойчивост, бърза смяна на лековерие с агресивност, депресия, страх, тревожност, ревност към партньора, несигурност, безсъние. Такива болни са привидно добродушни, симулират „желание и готовност“ за лечение, от което бързо бягат. Изпадат в социална изолация, демотивация, отчаяние, анхедония (невъзможност да се влезе в приятно състояние и да се усети удоволствие и удовлетворение).
Оформя се алкохолна психоза: алкохол–индуцирани халюцинози и паранои, с или без делириум. Наподобява болестта шизофрения, но при спиране на злоупотребата временно може да се излекува спонтанно и да се възобнови при повтаряне на консумацията на алкохол.
Склонност към самоубийство или убийство. Загуба на личността.
Деменция.
Алкохолна епилепсия: Първоначално се проявява с внезапна загуба на съзнание, побледняване или посиняване на лицето. Впоследствие се отключват големи припадъци с пяна на устата, прехапване на езика и тонично-клонични гърчове на крайниците, изпускане по малка или и голяма нужда. Особено чести са припадъците при консумация на алкохол без храна, мезе. Хипогликемията провокира припадъците.

Лечение на алкохолната зависимост
Лекарят трябва да проведе мотивиран разговор с пациента, за да установи готовността на пациента да извърши промяна. Да се проведат консултации със семейството, което трябва да третира пациента като болен, а не като престъпник. При абстинентен синдром се пристъпва към бензодиазепини като заместители (Кудзу – корен, Алкор намаляват желанието за употреба на алкохол и предизвикват повръщане при злоупотреба; Детоксифайф за дезинтоксикация на организма, капки Алкофитал, Алкотокс) Помагат акупунктура, рехабилитация, лечебна физкултура, психотерапия, антиепилептична терапия, големи дози Витамин В, нивалин, симптоматични средства и лечение на причинените телесни страдания.